Carti

#autorul Petre Salcudeanu #Petre Salcudeanu #autori romani #carti

Petre Salcudeanu: unul dintre cei mai populari scriitori romani ai sfarsitului de veac XX - din noiembrie in exclusivitate la Editura Publisol!

Petre Salcudeanu s-a nascut la 8 septembrie 1930, in localitatea Gligoresti, judetul Cluj. A absolvit Facultatea de Critica si Literatura din Moscova si Facultatea de Filosofie din Bucuresti. Scriitor, scenarist, membru fondator al Uniunii Scriitorilor din Romania, fost director general al Studioului cinematografic Bucuresti, fost presedinte al Centrului National al Cinematografiei, Salcudeanu s-a implicat si in viata politica, fiind deputat in legislatura 1992-1996 si ministru al Culturii in 1993.

 

A fost unul dintre cei mai populari scriitori romani de romane politiste, fiind autorul a 25 de romane si scenarii de film. A creat personajul de fictiune Bunicul, eroul principal al unei serii de romane politiste.

In 1971, impreuna cu Titus Popovici scrie scenariul filmului Cu mainile curate – aflat in topul celor mai vizionate filme romanesti – care va fi publicat, cativa ani mai tarziu, sub forma de carte, cu titlul Ucenicie printre gloante.

A mai semnat scenariile filmelor Rascoala (1965), Ultimul cartus (1973), Toamna bobocilor (1975), Bunicul si doi delincventi minori (1976), Iarna bobocilor (1977), Impuscaturi sub clar de luna (1977), La rascrucea marilor furtuni (1980), O lacrima de fata (1980), Munti in flacari (1980), Bunicul si o biata cinste (1984), Primavara bobocilor (1987), Priveste inainte cu manie (1993), Dulcea sauna a mortii (2003).

In 1980 a fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor pentru romanul Biblioteca din Alexandria (1980), care va aparea,  de asemenea, la Editura Publisol.

A murit pe 1 noiembrie 2005.

Seria de autor Petre Salcudeanu va cuprinde urmatoarele titluri:

1.      Ucenicie printre gloante

2.      Un biet bunic si o biata crima

3.      Moartea Manechinului (1970) + Detectiv la 14 ani

4.      Bunicul si pacatele lumii

5.      Bunicul si porunca sa nu ucizi

6.      Bunicul si doi delincventi minori + Un bunic si o biata aventura

7.      Bunicul si o lacrima de fata

8.      Un biet bunic si o biata cinste

9.      Bunicul si lacrima din carburator

10.    Bunicul, Thailanda si?

In afara seriei, in colectia Veac XX, va fi relansat romanul ”Biblioteca din Alexandria” in prima parte a anului 2022.

Volumele vor putea fi cumparate de la punctele de difuzare a presei din toata tara, in fiecare zi de vineri, incepand cu 19 noiembrie 2021, dar si din librarii si de pe internet, de la magazinele online de carte. De asemenea, veti putea precomanda sau comanda cartile lui Petre Salcudeanu si de pe siteul publisol.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea