Filme

#curiozitati #film #cleopatra

"Cleopatra", 50 de ani de la lansare: 5 curiozitati despre cel mai controversat film al anilor '60

"Cleopatra", pelicula care a dus la tumultoasa poveste de dragoste dintre Richard Burton si Elizabeth Taylor, a implinit miercuri 50 de ani de la lansare. La jumatate de secol de la aparitie, filmul ramane una dintre cele mai costisitoare si controversate productii hollywoodiene din toate timpurile. Iata cateva curiozitati mai putin stiute despre "Cleopatra"!


1. Elizabeth Taylor n-a fost initial in carti pentru rolul reginei Egiptului. Pe vremea cand studioul de film 20th Century Fox si producatorul Walter Wanger au creionat pentru prima data ideea unei productii despre Cleopatra, filmul era gandit ca o productie cu buget limitat, deloc spectaculoasa. Cat despre rolul principal, acesta ii era atribuit actritei britanice Joan Collins.

2. Ulterior, cand producatorul Walter Wanger a decis ca isi doreste ca pelicula sa devina un blockbuster si a hotarat sa investeasca generos in realizarea ei, Joan Collins nu a mai fost considerata o actrita suficient de populara pentru un proiect de o asemenea amploare.

Astfel a ajuns Elizabeth Taylor in capul listei de actrite dorite pentru rolul Cleopatrei, data fiind popularitatea sa la vremea respectiva. Vedeta nu s-a lasat cooptata in proiect pe bani putini, ci a cerut un salariu generos de 1 milion de dolari pentru a juca in "Cleopatra". Totodata, a obtinut si 10% din incasarile filmului.

3. In timpul filmarilor pentru "Cleopatra", Elizabeth Taylor a purtat 65 de costume diferite, unul dintre acestea fiind confectionat dintr-un material tesut cu fir de aur de 24 karate! In total, intreaga distributie a "Cleopatrei" a imbracat nu mai putin de 20.000 de costume si a folosit circa 8.000 de perechi de pantofi.

4. Filmul, al carui buget de productie s-a ridicat la valoarea de 30 milioane dolari, o investitie care a adus 20th Century Fox in pragul falimentului, ar fi trebui sa fie lansat in doua parti. Varianta prezentata audientei la premiera din 1963 avea o durata de 243 minute. In cele din urma, versiunea care a ajuns la publicul larg a fost scurtata la 192 minute.

5. Desi "Cleopatra" s-a dovedit un real succes de casa, costurile sale uriase nu au fost acoperite decat 3 ani mai tarziu, in 1966, cand canalul ABC a platit 5 milioane dolari pentru drepturile de difuzare ale peliculei.



Sursa foto: lassothemovies.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea