Carti

#Anul meu cu Salinger #lectura #carti #memoir

Anul meu cu Salinger - un memoir tulburator despre maturizare!

Anul meu cu Salinger este un memoir irezistibil de amuzant, plin de observatii pertinente despre viata literara din New York de la sfarsitul anilor 1990, o lume dinaintea erei digitale, surprinsa la apusul ei. In 2021, romanul a fost ecranizat, cu Sigourney Weaver si Margaret Qualley in rolurile principale.

Joanna Rakoff imbina tragicul, comicul si boemul, reusind sa creeze un stil literar propriu. Folosindu-se de bogata sa cultura literara, Rakoff ne duce, pe parcursul romanului zugravit in tonuri de sepia, usor nostalgic, cu gandul la Clopotul de sticla de Sylvia Plath sau Mic dejun la Tiffany al lui Truman Capote.

“Nu voiam sa fiu normala. Voiam sa fiu extraordinara. Voiam sa scriu romane si sa fac filme si sa vorbesc zece limbi si sa calatoresc in toata lumea. Voiam totul.“ ― Joanna Rakoff, Anul meu cu Salinger.

Dupa ce se lasa de scoala pentru a-si implini visul de a deveni poeta, Joanna Rakoff se angajeaza ca asistenta la legendara agentie literara care il reprezinta pe J.D. Salinger. Aflata intr-un echilibru precar intre saracie si extravaganta, Joanna isi petrece zilele intr-un birou somptuos, cu peretii acoperiti cu lambriuri – in care dictafoanele si masinile de scris inca domnesc, iar agentii motaie dupa un pranz copios –, apoi se duce acasa, in apartamentul saracacios din Brooklyn, la iubitul ei socialist.

Joanna e insarcinata sa se ocupe de corespondenta voluminoasa primita de la admiratorii lui Salinger, fiindca faimosul autor refuza categoric sa aiba de-a face cu acestia. Pe masura ce citeste scrisorile emotionante sosite din toata lumea, Joanna ezita sa trimita mesajul formal din partea agentiei si, dintr-un imbold, incepe sa le raspunda personal. Urmarile sunt deopotriva nostime si tulburatoare, fiindca in timp ce isi atribuie vocea faimosului scriitor, Joanna si-o descopera pe a sa.

Chiar daca romanul urmareste parcursul tinerei si inteligentei asistente, adevarata vedeta ramane “Agentia”, interesata de calitatea textelor literare pe care urmeaza sa le publice si nu de valoarea comerciala a cartilor. „Agentiile literare erau pana nu de mult onorabile”, marturiseste cu tristete sefa Joannei. „Afacerea era personala”. Iar tinutele vintage ale lui Rakoff vin sa intareasca acesta afirmatie si evoca, de asemenea, o era mai blanda, mai boema a lumii literare.  

„O poveste antrenanta si fermecatoare in care vor fi incantate sa se recunoasca pasionatele de literatura de pretutindeni.“ ― The Guardian

„Un memoir tulburator despre maturizare. Rakoff incadreaza cu maiestrie povestea ei despre Salinger intr-una mai larga, universala, despre cum sa-ti gasesti propriul drum pe parcursul unui an fundamental, al trecerii la varsta adulta.“ ― The Washington Post

„Sclipitor! Rakoff se pricepe de minune sa surprinda un moment important de efervescenta culturala, dovedind inteligenta critica si generozitate a spiritului.“ ― The Boston Globe

„Cartea lui Rakoff are ceva din atmosfera romanelor lui Salinger: este o poveste plina de viata despre pierderea inocentei.“ ― Entertainment Weekly

Joanna Rakoff este o jurnalista independenta americana, poeta si prozatoare. Este autoarea romanului A Fortunate Age, castigator al Goldberg Prize for Fiction si Elle Readers’ Prize. De asemenea, romanul a fost numit New York Times Editors’ Choice si bestseller San Francisco Chronicle. Cartile ei au fost traduse in 20 de limbi, fiind nominalizate la premii importante. Scrie constant pentru New York Times, Vogue, Marie Claire, O: The Oprah Magazine si multe alte publicatii.

Anul meu cu Salinger relateaza o experienta din viata autoarei, perioada de la sfarsitul anilor 1990, cand, in varsta de 23 de ani, a lucrat ca asistenta la cea mai veche agentie literara din New York, agentie care l-a reprezentat pe J.D. Salinger, renumit pentru refuzul sau de a aparea in public si pentru viata retrasa pe care a dus-o. A fost numita cea mai buna carte a anului de publicatiile The Guardian si School Library Journal.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Cauta-ti perechea