Filme

#sex #razboi #istoric #gabrea #_cocosul-decapitat-2007

Cocosul decapitat - despre dragoste si razboi

O noua coproductie cu implicare romaneasca va avea premiera vineri, 28 martie, in Romania. Filmul Cocosul Decapitat a fost prezentat pentru prima data in cadrul Festivalului de Film TIFF de la Sibiu si Cluj in iunie 2007.

Noul film al regizorului Radu Gabrea, in colaborare cu Marijan David Vajda, este o adaptare dupa cartea germana a scriitorului sas Eginald Schlattner, fiind o coproductie romano-germano-maghiaro-austriaca.

Povestea filmului a fost creata si construita, asa cum o sugereaza si titlul, si sub semnul unei legende sasesti: legenda cocosului decapitat care aduce ghinion, insa cel care ii gaseste capul va avea parte de noroc.

Filmul incearca sa descopere si sa infatiseze o lume uitata, cea transilvana din zona Fagaras, in care diversitatea etnica a ajutat la prosper si buna intelegere, insa odata cu data de 23 august 1944, o intreaga etnie, cea a sasilor a pierdut aproape 800 de ani de traditii si identitati in fata noului regim.

4 destine diferite, 4 maturizari si un nucleu central

Filmul se concentreaza pe 4 destine a 4 tineri de 16 ani, iar nucleul central il reprezinta unul dintre ei si anume Felix Goldschmidt (David Zimmerschied). Felix este fiul unor intelectuali burghezi, un tanar idealist si exuberant care evolueaza si isi urmeaza destinul sub framantarile varstei alaturi de dilemele specifice adolescentei si in contextul unor vremuri grele pentru comunitate.

Concentrat, filmul incearca sa rememoreze timpuri uitate si apuse intr-o poveste dureroasa despre maturizare si schimbari. Felix isi va imparti principiile si valorile si isi va recreea identitatea prins intre Tineretul German Nationalist si confirmarea sa evanghelica, intre prietenii sai diferiti si problemele pubertatii si intre nevoia de afirmare si cea de a putea fi in stare sa accepte si sa tolereze.

Cei trei prieteni ai sai sunt nevoiti sa isi schimbe si remodeleze caracterul in functie de contextul istoric si nevoile sociale lasand fiecare amprente marcante asupra tanarului Felix.

Hans Adolf (Axel Moustache), fiul unui cosar , este prietenul sau cel Mai bun, fratele sau de cruce si confidentul sau. Insa tot Hans este si cel care ii va trada increderea si prietenia din gelozie si nevoia de statut social.

Gisela (Alicja Bachleda-Curus) este evreica si este cea care i-a oferit primul sarut lui Felix. Tanara va fi exmatriculata din scoala germana si nevoita sa nu isi mai vada colegii si prietenii. Tot ea este si cea care are cel mai mult de suferit in acea perioada dureroasa impanzita de legionari si hitleristi.

Alfa Sigrid (Ioana Iacob), fiica cocheta si exuberanta a unor vechi si bogati mosieri, este intr-o lupta continua cu ea insasi pentru a-si depasi boala din copilarie si nevoile de putere sexuala asupra celor doi tineri.

Toate cele 4 personaje au avut parte de o interpretare corecta din punct de vedere stilistic, actorii neiesind in evidenta cu nimic special sau extrem de diferit fata de alte interpretari.

Un stil vechi despre o perioada apusa

Modul in care Gabrea a decis sa isi creeze filmul si sa isi construiasca povestea si atmosfera este unul folosit ca tehnica in perioade mai vechi. Nu avem parte de efecte speciale sau tehnici complexe, nici de alte siretlicuri de constructie. Motivatia regizorului a fost aceea ca o astfel de perioada trebui construita cu astfel de metode.

Insa intreg rezultatul realizari nu este tocmai unul extraordinar. Avem parte de o poveste si de o infatisare palcute si cu nimic special. O poveste despre tineri si maturizare intr-un context dureros si cu oameni si comunitati pe cale de disparitie.

Ca si realizare filmul nu aduce ceva nou, nu are nimic special si nu e ceva ce va ramane intiparit pe retina. Este un film linistit si placut, un film ce poate fi vazut ca si informatie sau ca si placere vizuala. Il recomand celor care au rabdare de o relatare istorica nu foarte complexa si celor care nu demult erau fani Liceenii si au curiozitatea de a vedea o mana de tineri framantati si dornici de maturizare.

NOTA: 7/10


Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea