Filme

#padurea spanzuratilor #filme romanesti #morometii #cel mai iubit dintre pamanteni

4 ecranizari romanesti ale unor carti celebre

Ecranizarile dupa scrierile celebre ale autorilor romani au fost preferate, in speta, inainte de '89. Motivul este unul cat se poate de simplu. Un film realizat dupa o carte aflata deja in circulatie avea sanse mult mai mari sa treaca de comisiile de cenzura decat unul bazat pe un scenariu original.

Iata cateva dintre cele mai bine primite ecranizari ale unor carti importante din istoria literaturii romane.

 

Felix si Otilia (1972)

"Felix si Otilia" este o transpunere pentru marele ecran a unuia dintre romanele studiate de romani in perioada liceului, excelentul "Enigma Otiliei" de George Calinescu.


De sub bacheta regizorala a lui Iulian Mihu a iesit un lungmetraj in care se remarca sensibilitatea cu care Julieta Szonyi o interpreteaza pe misterioasa Otilia. In rolul tanarului Felix il intalnim pe Radu Boruzescu, un nume mai putin cunoscut, poate din cauza faptului ca profesia sa de baza este cea de scenograf. La fel de expresiv este si regretatul Gheorghe Dinica, pe care-l putem admira in pielea avocatului oportunist Stanica Ratiu.

 

Morometii (1987)

"Morometii", una dintre operele emblematice din creatia lui Marin Preda, a avut parte de o ecranizare in 1987. Regizorul Stere Gulea a reusit sa redea perfect universul rural din Silistea-Gumesti si framantarile prin care trece comunitatea locala intre cele doua razboaie mondiale. Ilie Moromete, personajul central al romanului, este interpretat fara cusur de experimentatul Victor Rebengiuc. Din distributia filmului mai fac parte: Gina Patrichi, Luminita Gheorghiu, Dorel Visan, Florin Zamfirescu.


 

Padurea spanzuratilor (1965)

"Padurea spanzuratilor", ecranizarea romanului omonim al lui Liviu Rebreanu, este practic filmul care l-a facut celebru pe Victor Rebengiuc. Cartea, considerata primul roman psihologic din literatura romana, are la baza un fapt real, respectiv Emil Rebreanu, fratele autorului si subofiter in armata austro-ungara, care a fost spanzurat pentru ca a incercat sa dezerteze pe frontul romanesc.


 

Cel mai iubit dintre pamanteni (1993)

Incheiem lista cu poate cea mai reusita ecranizare realizata dupa 1989. In 1993, regizorul Serban Marinescu realizeaza "Cel mai iubit dintre pamanteni", o ecranizare controversata dupa un roman la fel de controversat scris de Marin Preda. Una dintre cele mai cele mai grele scene ale filmului este cea a sarutului dintre Victor Petrini (Stefan Iordache) si Grecul (Mircea Albulescu).




Sursa foto: colectiacinemateca.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea