Filme

#oscar 2009 #comedie #anne hathway #kate hudson #_bride-wars-2009

Bride Wars - un razboi isteric si deloc amuzant

Bride Wars este una din acele pretinse comedii romantice, dar care nu sunt altceva decat niste dezastre cu incasari inexplicabil de mari pentru o gramada de celuloid care nu ofera altceva decat un meniu bogat de clisee presarat cu replici expirate si atat de fortate incat par neverosimile si unui copil de 3 ani.

liv + Emma = cele mai bune prietene

bride warsLiv (Kate Hudson) si Emma (Anne Hathaway) sunt prietene nedespartite din copilarie si obisnuite sa faca totul impreuna. Evident, visul lor maret este sa aiba niste nunti fabuloase la Hotelul Plaza din New York (pentru ca acolo au vazut ele, cochetele, prima nunta din viata lor cand erau de-o schioapa) si fiecare sa fie domnisoara de onoare a celeilalte.

Toate astea le aflam pe fast-forward in primele 2 minute ale filmului din gura naratoarei (probabil intentia idioata a regizorului Gary Winick de a da kitsch-ului o aura de poveste magica populata de printi si printese). Fast-forward 20 de ani mai tarziu, dam de aceleasi fete, una blonda, dominatoare si avocata de succes (Liv), alta bruneta, cuminte (aparent), profesoara la o scoala generala (Emma), dar amandoua isterizate de faptul ca trebuie sa stoarca de la iubitii lor cererea in casatorie.

Barbatii cedeaza, cererile in casatorie apar si se naste marea isterizare. Liv si Emma alearga de manuta sa isi anunte prietenele ca sunt logodite, alearga apoi tot de manuta la cea mai faimoasa “planuitoare de nunti” din New York sa le aranjeze nunta visurilor la Plaza. Dar, oops, surpriza, dintr-o greseala, nuntile lor au fost programate in aceeasi zi, asa ca una va trebui sa cedeze si sa mute ziua nuntii. Cam pana aici dureaza prietenia intre femei se pare.

Liv + Emma = razboi

In viziunea regizorului Gary Winick, femeile au ramas niste fiinte subdezvoltate emotional care scot la inaintare un intreg arsenal de insulte pentru a avea cea mai “cool” nunta visata inca din stadiul embrionar. Fetele nu se gandesc sa cedeze si pornesc razboiul, un conflict murdar, pigmentat cu spray autobronzant, vopsea de par albastra, o petrecere cu stripperi si un montaj video deocheat. Deci, daca ati vazut trailerul, ati vazut tot filmul. Toate elementele care se vor amuzante (dar nu sunt nici pebride wars departe) in Bride Wars au fost incluse in trailer, asa ca restul de 90 de minute este doar o discutie intre femei, pe teme specifice si total extraterestre fiintelor din tabara opusa.

Cum scenariul este schingiuit la capitolul originalitate, singura modalitate de a le impaca pe cele doua femei nu este o pereche de pantofi, daca la asta va gandeati, ci taierea de pe lista a unuia dintre miri. Scenaristul se hotaraste brusc sa scape de unul din barbatii filmului si pune in gura Emmei marea revelatie: “relatia noastra nu merge, cautam lucruri diferite”. Mi s-a parut mie sau tipul parea la fel de surprins de decizia regizorului/scenaristului ca si spectatorii?

Liv si Emma se impaca, are loc nunta lui Liv, iar Emma este domnisoara de onoare. Al doilea fast-forward in viitorul “postbelic” al celor doua prietene si ne dam seama ca producatorii au lasat o portita pentru un eventual Bride Wars 2. Ghiciti despre ce e vorba?

Kate Hudson – un Keanu Reeves la feminin

O fi Keanu Reeves sexy si frumos (discutabil totusi), dar un lucru este cert: nu stie sa joace. Iar Kate Hudson, desi are o nominalizare la Oscar (ce-i drept dateaza dintr-o epoca in care actrita avea aspiratii serioase si nu tinea sa se remarce doar prin numarul de relatii esuate), pare sa ii calce pe urme.

bride warsHudson urmeaza de ceva ani firul sigur si plictisitor (pentru noi cel putin) al comedioarelor de-o vara tipic hollywoodiene, in care apare in chip de blonda ingenua, dar totusi puternica si de succes. In Bride Wars, actrita nu se abate de la tiparul bine stabilit, e tot blonda, la fel de sexy si tot de succes, dar cu o fata la fel de incremenita ca a lui Keanu Reeves in orice film in care “joaca”.

Anne Hathaway, nominalizata anul acesta la Oscar pentru rolul din Rachel Getting Married, ne aduce cu picioarele pe pamant si ne demonstreaza ca degeaba esti propus pentru o gramada de premii, ca banii vin tot din filme proaste . Dar, avand in vedere ca s-a lansat tot cu o comedie indoielnica (poate va mai amintiti de The Princess Diaries), este posibil ca dezastrul Bride Wars sa nu-i dauneze prea mult.

Bride Wars nu este nici comedie, nici film romantic si imi este imposibil sa-l incadrez in alta categorie decat catastrofa. Si daca femeile se lupta de sute de ani sa demonstreze ca sunt capabile de lucruri serioase precum politica sau stiinta, regizorul Gary Winick vine si calca in picioare visul feministelor cu Bride Wars.

NOTA 2/10



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea