Filme

#exorcistul #filme #horror #controversate

Cele mai controversate horror-uri realizate vreodata

Sunt filme clasice, inspaimantatoare si au dat nastere unor noi ramuri ale genului horror. Sunt filme realizate pe vremea cand arta cinematografica nu insema neaaparat un succes in box-office. Sunt creatiile unor regizori care nu s-au sfiit sa le prezinte publicului, indiferent de reactia lui. Sunt cele mai controversate horror-uri relaizate vreodata.


Le Chien Andalou (1929)

Pentru cei care au vazut Le Chien Andalou, secventa care le-a ramas cu siguranta intiparita in memorie este cea de la inceputul filmului, in care unei femei i se taie globul ocular cu briciul si transferul acelei imagini pe un nor care taie soarele.

Regizorul filmului, Luis Bunuel, a declarat ca, “Filmul nu simbolizeaza nimic. Singura metoda prin care putem investiga simbolurile ar fi, poate, psihanaliza.” Pictorul Salvador Dali, scenaristul filmului, a declarat ca unele scene din film sunt “furate“ din propriile vise.

Freaks (1932)

Publicul a fost ingrozit de regizorul Tod Browning si pelicula sa. Freaks pare a fi atat de ingrozitor incat a fost interzis in Marea Britanie timp de 30 de ani.

In Freaks vedem cam tot ce se poate vedea. Nu e vorba ca vedem ceva nou, ci ceva ce stiam deja ca exista . Dar subiectul a fost de multe ori tratat ori cu naturalism specific medical, ori cu scop de amuzament sadic din categoria "ce bine ca eu nu sunt asa".

Nu cred ca filmul este un documentar. Cred doar ca ar putea fi pana intr-un anumit punct.

Peeping Tom (1959)

Acest film horror aproape ca a ruinat cariera regizoriala a lui Michael Powel. Povestea se invarte in jurul unui tanar care ucide femei si care poarta asupra sa o camera de filmat pentru a le inregistra ultimele clipe expresii dinaintea mortii.

Este un film cu suspans si incertitudine, perversitate si inocenta amestecate si macabru cat cuprinde.

Powell a scris in cartea sa, “Am facut un film pe care nu l-a vrut nimeni, iar dupa 30 de ani, toata lumea l-a vazut sau vrea sa-l vada.”

 

The exorcist (1973)

Bazat pe un caz real, filmul relateaza experienta bizara a tinerei adolescente Regan, aparent posedata de demoni.

Exorcistul nu a fost primul film care a avut de a face cu posedarile demonice, dar a fost cel mai inspaimantator. Cine ar putea uita scena in care Regan isi intoarce capul la 360 de grade si scuipa mazga aceea verde peste tot?

Zombie 2 (1979)

Desi se numeste Zombie 2 (in Italia, tara lui nativa), acest film este singurlul Zombie din clanul sau. Zombie 1 nu exista. Producatorii au auzit la vremea respectiva ca un film cu acelasi nume e pe cale sa apara si s-au gandit ca DOI ar fi mai bun decat ZERO.

Un clasic obraznic, un soi de unitate de masura dupa care sunt judecate celelalte filme. Si acest film are scene greu de uitat. De exemplu cea in care se folosete o aschie de lemn pentru a scoate un ochi din cap.

Zombie 2 a fost lansat in Marea Britanie abia in 2005.

 

Silent Night Deadly Night (1984)

Poate ca filmul lui Charles E. Sellier Jr. nu este unul dintre cele mai controversate filme horror facute vreodata, dar pentru anii ’80, Silent Night Deadly Night a mers un pic prea departe cu un Mos Craciun devenit criminal in serie.

Dupa ce a fost abuzat ani de zile intr-un orfelinat de catre Maica Superioara si a fost martor la asasinarea parintilor, un om isi dezlantuie trauma in ajunul Craciunului si incepe sa omoare pe cei care nu sunt “cuminti” in ciuda eforturilor surorii sale de a opri macelul.

Silent Night Deadly Night beneficiaza de un remake ce se zvoneste ca va fi lansat in 2008. Sa fie oare de Craciun?


House of a 1000 Corpses (2003)

Ce poate iesi din imaginatia unui rocker pe nume Zombie fascinat de “cariera” unuia dintre cei mai faimosi criminali in serie ai tuturor timpurilor, Charles Mason? O sa spuneti un horror. Da, un horror catalogat drept prostie violenta. Este vorba despre House of a 1000 corpses, un film de groaza deranjant de violent si de sangeros, diferit, bizar, tulburator si totusi, stupid.

Filmul spune povestea a doua cupluri de adolescenti care calatoresc prin Texas pe urmele legendelor urbane cu criminali in serie. Urmand scenariul unui horror clasic, cei patru vor deveni victimele unei familii ciudate si sadice cu apucaturi de criminali fara scrupule. Asemanarile cu Texas Chainsaw Massacre sau sunt mai mult decat evidente, asta pentru ca Rob Zombie l-a conceput ca pe un omagiu adus filmului clasic.

Rob Zombie pare ca a lasat cariera muzicala pentru cea cinematografica, el fiind autorul unui alt horror faimos, Halloween.


I Spit On Your Grave

Pelicula lui Meir Zarchi din 1978 este o controversata poveste despre viol si razbunare care a socat lumea filmului la data aparitiei. Realizatorii au fost criticati pentru faptul ca glorifica violul in grup, iar CNA-ul american l-a interzis. I Spit On Your Grave a reusit sa ajunga totusi in cinematografe in 1981, cu mentiunea “interzis minorilor” si asta dupa ce mai multe scene fusesera taiate la un nou montaj. In Canada, filmul nu a aparut niciodata in cinematografe, dar in 1998 a fost lansat pe DVD.

Criticul de film Roger Ebert spunea ca este unul dintre cele mai proaste filme vazute vreodata, “ o gramada de gunoi fara nicio farama de idee artistica”. Tot el a mai spus ca vizionarea unui asemenea film a fost una dintre cele mai deprimante experiente din viata sa.


Hostel (2005)

Cu o actiune plasata in Slovacia post-comunista, Hostel-ul lui Eli Roth din 2005 a fost unul din putinele filme catalogate drept “torture porn”. Hostel are multe in comun cu celebra serie Saw si isi “incanta” audienta cu scene devastatoare de violenta exercitata asupra unor oameni. Detalii despre film aici.


Cannibal Holocaust

Cannibal Holocaust este banuit a fi un “snuff-movie” (film in care oamenii sunt omorati in realitate) si pe buna dreptate. Filmul este considerat a fi un precursor al lui Blair Witch Project, dar aici protagonistii nu au de-a face cu un inamic nevazut. Regizat de Ruggero Deodato si filmat in padurea amazoniana , pelicula se concentreaza pe aventurile a patru realizatori de documentar care calatoresc in jungla pentru a face un film despre triburile primitive de acolo. Cei patru sunt dati disparuti si singurul lucru gasit de pe urma lor sunt casetele filmate in salbaticie care documenteaza experienta terifianta prin care au trecut.

Dupa premiera din Italia, filmul a fost confiscat de autoritati, iar regizorul arestat sub acuzatia ca facuse un snuff-movie. Multa vreme au circulat zvonuri ca actorii au fost literalmente ucisi in fata aparatului de filmat, mai ales ca sase animale fusesera omorate “pe bune” la realizarea peliculei. Cannibal Holocaust a fost si este inca interzis in peste 50 de tari.

Urmareste trailerul filmului Hostel.


Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea