Filme

#_a-fost-sau-n-a-fost-2006

A fost sau n-a fost revolutie la Vaslui?

Acest debut in lungmetraj anunta un mare cineast, dotat cu simtul detaliului, atent, patrunzator, sensibil. Corneliu Porumboiu demonstrase in scurtmetrajele lui ca se pricepe la finaluri.
Acum finalul musca inceputul filmului si il arcuieste. Metafora becurilor din oras care se aprind si se sting urmand teoria marginalitatii alcatuieste niste coperte linistite, blande si reflexive pentru o poveste care mizeaza pe exacerbarea neimportantului, pe isteria faptului marunt.

Ca orice cineast innascut, Porumboiu nu se teme. De pilda, nu se fereste sa aiba un cadru fix jumatate de film (chiar ti-ai dori ca intreg filmul sa fi fost asa), cum nu se fereste sa recurga la abrupte contrapuncturi stilistice. Inspirat de un caz real din Vasluiul natal (deja celebru gratie lui), Porumboiu recreeaza circumstantele in care, la 16 ani dupa 1989 si in preajma Craciunului, la un prafuit talk-show local au loc traditionala evocare a Revolutiei si a 16-a incercare ineficienta de a limpezi dilema " A fost sau n-a fost Revolutie la noi in oras?". De la Timisoara si Bucuresti indecizia se transmite in teritoriu, amplificata de expresia din bancul cu elefantul si puricele - "tropaim, tropaim" - care ne caracterizeaza deja ca natie.

Teodor Corban, Ion Sapdaru si Mircea Andreescu - interpretandu-i pe moderator si pe cei doi invitati - tin aproape tot filmul pe umeri in ramele emisiunii TV, dar si, largind, in cele ale mentalitatii romanesti de azi. Filmul e veridic pana la ultima spranceana ridicata si pana la ultima virgula. Regizorul-scenarist strapunge epiderma faptului marunt si ajunge la straturile profunde ale mentalului colectiv, la gaurile din svaiterul national - epuizarea in nimicuri, rautatea gratuita, miopia fata de adevaratele probleme. Li se adauga felul in care se preda stafeta de la o generatie la alta (securistul de odinioara e azi om de afaceri), dar si propria viziune asupra Revolutiei, poate mai ales asupra istoriei. Desi tanar, cineastul dovedeste maturitate si din tonul pe care-l foloseste, ironic si in acelasi timp intelegator. "Eu nu tin minte decat ca la Revolutie era liniste si frumos", spune Porumboiu prin intermediul operatorului TV, ca o concluzie, incercand sa ne convinga pentru ultima oara ca istoria/viata se desfasoara adesea dupa legi absurde pe care n-o sa le intelegem poate niciodata.

A fost sau n-a fost? nu e un film perfect. Se incalzeste greu si are cateva momente cand pierde din autenticitate, dar sa nu uitam ca e un film de debut. Succesele lui recente sunt nominalizarile la premiile academiei europene de film si la Premiile Hollywood World.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea