Filme

#_da-mai-departe-2000

"Asasinarea lui Richard Nixon", un debut corect, dar nu mai mult

Pe ecranele noastre ajunge la un an si mai bine dupa premiera de la Cannes acest film american realizat de un debutant (Niels Mueller), recomandat de numele sonore de pe afis. Printre ele, cel al lui Sean Penn, care venea imediat dupa ce filmase in Misterele fluviului de Clint Eastwood, intr-un rol ce i-a adus ulterior Oscarul.

Geneza filmului e interesanta, iar cand o sa aflati si care e subiectul acestuia o sa intelegeti cat de usor a gasit el finantare. Niels Mueller a scris la un moment dat un scenariu despre un individ alienat caruia noua slujba de agent de vanzari ii sporeste dezamagirea fata de o realitate care in 1974 (anul actiunii) e guvernata de minciuna. Viata eroului Sam Bicke, surprinsa de film, se desfasoara in paralel cu audierile din Cazul Watergate, prilej pentru a largi ramele si pentru a vedea cum se oglindeste lumea in destinul mic si trist al eroului, dar si cum acest destin - mic si trist - va incerca sa intre in rezonanta cu lumea.

Dupa ce Mueller a scris un sinopsis despre un agent de vanzari despartit de familie, care ajunge sa planuiasca un asasinat impotriva presedintelui Nixon, a inceput sa se documenteze si a descoperit cu stupoare ca un asemenea personaj chiar a existat, chiar daca nu mai e atat de celebru, el nereusind sa deturneze avionul cu care spera sa se izbeasca de Casa Alba.


Eroul Sam Bicke (al carui nume seamana cu cel al persoanei adevarate) e "frate" bun cu Travis Bickle, eroul (imaginar) din filmul lui Martin Scorsese Taxi Driver (1976). Insa Niels Mueller nu e Scorsese si nici Penn nu e De Niro. "Asasinarea lui Richard Nixon", desi inspirat din realitate - Bicke a fost primul om care a incercat sa deturneze un avion pe teritoriul american, un pionier in domeniu - nu incearca sa inoveze stilistic, ci merge cuminte pe drumul trasat de altii. In principiu, drumul coboara, caci eroul se desprinde progresiv de realitate si se adanceste in lumea lui. Ca si in filmul lui Scorsese, eroul are in toata nebunia lui circumstante atenuante . Politicienii sunt corupti si mincinosi oricum, chiar daca sensibilitatea eroului exacerbeaza fiecare senzatie si-l determina sa actioneze intr-o maniera iremediabila.

Pentru cineva care a mai vazut la viata lui filme despre cum un singur bob incearca sa impiedice marile mecanisme ale societatii americane acest film nu e nici mai rau, dar nici mai bun. E un start OK pentru un debutant, dar unul care asteapta sa fie depasit de abordari mai inteligente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea