Filme

#dirty harry #clint eastwood #leon #jean reno #antieroi #brad pitt

Antieroi care au scris istorie

Toata lumea este entuzismata de supereroii filmelor de peste vara, de aventurile lor incredibile si de puterile lor supranaturale cu ajutorul carora salveaza mereu lumea. Vara lui 2008 a fost vara lui Hulk, Iron Man si, mai recent, Batman. Totusi, de-alungul timpului, cinematografia a cunoscut si cativa antieroi notabili, precum Mad Max sau Corbul, carora le lipsesc atributele eroilor traditionali si calitatile pe care ne-am astepta ca un erou sa le aiba.

Asadar, pentru a ne aminti si de antieroii care au facut istorie, am ales cinci nume pe care este imposibil sa nu le cunoasteti.

5. Travis Bickle

Robert De Niro tine pistolul indreptat spre camera de filmat si rosteste celebrul “Are you talking to me?” Travis Bickle este eroul unui film care nu mai are nevoie de nicio prezentare: Taxi Driver, in regia lui Martin Scorsese. Bickle, veteran al Razboiului din Vietnam lasat la vatra, lucreaza noaptea ca taximetrist pe strazile din New York.

Lui Bickle ii repugna decadenta si mizeria care au pus stapanire pe strazile orasului si, desi incearca sa asasineze un lider politic, mana de ajutor pe care i-o intinde lui Iris, o prostituata de numai 13 ani (interpretata de Jodie Foster), da personajului o aura pozitiva. Dupa salvarea lui Iris, parintii fetei ii trimit o scrisoare de multumire, iar presa il ridica la rangul de erou, insa Travis neaga cu inversunare noua titulatura. Motivul pentru care o salveaza pe fata nu este explicat in niciun fel in film.

taxi driver

4. Harry Callahan

Cand Dirty Harry a fost lansat, numele Callahan a devenit sinonim cu un nou tip de politist: un justitiar aflat mereu la granita dintre bine si rau, care nu ezita sa incalce limitele profesionale si etice pentru a-si urmari propria notiune de justitie. Modelul lui Callahan a fost preluat apoi in mai toate filmele cu subiect politist.

In ciuda metodelor neortodoxe si violente pe care le foloseste pentru a-i pedepsi pe criminali si delincventi si a dispretului fata de sistemul judiciar, Callahan (Clint Eastwood) ramane devotat ideii de a-i proteja pe cei care cad victime nedreptatilor de orice fel.

dirty harry

3. Leon

Leon, interpretat de actorul francez Jean Reno, este un asasin profesionist care-si castiga existenta indeplinind tot felul de “misiuni” periculoase in cartierul Little Italy (Mica Italie) din New York la ordinele mafiotului Tony (Danny Aiello). Leon isi petrece timpul liber facand exercitii fizice si ingrijindu-si planta pe care o numeste “cel mai bun prieten”.

Dupa ce familia disfunctionala care locuieste in apartamentul alaturat este omorata cu brutalitate, Leon accepta sa aiba grija de Matilda (Natalie Portman), fata de 13 ani a cuplului asasinat. Dar in timp ce are grija de ea, Leon o invata cum sa-si razbune parintii si cum sa devina o asasina perfecta. Desi, la finalul filmului, Leon se sinucide eroic pentru a proteja viata fetitei, el ramane totusi un asasin neinduplecat.

leon


2. Man With No Name (Omul fara nume)

Omul fara nume, caruia ii da viata Clint Eastwood, este personajul principal din trilogia lui Sergio Leone, compusa din A Fistful of Dollars, For A Few Dollars More si The Good, the Bad and the Ugly.

Omul fara nume are un trecut intunecat si un viitor nu prea luminos, stie doar cum sa ucida si cum sa treaca la urmatoarea crima, dar are un spirit justitiar. Este un ucigas cu sange rece, insa ii pedepseste cu un glonte doar pe cei care merita. In film nu aflam niciodata de unde vine sau cum il cheama, pentru ca personajul este complet lipsit de orice perspectiva. Nu este nici bun, nici rau, dar respecta un cod al onoarei si asta il face un antierou perfect.

clint

1. Tyler Durden

Tyler Durden este cel mai recent intrat in galeria antieroilor, dar probabil si cel mai cunoscut dupa succesul filmului Fight Club in regia lui David Fincher. Interpretat excelent de Brad Pitt, Durden este alter-ego-ul protagonistului jucat de Edward Norton, insa spre deosebire de antieroii prezentati mai sus, anarhicul Tyler face trecerea spre antieroul modern, anticapitalist, anti operatii estetice , anti-consumism, anti-Ikea, anti-carduri de credit, anti-joburi in multinationale.

Durden nu este un criminal sangeros, doar se revolta impotriva a tot ceea ce transforma oamenii in zombie sau “space monkeys”, dupa cum spune in film, si impotriva instinctului de turma. Pune la cale "Operatiunea Mayhem" pentru a arunca in anarhie sistemul financiar de care oamenii depind atat de mult, insa lucrurile iau o intorsatura ciudata atunci cand isi da seama ca exemplul lui este urmat de mii, chiar zeci de mii de adepti.

Tyler Durden este un individ puternic, independent, un spirit liber si controversat care se revolta impotriva unui sistem inegal si obtuz, pe care cei mai multi se tem sa-l confrunte. Cu toate acestea nu exista o cauza morala in spatele luptei sale: revolta sa e un mod de exprimare si face ceea ce face doar pentru ca poate.

tyler durden

Urmareste trailerul filmului Fight Club, in care Brad Pitt joaca rolul lui Tyler Durden.


Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea