Filme

#filme #film romanesc #top filme # filme anii 90 # top filme romanesti

Cele mai bune filme romanesti din anii ‘90

Filmele romanesti de dupa revolutia din 1989 reprezinta o incercare a cinematografiei autohtone de a transpune pe pelicula subiecte care nu au putut fi tratate in timpul regimului comunist.

Decada 1990-2000 este caracterizata de un exces de libertate, filmele abundand practic de scene cu conotatie sexuala si de dialoguri excesiv de triviale.

Iata cateva dintre cele mai reusite productii cinematografice autohtone aparute in anii '90.

Balanta (1992)

Lucian Pintilie, cineastul care uimea Romania in 1968 cu exceptionala pelicula "Reconstituirea", reuseste sa faca o figura frumoasa si dupa 1989. Pintilie propune in 1992 o tragi-comedie despre ultimii ani de comunism. In rolurile principale ii intalnim pe Maia Morgenstern si Razvan Vasilescu.

Cel mai iubit dintre pamanteni (1993)

Anul 1993 aduce o ecranizare dupa "Cel mai iubit dintre pamanteni", romanul omonim al lui Marin Preda. Pelicula, in regia lui Serban Iliescu, este un bun prilej pentru a-l vedea pe regretatul actor Stefan Iordache in poate cel mai bun rol al carierei sale.

E pericoloso sporgersi (1993)

In acelasi an, Nae Caranfil, fiul celebrului critic de film Tudor Caranfil, cucerea publicul roman cu "E pericoloso sporgersi", o comedie dulce-amaruie despre felul in care reusesc sa se intersecteze destinele unor personaje inedite: o eleva de liceu, un soldat si un actor semiratat. Filmul a fost selectionat la Festivalul de Film de la Cannes, sectiunea "Quinzaine des realisaturs".

Patul conjugal (1993)

Tragi-comedia este la ea acasa in "Patul conjugal", un film a carui actiune surprinde perfect degringolada postdecembrista. In rolurile principale ii intalnim pe Gheorghe Dinica si Coca Bloos.

Senatorul melcilor (1995)

La doi ani dupa "Patul conjugal", regizorul Mircea Daneliuc propune "Senatorul melcilor", o productie in care Dorel Visan interpreteaza in mod magistral rolul senatorului Vartosu.

Asfalt tango (1995)

Tot in 1995 apare si "Asfalt Tango", un road movie savuros cu Mircea Diaconu si Charlotte Rampling in rolurile principale. Filmul lui Nae Caranfil beneficiaza de scurta aparitie a Loredanei Groza, dar si de cea a deja celebrei Rona Hartner.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea