Filme

#religie #violenta #cenzura #oscar #controversa #film

Cele mai controversate filme (partea I)

 

Ce inseamna un film controversat? Este un film care te socheaza sau te degusta. De multe ori are continut violent, religios, sexual sau expune orice alta tema care, de-a lungul timpului, a generat polemici. De obicei, filmele controversate nasc reactii foarte diferite si extremiste. Unele sunt interzise, altele isi creeaza adepti, iar cele mai multe sunt cenzurate.

Filmele care starnesc controverse pot fi din toate categoriile: documentar, western, thriller, drama, erotic, comedie, chiar si animatie. Mai mult, toate aceste controverse nu fac altceva decat sa propulseze filmele respective in varful box office-ului, unele dintre ele chiar fiind nominalizate la Oscar.

Iata care sunt cele mai controversate 10 filme din toate timpurile


10. Baby Doll

Filmul nominalizat la Oscar a fost numit notoriu, scarbos, revoltator, murdar, libidinos, moral respingator si provocator. Revista Time Magazine a catalogat filmul drept “cel mai obscen film american care a obtinut dreptul de difuzare.” Datorita presiunilor facute de catre
Legiunea Decentei, multe cinematografe au fost fortate sa opreasca rularea peliculei.

Baby Doll prezinta povestea lui Archie Lee Meighan, un sudist de varsta medie, care asteapta cu nerabdare ziua in care sotia lui va implini 20 ani, pentru ca in acea zi, in sfarsit, casatoria lor putea sa se consume. Rivalul lui in afaceri, Silvia, crede ca Archie vine sa-l duca la faliment si se lanseaza intr-o erotica forma de razbunare siciliana.


9. Last Tango in Paris

Marlon Brando si Maria Schneider si-au dansat in cel mai carnal mod posibil ultimul tango sub mana regizorala a lui Bernardo Bertolucci. El, vaduv, si ea o tanara pe cale de a se marita sunt atrasi in una dintre cele mai complexe relatii bazata doar pe sex.

Un film erotic, cu scene sexuale dure si o forta primitiva. Scena in care Jeanne realizeaza ca untul adus din bucatarie va fi ingredientul intr-o cina in care ea e felul principal a ramas si cea mai intensa si cea mai controversata scena de sex a vremurilor.

Conform declaratiilor lui Schneider, scena cu untul a fost improvizata la sugestia lui Brando, iar lacrimile ei erau adevarate datorita intensitatii actului.

Este important de retinut ca Ultimul Tango la Paris a fost primul film care a purtat raiting-ul X (X- interzis minorilor). In 1974, in Marea Britanie, a fost primul film care a fost acuzat conform legii Actului Publicatiilor Obscene, iar multe scene au fost sterse. In tara natala a regizorului, filmul a fost interzis si acuzat pentru continutul sau ‘pornografic’. La mijlocul anilor 70, filmul a fost permanent interzis in Italia, actorii si regizorul au fost acuzati, iar Bertolucci a primit patru luni de inchisoare cu suspendare.


8. Natural Born Killers

In anul 1994, Oliver Stone lanseaza unul dintre cele mai controversate filme ale ultimului deceniu - Natural Born Killers - avandu-i in rolurile principale pe Woody Harrelson si Juliete Lewis. Cei doi actori interpreteaza rolurile unor criminali in serie care devin peste noapte vedete datorita presei.

Desi intentia a fost aceea de a parodia presa americana si interesul pe care il trezeste violenta in randul oamenilor, au existat o serie de criminali care s-au inspirat din film. Mai mult de 12 crime au fost infaptuite dupa acelasi model.


7. The Birth of a Nation

Acest film mut a fost primul lung-metraj american, obtinand un imens succes de-a lungul timpului, iar pe intreaga durata a filmului (trei ore), regizorul D.W. Griffith a popularizat nenumarate tehnici cinematografice care au ramas de baza in cinematografie, pana in ziua de astazi.

Totusi, din cauza rasismului sau explicit, Nasterea unei Natiuni este privit drept unul dintre cele mai discriminatorii filme facute vreodata. Intitulat de fapt Oamenii Clanului in prima luna in care a rulat, filmul cuprinde o istorie extrem de subiectiva a Razboiului Civil, a Reconstructiei, si a ascensiunii Ku Klux Klan-ului.

Fiind studiat astazi ca o capodopera de propaganda politica, filmul a cauzat revolte in diferite orase si a fost interzis in altele, dar a fost vizionat de milioane de oameni.


6. The Last Temptation of Christ

Ultima ispita a lui Iisus prezinta povestea tamplarului Iisus care, chinuit de tentatiile demonilor, macinat de sentimentul de vina pentru ca fabrica cruci pentru romani, mila fata de omenire, vrea sa afle ce doreste Dumnezeu de la el. Atunci cand misiunea lui se apropie de sfarsit se confrunta cu cea mai mare tentatie, aceea de a duce o viata normala.

Multi oameni au manifestat impotriva acestui film. Un grup de credinciosi s-au oferit sa cumpere pelicula pentru suma de 6,5 milioane de dolari, pentru a o distruge. Unele cinematografe au refuzat sa difuzeze acest film.

Organizatiile crestine au mers chiar pana la tragerea de mana a celor care stateau la coada la bilete, amenintindu-i ca vor arde in flacarile iadului, iar regizorul catolic Franco Zeffirelli a afirmat despre film ca "este un produs al mafiei evreiesti si anticrestine".

Ce a deranjat si a inspaimantat atat de mult acest film? In primul rand, un Iisus cu totul altfel decat este prezentat de Noul Testament. Regizorul a incercat sa obtina un personaj umanizat, asa ca Iisus al sau este sfasiat de indoieli si de conflicte interioare, purtind interminabile discutii cu Iuda.

 

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

 

Urmareste trailerul filmuluiUltima ispita a lui Iisus

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea