Filme

#filme # erori medicale

4 erori medicale intalnite adesea in filme

Te-ai intrebat vreodata cat de corecte sunt tehnicile medicale folosite in filme? Daca nu ai cunostinte in domeniu, este posibil sa iti fi format o imagine eronata asupra acestora. Pentru a sti cum stau lucrurile cu adevarat, iata cateva dintre cele mai frecvente erori medicale intalnite in productiile cinematografice!


1. Aplicarea unui bandaj de compresie
 

Nu de putine ori, in filme, aplicarea unui bandaj de compresie se realizeaza deasupra sau dedesubtul unei rani serioase. In realitate , insa, aceasta procedura este una controversata, intrucat poate afecta iremediabil membrul ranit si, prin impiedicarea circulatiei sangelui, poate determina formarea de substante foarte toxice organismului. Din aceasta cauza, tehnica aplicarii unui bandaj de compresie a fost interzisa in numeroase tari la cursurile de acordare a primului ajutor.


2. Inghetarea unui deget amputat
 

O alta eroare medicala intalnita in filme este cea a punerii la rece a degetelor (sau a altor membre ale corpului), imediat dupa producerea unei amputari. Cu toate acestea, realitatea sta altfel: desi este recomandat ca membrul amputat sa fie tinut intr-un mediu rece (si steril), inghetarea acestuia nu face decat sa provoace leziuni ireparabile la nivel celular, in special in urma contactului direct cu gheata.


3. Nasterea unui copil
 

Desi procesul este unul foarte dureros, filmele transforma nasterile in experiente mult mai traumatizante si periculoase de cat sunt in realitate. In tarile industrializate, cu un sistem medical performant, circa 95% dintre nasteri decurg normal, fara complicatii. In plus, cea mai mare parte din cele 5% de nasteri ramase prezinta probleme minore, care nu pun in pericol viata femeilor sau a bebelusilor.


4. Declararea decesului
 

Filmele reunesc si o multime de erori medicale referitoare la declararea decesului unui pacient. Printre altele, decesul nu este intotdeauna declarat de catre un medic (asa cum se intampla in realitate). De asemenea, metodele de constatare a decesului sunt invechite (prezenta sau absenta pulsului) sau chiar criminale (o simpla privire aruncata pacientului in cauza).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea