Filme

#guerila #lupata #jungla #bolivia #revolutie #cinema #film #che - guerilla #_guerrilla-2008 #che_guevara

Che (Guerilla) - Povestea unui erou al timpurilor noastre

Steven Soderbergh a lucrat zece ani ca sa poata realiza cele doua filme despre Che Guevara. Regizorul impreuna cu ceilalti producatori ai peliculei, precum si cu Bonicio del Toro, actorul care interpreteaza rolul eroului Revolutiei Cubaneze, au cercetat numeroase surse din dorinta de a reda in mod corect caracterul si destinul lui Che Guevara.

De fapt, cele doua filme despre argentinianul care a facut revolutie in Cuba si in Bolivia incearca sa raspunda la o singura intrebare: cum a reusit Che Guevara sa ramana in constiinta unei intregi planete drept un simbol al curajului, al onestitatii si al evolutiei sociale?

Che Guevara a fost catalogat, de-a lungul timpului, ba un exemplu de urmat, ba un asasin notoriu, depinde din ce perspective priveau cei care emiteau aceste pareri. Steven Soderbergh, insa, reuseste sa redea prin cele doua filme ale sale un lucru foarte important si anume diversele nuante ale caracterului lui El Che, care au facut din acesta un erou universal.

Che - Guerilla (partea a doua) nu doreste sa influenteze opinia publica in ceea ce il priveste pe unul dintre cele mai interesante personaje ale Americii Latine. Sunt convinsa de acest lucru, in caz contrar realizatorii peliculei nu ar fi risipit atata timp si atata energie pentru realizarea acestei productii, ci si-ar fi spus foarte simplu propria parere, ceea ce este total legitim si corect in cazul filmelor de autor.

De data aceasta, insa, istoria nu si-a ras de nimeni, iar Che - Guerilla s-a intamplat, pur si simplu, sa fie povestea adevarata a unui simbol al curajului, al bunatatii si al idealismului. Chiar in film, Che Guevara marturiseste ca el crede in primul rand in oameni, indiferent carei natiuni ii apartin acestia si ca binele lor este mai important decat insasi existenta lui Dumnezeu.

Che - Guerilla se desfasoara in jungla boliviana unde Ernesto reuseste sa stranga cativa guerrilleros cubanezi si bolivieni care sa lupte impotriva sistemului politic din aceasta tara. Aici taranii sunt saraci lipiti pamantului si au acces foarte greu la spitale sau scoli, minerii mor, in majoritate, in jurul varstei de 30 de ani, copiii muncesc de la 5 ani, si in general, toata lumea traieste foarte aproape de subzistenta .

Partea a doua a povestii lui El Che vine in contrast cu prima parte in care au fost prezentate batalii legendare si curajul neomenesc al celor implicati in luptele de guerrilla . Astfel, de data aceasta este detaliata umanitatea de care da dovada argentinianul in diferitele momente in care s-a aflat in Bolivia.

Printre altele, acesta reuseste sa-si creeze un comando unit ai carui membrii se protejeaza unul pe altul, are grija de taranii nevoiasi care au nevoie de asistenta medicala, nu fura si nu abuzeaza in niciun fel de cei care nu sunt implicati in lupta contra puterii boliviene. Toate aceste fapte au fost marturisite, dupa cum au declarat realizatorii filmului, de localnicii bolivieni care l-au cunoscut pe argentinian.

Pana la final, desi nu este neaparat intentia autorului, se pare ca Che Guevara isi merita renumele de simbol al revolutiei, iar pelicula Che - Guerilla reuseste sa explice cauzele pentru care argentinianul a ramas viu in constiinta oamenilor de pe intreaga planeta.

Che - Guerilla va avea premiera in Romania in data de 9 octombrie 2009.

Urmareste trailerul filmului Che - Guerilla.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea