Carti

#preferinte #romani #lectura #carti

Ce carti au citit romanii in prima jumatate a anului 2021! Tu le-ai citit?

Romanii citesc mai variat, mai multa psihologie si din ce in ce mai multe carti in limba engleza si eBooks. Astfel, prima parte a anului 2021 a fost marcata de o crestere considerabila pe segmentul de carte de dezvoltare personala (20%), inclusiv in limba engleza, iar in topul vanzarilor continua sa se afle si autori romani contemporani. Mai mult, media comenzii a crescut cu 10% la nivelul primului semestru.

 

Peste 1,2 milioane de carti au ajuns in prima jumatate a anului la cititori din toata tara, in urma comenzilor plasate pe Libris.ro. Cele mai multe comenzi s-au facut din Bucuresti, Cluj, Timis, Brasov si Iasi, iar la polul opus se afla judetele Mehedinti, Giurgiu si Tulcea.

Cea mai bine vanduta carte a fost in aceasta prima jumatate de an Vindecarea copilului interior - Stefanie Stahl. De asemenea, noile aparitii editoriale au intrat rapid in topul best-seller-urilor, subliniind interesul crescut al romanilor pentru titluri recunoscute international.

Astfel, in top cele mai cautate noi aparitii se numara Auschwitz, ultima statie - Eddy de Wind, O chestiune de viata si de moarte - Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom, Raspunsuri scurte la marile intrebari - Stephen Hawking, Copilul tau. Parintii tai. Tu - Ioana Chicet-Macoveiciuc si Fiica Reichului - Louise Fein.

„Remarcam o efervescenta crescuta in randul cititorilor, care revin constant pentru a se bucura de noile aparitii editoriale, care investesc mai mult in lectura. Se contureaza tot mai evident un comportament al cititorului rafinat, care cauta comori ascunse printre rafturile librariei online, recomandarile din partea echipei noastre fiind de multe ori un argument pentru a face achizitia. Cititorii petrec mai mult timp pe site, explorand colectii si titluri noi”, a explicat Laura Teposu, fondator si CEO Libris.ro.

Comanda medie a depasit pragul de 100 de lei, in crestere cu 10% fata de perioada similara din 2020 si cu 25% fata de 2019, cand aceasta era de 82 de lei. Cele mai mari cresteri fata de anul 2019 s-au inregistrat pe segmentul de dezvoltare personala (48%), biografii (33%) si carti pentru copii (19%).  In raport cu 2020, Biografiile si Dezvoltare personala au avut cresteri de 25%, respectiv 20%.

Ilfov, judetul cu cele mai mari cresteri

La nivel de judet, dinamica pozitiva este mai evidenta in Timis si Cluj, unde cresterile inregistrate in valoarea comenzilor depasesc 25% fata de perioada similara din anul etalon 2019. In Bucuresti cresterea valorica fata de 2019 a fost de 15%.

„Analizand cifrele de vanzari la nivelul intregii tari, am remarcat un fenomen interesant. Anul trecut, cand intreaga Romanie s-a confruntat cu criza generata de pandemie, toate judetele tarii inregistrau o dinamica pozitiva in consumul de carte. Era o reflexie a nevoii de intelegere a situatiei si de evadare din cotidianul stirilor negative. Anul acesta insa, probabil pe fondul scaderii puterii de cumparare, cumulat cu revenirea masiva la birou si pe dorinta de a petrece mai mult timp in afara casei, facand lucruri care anul trecut erau restrictionate, deci a reducerii timpului alocat lecturii, frecventa comenzilor online de carte s-a redus in majoritatea zonelor tarii” - remarca Laura Teposu.

Judetele care au pastrat anul acesta o dinamica pozitiva accentuata fata de boom-ul din 2020 sunt Ilfov, cu 230% crestere, Buzau, cu 33% si Constanta, cu 23%.

„Cea mai spectaculoasa crestere o are judetul Ilfov, unde inregistram vanzari peste dublu fata de anul trecut. Este un semn ca rezidentii din Ilfov, care lucreaza in Bucuresti, solicitau livrarea la birou, fiind asimilati zonei Bucuresti, insa pe fondul continuarii muncii la distanta, livrarea se face acum acasa” – completeaza Laura Teposu.

Top 10 cele mai vandute carti ianuarie – iunie 2021

1. Vindecarea copilului interior - Stefanie Stahl
2. 500 de adevaruri uimitoare si amuzante
3. Arta manipularii - Kevin Dutton
4. Auschwitz, ultima statie - Eddy de Wind
5. Ganduri catre sine insusi - Marcus Aurelius
6. 500 de adevaruri incredibile si trasnite
7. O chestiune de viata si de moarte - Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom
8. Jurnalul unui burlac. Conversatii cu mama - Mihai Bendeac, Emilia Bendeac
9. Curajul de a nu fi pe placul celorlalti - Ichiro Kishimi, Fumitake Koga
10. Dumbrava minunata - Mihail Sadoveanu

Top 10 recomandari facute de echipa Libris.ro

1. Cum am invatat sa inteleg lumea - Hans Rosling. Fanny Hargestam
2. Toate la locul lor - Oliver Sacks
3. Jurnalul unei iubiri pierdute - Eric-Emmanuel Schmitt
4. Cum sa ne pastram copiii aproape - Gordon Neufeld, Gabor Mate
5. Circe - Madeline Miller
6. Regatul umbrelor. Seria Grisha. Vol.1 - Leigh Bardugo
7. Pisica si orasul - Nick Bradley
8. StresAnti - Mithu Storoni
9. Povestea fara sfarsit - Michael Ende
10. Modele mentale - Peter Hollins

Top 10 cei mai vanduti autori in 2021

1. Irvin D. Yalom
2. Ioana Chicet-Macoveiciuc
3. Jill Tomlinson
4. Dumitru Constantin Dulcan
5. Eric-Emmanuel Schmitt
6. Lise Bourbeau
7. Stefanie Stahl
8. Kristin Hannah
9. Sven Nordqvist
10. Roald Dahl

„Misiunea pe care ne-o asumam in prezent este sa pastram un contact direct intre cititori si autori, iar digitalizarea accelerata din ultimul an ne-a ajutat in acest sens. Acest lucru s-a intamplat, de exemplu, la LibFest, cand lansarile si dialogurile culturale au fost accesate de zeci de mii de romani din toate colturile lumii. Si acelasi lucru se intampla in continuare, prin lansarile de carte cu autograf si prin dialogul la care ii invitam constant pe cititori pe canalele proprii. Astfel, suntem intr-o conexiune permanenta cu cititorii, stim ce citesc, stim ce titluri sa le oferim pentru a le sprijini pasiunea pentru lectura”, a mai precizat Laura Teposu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Cauta-ti perechea