Carti

#john green #antropocenul acum #antropocenul #lectura #carti

Ce legatura e intre tastatura QWERTY, gastele canadiene si apusul de soare? Iti spune John Green

“Aceasta carte a inceput sub forma unui podcast, in care am incercat sa schitez unele dintre contradictiile vietii umane pe masura ce le experimentam: cum de putem fi atat de plini de compasiune si atat de cruzi, atat de staruitori si atat de repede cuprinsi de disperare. Mai presus de toate, voiam sa inteleg contradictia fortei umane: suntem deopotriva mult prea puternici si nici pe departe suficient de puternici pe cat ar trebui. Suntem suficient de puternici pentru a remodela radical climatul si biodiversitatea Pamantului, dar nu indeajuns de puternici incat sa alegem felul in care le remodelam. Suntem atat de puternici, incat ne am desprins de atmosfera planetei noastre. Dar nu suntem indeajuns de puternici incat sa ii scapam de suferinta pe cei care ne sunt dragi”, spune John Green despre volumul de eseuri Antropocenul acum, aparut recent in traducere la Editura Trei. 

Antropocenul este un termen propus pentru actuala era geologica, in care oamenii au remodelat profund planeta si biodiversitatea sa. In aceasta formidabila colectie de eseuri adaptate si dezvoltate din faimosul sau podcast, folosind scala de cinci stele si inspirandu-se din experienta sa ca recenzent de carte, John Green scrie despre diversele fatete ale planetei noastre in care suntem creatura dominanta — de la tastatura QWERTY si apusuri de soare la gastele canadiene si pinguinii din Madagascar.

„Imi place ca noi, oamenii, suntem uimiti si cautam raspunsuri in intreaga lume, in prezent chiar si dincolo de planeta noastra. Tu te afli acolo pentru ca au existat fiinte umane in Africa, ele la un moment dat au decis sa se mute mai spre nord, unde este mai rece, iar lucrurile vor fi mai rele. Anumiti oameni traiesc in Australia pentru ca niste fiinte de acolo si-au propus sa strabata oceanul al carui capat nu-l puteau vedea; nu stiau ce se afla dincolo de el si au vrut sa mearga intr-acolo si sa vada. Motivul pentru care o statie spatiala Voyager se afla la capatul sistemului nostru solar, lansata de acum cateva decenii, este ca nici macar atmosfera nu va sta in calea dorintei noastre de cunoastere. Asta-mi place mie la oameni, iar celalalt lucru este cat de perseverenti suntem, cum continuam sa avansam, indiferent cu ce provocari se confrunta omenirea. Asta am vrut sa descriu in Antropocenul acum.” — John Green.

Amuzante, complexe si bogate in detalii, aceste recenzii inedite cartografiaza contradictiile contemporaneitatii. Ca specie, suntem totodata prea puternici si nu indeajuns de puternici, un paradox care a ajuns in centrul atentiei  odata cu aparitia pandemiei actuale, care ne-a  separat, dar a si intarit legaturile dintre noi.

“Sunt multe lucruri care sa ne displaca la oameni: mi-as dori sa nu fim atat de iuti la violenta, mi-as dori sa fim mai buni unii cu ceilalti, mi-as dori sa ne cream mai mult spatiu emotional unii altora, sa fim mai empatici, dar, Doamne! Cat imi place cum gasim noi o cale de a merge mai departe!” — John Green

Cartile lui John Green au primit nenumarate distinctii, printre care Printz Medal, Printz Honor si Edgar Award. John Green a fost de doua ori finalist la LA Times Book Prize si a fost ales de catre revista TIME printre 100 Cei mai influenti oameni din lume. Impreuna cu fratele sau, Hank, a realizat multe proiecte video online, printre care Vlogbrothers si canalul educational Crash Course. Locuieste in Indianapolis, Indiana, impreuna cu familia sa.

La Editura Trei, de acelasi autor, au aparut: Sub aceeasi stea, Cautand-o pe Alaska, Un sir infinit de testoase, De 19 ori Katherine, Orase de hartie, Will Grayson, Will Grayson (impreuna cu David Levithan) si Fulgi de iubire. Trei povesti romantice de Craciun (impreuna cu Lauren Myracle si Maureen Johnson). Il puteti vizita online la johngreenbooks.com.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Cauta-ti perechea