Filme

#jim carrey #2009 #3d #animatie #robert zemeckis #_a-christmas-carol-2009

A Christmas Carol - 3D-ul bate povestea lui Dickens

Dupa ce ne-a incantat cu ani in urma cu filme precum Contact, Forest Gump sau Cast Away, regizorul Robert Zemeckis pare sa-si fi vandut talentul si imaginatia producatorilor de pelicule animate. Ultimele trei filme ale sale The Polar Express, Beowulf si recentul A Christmas Carol, sunt ecranizari ale unor povesti celebre in haine animate.

3D vs. poveste

 +.+-=-+.+7-+.-+=+-.+- Zemeckis pare sa nu se mai sature de tehnica performance-capture (inregistrarea fizionomiei si a miscarilor actorilor care sunt apoi transpuse pe un model animat, cel mai adesea 3D) si devine din ce in ce mai preocupat sa redea perfectiunea tehnologiei decat sa transmita mesajul povestii.

Criticat pentru abordarile superficiale din The Polar Express si Beowulf, Zemeckis nu pare sa fi invatat ceva si o comite din nou cu adaptarea animata in 3D a faimoasei povesti a christmas carol de Charles Dickens. Desi vizual filmul este cu adevarat impresionant, nucleul si mesajul povestii originale sunt tratate usurel si mai degraba comic.

A Christmas Carol este povestea unui batran avar, Ebenezer Scrooge (Jim Carrey), care este vizitat de trei fantome (a Craciunului trecut, a Craciunului present si a celui viitor) in ajunul Craciunului in incercarea de a-l face sa devina o persoana mai buna, care sa iubeasca oamenii si sa se bucure de compania celor care mai tin inca la el, in ciuda avaritiei sale inhumane si a rautatii de care dovada.

Evident, prima fantoma il poarta pe Ebenezer in trecut, facandu-l sa retraiasca copilaria nefericita si alte momente dureroase ( despartirea de sotie din pricina pasiunii sale pentru bani), in timp ce a doua fantoma ii arata mosneagului avar ce inseamna de fapt sarbatoarea Craciunului pentru majoritatea oamenilor. In fine, a treia fantoma il duce pe Scrooge in viitor, aratandu-i acestuia cat de sumbru, singur si scurt  este viitorul sau, daca nu se schimba.a christmas carol

Cand Scrooge devine Alice

A Christmas Carol este o poveste moralizatoare despre regret, schimbare, mantuire si recastigarea umanitatii pierdute, insa nu si in viziunea lui Zemeckis. Desi ramane fidel textului original in cea mai mare parte, regizorul o cam ia pe ulei, pierzand in goana dupa perfectiunea tehnica, esenta clasicei povesti a lui Dickens.

Cele trei fantome (patru daca o punem la socoteala si pe cea a fostului partener de afaceri, Marley) au rolul de a-l face pe Scrooge sa-si reconsidere viata, sa-si regrete faptele si sa-si regaseasca umanitatea ingropata in teancurile cu bani. E adevarat ca Scrooge devine uman la sfarsit, dar nu pentru ca ar fi inteles neaparat menirea fantomelor, ci pentru ca a fost speriat, aruncat, batut, pedepsit, hartuit si haituit de acestea pe tot parcursul filmului.

Versiunea lui Robert Zemeckis lasa impresia ca reconvertirea lui Scrooge la statutul de fiinta umana se produce doar ca urmare a caruselului de sperieturi prin care trece si nu a faptului ca isi gaseste picatura de umanitate inauntrul sufletului sau negru.

a christmas carolA Christmas Carol este o clasica poveste de Craciun, destinata atat adultilor, cat mai ales celor mici, insa filmul lui Zemeckis are si momente in care devine destul de “scary” (Scrooge este urmarit de un dric tras de niste cai negri de-a dreptul inspaimantatori, mai ales in 3D) pentru tancii de cativa ani pe care i-am vazut in sala de cinema.

M-au lasat cu un semn mare de intrebare scene precum micsorarea lui Scrooge asemeni lui Alice in Tara Minunilor, pana ce acesta ajunge mai mic decat un sobolan sau trecerea prin fata lunii intocmai ca E.T., pentru ca nu-mi amintesc sa le fi citit in textul lui Dickens. Dar poate asa s-a gandit regizorul ca va face pelicula mai putin plictisitoare, caci unele momente sunt atat de sforaitoare si fortate, incat iti doresti sa se termine cat mai repede.

A Christmas Carol este o ecranizare impresionanta ca realizare si satisfacatoare in ceea ce priveste adaptarea textului, dar departe de ce ar fi putut deveni, daca realizatorii ar fi pastrat putin mai mult din spiritul Craciunului.

Jim Carrey demonstreaza ca are talent cu caru’, mai ales ca il vedem in fiecare cadru. Insa personaje precum Bob Cratchit (Gary Oldman), Fred – nepotul lui Scrooge (Colin Firth) sau Belle - sotia lui Scrooge (Robin Wright Penn) sunt prea putin exploatate si se pierd anonim in marea de voci din genericul peliculei. A Christmas Carol merita totusi vazut, macar pentru efectele 3D.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea