Filme

#_atonement-2007

Atonement – jocul unei minti periculoase

Sunt putine filmele care ma fac sa las deoparte spiritul critic (cel putin pentru doua ore) si sa ma bucur de ceea ce vad pe ecran. Atonement este unul dintre ele. Ecranizare a unui celebru roman al scriitorului britanic Ian McEwan, Atonement a fost prezentat in avampremiera in Romania cu ocazia Festivalului de film DaKino .

Povestea transformata intr-o poezie vizuala

Filmul lui Joe Wright, care s-a facut remarcat cu o alta ecranizare mult premiata (Mandrie si Prejudecata dupa un roman de Jane Austen ) acum vreo doi, este o poezie vizuala care te prinde inca de la primele secvente in mrejele unei povesti dramatice cu multiple intorsaturi de situatie, cu pesonaje care se afunda pur si simplu intr-un joc psihologic exceptional. Desfasurat pe doua planuri temporale (atunci si acum), filmul spune povestea lui Briony Tallis, o fetita cu o imaginatie debordanta, care la numai 13 ani reuseste intr-un mod complet nefericit sa schimbe destinul surorii sale mai mari, Cecilia (Keira Knightley), atunci cand il acuza pe iubitul acesteia din urma, Robbie (James McAvoy), de o crima pe care el nu a comis-o.

Desi urma sa ajunga student la medicina, Robbie sfarseste in cele din urma in inchisoare, de unde va iesi peste patru ani, pentru a se inrola in razboi (singura posibilitate de a-si recastiga libertatea de altfel), incercand in acelasi timp sa-si refaca viata si s-o gaseasca pe Cecilia, devenita intre timp infirmiera intr-un spital din Londra. Intelegand de abia peste ani greseala comisa in copilarie si faptul ca totul fusese rodul imaginatiei unei fetite care vedea lumea adultilor cu alti ochi, Briony, sfasiata de remuscari, incearca cu disperare sa salveze ce a mai ramas din vietile distruse ale celor doi iubiti.

Finalul filmului aduce alte rasturnari de situatie si un „recital” Vanessa Redgrave care va inchide simfonia orchestrata impecabil de Joe Wright.

O distributie pe masura personajelor

Jocul actorilor este indiscutabil si fara exceptie foarte bun, inclusiv Keira Knightley asupra careia aveam anumite rezerve inainte de a vede filmul. Chimia dintre ea si James McAvoy este uimitoare si ii inscrie pe amandoi ca pe unul din cele mai reusite cupluri din filmele ultimilor ani. Actorul britanic, desi nu a luat premiul pentru interpretare la Venetia, are mari sanse la un Oscar, interpretarea sa fiind de-a dreptul uluitoare. Cercul prestatiilor actoricesti exceptionale il inchid cele 3 actrite care o interpreteaza pe Briony la diferite varste: Saoirse Ronan, Romola Garai, Vanessa Redgrave.


Muzica imaginilor

Mai trebuie mentionat faptul ca filmul nu sta rau nici la capitolul imagine, care alaturi de coloana sonora a lui Dario Marianelli puncteaza trairile si starile personajelor uneori in mod obsedant: zgomotul si secventele cu clapele masinii de scris, o gaselnita a regizorului insusi, strabat filmul de la inceput si pana la genericul de final, scazand sau crescand in intesitate in functie de dramatismul scenelor. In plus, pentru a oferi un tablou complet al perspectivelor personajelor, regizorul a decis sa filmeze practic filmul de doua ori. Bravo, domnule Wright! Asteptam cu interes sezonul Oscarurilor.

Indubitabil, Atonement este un film bun, presarat cu de toate: dragoste, razboi, pasiune, personaje bine construite in situatii imprevizibile, cainta. Este un film care trebuie vazut, si daca l-ati ratat la DaKino, mai aveti sanse sa va bucurati de el in februarie cand va avea premiera oficiala si la noi.

NOTA: 9/10



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea