Filme

#_battle-for-terra-2007 #film #3d #justin long #evan rachel wood #animatie #oameni #pamant #terra #battle

Battle for Terra - departe de a se intampla, dar aproape de adevar

Fanii SF-urilor vor fi in al noualea cer la vederea acestei aventuri animate in care oamenii cotropitori cauta sa anihileze locuitorii pasnici ai unei planete utopice. Battle for Terra nu a fost lucrat cu cele mai bune resurse animate, dar ca si in cazul lui Fly me to the Moon , este salvat de deja arhicunoscuta si arhifolostia tehnologie 3D , dar si de o poveste usor captivanta.

Problema cu Battle for Terra (prin problema ma refer la faptul ca mai nimeni nu s-a dus sa-l vada) este ca pica in crapatura dintre generatii. Cei in varsta vor face cale intoarsa pentru ca este un film animat, in ciuda numelor cunoscute care se afla pe afisul filmului, iar cei tineri vor zice “pas” pentru ca este putin prea intunecat pentru un film de divertisment de care au nevoie.

Povestea are loc intr-un viitor indepartat, atunci cand rasa umana a epuizat toate resursele de pe Pamant si, dupa ce a colonizat alte doua planete, a dat startul unui razboi civil distrugand astfel toate trei planetele. Singura ramasita de umanintate se afla acum intr-o nava imensa cu un nume “original” – Arca - care calatoreste de generatii intregi prin spatiu pentru a descoperi o noua planeta.

Partea frumoasa a filmului vine din poveste care nu este prezentata din perspectiva oamenilor, ci mai degraba din perspectiva terrianilor, rezidentii nativi ai planetei pe care oamenii vor sa o transforme in casa lor. Asta inseamna, desigur, sa-i omoare (mai precis, sa-i extermine) pe terriani pentru ca atmosfera in care acestia sunt capabili sa supravietuiasca trebuie sa fie modificata pentru supravietuirea omului.

Aici filmul incepe sa ne dea de gandit. Avem doua specii care se lupta pentru aceeasi planeta, iar pe la inceputul filmului am stabilit cine sunt aia raii (adica noi). Filmul ne arunca intentionat momeli si ne pune in situatia sa gandim ca oamenii gresesc in ceea ce fac, dar asta doar pentru ca daca nu gasesc o alta planeta cat mai repede vor muri. Aici stai si te intrebi.

Terrianii sunt locuitorii de drept ai acestei planete. Pamantenii vor muri daca nu vor gasi o planeta cat mai repede. Ambele rase nu pot exista pe aceeasi planeta din cauza atmosferei. Ce este de facut? Istoria ne-a invatat pe noi oamenii ca in astfel de situatii cel mai puternic castiga, nu?

Terrianii, niste creaturi asemanatoare unor mormoloci, sunt prezentati drept o specie pasnica cu o tehnologie sofisticata , care traieseste in armonie cu celelalte creaturi ale planetei, printre care o specie de pasari asemanatoare pasarilor colibri si balene zburatoare.

Personajul principal este Mala (Evan Rachel Wood), o tanara pe care o intalnim prima data zburand alaturi de cel mai bun prieten al ei, Senn (Justin Long). Cand oamenii invadeaza planeta, ea se imprieteneste cu pilotul Jim Stanton (Luke Wilson), care pare sa fie ultimul om decent in viata, spre deosebire de generalul Hemmer (Brian Cox).

Asa cum se dovedeste, terrienii nu sunt chiar atat de pasnici pe cat par; existenta lor in pace si armonie nefiind ceva natural, ci doar o alegere de a respinge violenta si beligeranta. Prin urmare, cum spune un terrian la un moment dat, chiar si cea mai pasnica societate trebuie sa se apare, iar atunci cand oamenii poposesc pe Terra, sunt intampinati cu o rezistenta acerba.

Ce m-a surprins la Battle for Terra a fost reflectia povestii asupra violentei umane si a diferitelor sale cai de justificare. Nu trebuie sa ai foarte multa imaginatie sa vezi cum nevoia rasei umane de colonizare a Terrei aminteste de numeroasele atrocitati din istoria noastra, printre care sclavia, invazia si indepartarea cu forta a bastinasilor de catre societatile “superioare”.

Battle for Terra nu este un film pentru care trebuie sa fugi sau sa te inghesui la casa de bilete, dar nici unul pe care sa-l refuzi. Daca nu sunteti infocati de 3D si aveti rabdare sa apara pe DVD, atunci Battle este filmul perfect pentru weekend.

Trailer Battle for Terra

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea