Filme

#_beowulf-2007

Beowulf, asa cum nu il stiam

Inspirat dintr-o epopee eroica ce a rezistat peste secole, Beowulf este adaptarea si interpretarea moderna a celui mai vechi poem epic din literatura engleza. Asa cum au declarat-o si realizatorii filmului, ceea ce veti vedea pe marile ecrane nu este cu siguranta ceea ce ati studiat la scoala.

Dupa cum am aflat si din vechiul poem epic, actiunea are loc intr-o lume situata undeva in secolul VI dupa Christos, o epoca plina de eroi si monstri, o epoca innegurata si lipsita de confortul modernitatii si al tehnologiei.

Iar in aceasta lume, in tinutul danez al regelui Hrothgar (Anthony Hopkins), un monstru pe nume Grendel (Crispin Glover) tortureaza si chinuie intreaga liniste a locuitorilor. Singurul om exceptional, un mare erou, care poate salva stravechiul tinut de la pierzanie este Beowulf (Ray Winstone), un razboinic ale carui marete fapte au strabatut tinuturi intregi.

Beowulf este cel care e chemat in ajutorul danezilor pentru a-si invinge monstrul si tot el este si cel care reuseste imposibilul. Insa, moartea lui Grendel declanseaza furia si dorinta de razbunare a mamei sale (Angelina Jolie), declansand in acelasi timp un nou sir de blesteme ce se vor abate asupra regatului si a regelui acestuia.

Ce e diferit fata de legenda veche ce a circulat peste secole, este interpretarea pe care cei doi scenaristi Neil Gaiman si Roger Avary o dau povestii. Lacunele din textul original au fost umplute si s-a creat un tot consistent care ofera interpretari si solutii in locurile in care acestea nu au existat (exemplu, paternitatea lui Grendel sau adevarul din spatele gloriei lui Beowulf).

A iesit un scenariu inteligent si captivant ajutat mai ales de o distributie talentata: Anthony Hopkins in rolul regelui Hrothgar ne ofera o interpretare de exceptie , iar stilul sau caracteristic este greu de uitat. Alaturi de castigatorul Oscarului ii gasim pe Angelina Joliein rolul mamei lui Grendel, John Malkovich (Unferth) sau Ray Winstone, in rolul eroului.

Filmat in tehnica folosita de Robert Zemeckis in cazul lui Polar Expres, Beowulf a demonstrat ca acea tehnica (cea a surprinderii miscarii) se potriveste perfect cu epopeea lui Gaiman si Avary: o poveste populata de personaje mai mari decat in realitate – eroi giganti si demoni - si batalii spectaculoase, toate acestea desfasurandu-se intr-un taram mitic.

„Pentru ca era vorba de o fabula mitologica, problema de a avea o imagine reala nu era chiar obligatorie”, adauga scenograful Rapke. „De asemenea, pentru a realiza lumea pe care si-o imaginau, nu puteam folosi imagini 2D. Folosind aceasta tehnica de film, am obtinut libertatea de a distribui pe cei mai buni actori pentru fiecare rol. Acesta era cel mai bun mod de a trece peste unele obstacole si de a realiza niste lucruri care intr-un format traditional ar fi fost imposibile”.

Avary adauga ca tehnica de captare a miscarii a realizat filmul exact asa cum si l-a inchipuit el si in plus, prezenta o imagine aproape nelimitata. „ Partea interesanta a filmului este ca acest procedeu de captare a miscarii a permis filmului sa se bazeze pe o interpretare actoriceasca reala. Aici e vorba de oameni si de miile lor de trairi si relatii. Vroiam neaparat ca filmul sa fie o experienta completa. Mi-l amintesc si pe Bob cand zicea „Hai, baieti, faceti ce vreti, dar cand Beowulf se lupta cu dragonul, apoi trebuie sa se lupte de-adevaratelea”. Nu aveam nicio restrictie, asa ca Neil si cu mine am putut sa scriem scenariul fara sa fim incatusati ca atunci cand faceam un film traditional”, puncteaza Avary.

Si pe langa actiunea consistenta, decorurile grandioase si animatia mai mult decat spectaculoasa, filmul este “dotat” si cu o portie mare de umor si cinism cu tente sexuale venite din tocmai interpretarea provocatoare pe care realizatorii au dat-o legendei.

Pe scurt Beowulf este un film antrenant a carui poveste devine captivanta pe masura ce evolueaza. Asteptati-va la rasturnari spectaculoase, grandoare, distributie talentata, umor si cinism intr-o experienta completa pe nume Beowulf.

NOTA: 8/10



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea