Carti

#recomandare carti # carti ianuarie #recomandari #ianuarie #romane #lectura

5 carti pe care sa le citesti in luna ianuarie

Profita de serile reci de iarna si de weekenduri pentru a te bucura de lecturi superbe. Cititul nu doar ca iti dezvolta imaginatia, insa te ajuta sa patrunzi in lumi diferite, sa-ti imaginezi cele mai frumoase povesti si sa te detasezi de grijile si problemele de zi cu zi. In plus, dezvoltarea vocabularului este importanta la orice varsta.

Iata cinci romane pe care le poti citi cu usurinta in luna ianuarie.

1. Aici, acum, mereu - CATHERINE ISAAC

Bun venit intr-o regiune idilica din Franta, printre coline scaldate in soare. Aici, acum, mereu este o carte emotionanta despre gasirea bucuriei si a iubirii chiar si in cele mai neasteptate locuri, o poveste romantica la fel de imbatatoare ca un vin bun intr-o zi de vara. Jess si fiul sau in varsta de 10 ani, William, isi petrec vara la Chateau de Roussignol, aflat in Dordogne. Aici, Adam fostul iubit al lui Jess si tatal lui William conduce un frumos hotel amenajat in castelul restaurat. Gradini luxuriante, o minunata piscina, mancare frantuzeasca delicioasa si o lista inepuizabila de vinuri Ce ar putea sa nu-ti placa?

2. Printre tonuri cenusii - RUTA SEPETYS

Lituania, iunie 1941: Lina, o adolescenta de cincisprezece ani, fiica de rector universitar, se pregateste sa urmeze din toamna cursurile Scolii de Arte din Vilnius, si asteapta cu nerabdare vacanta de vara de dinainte. Dar, intr-o noapte, bubuituri amenintatoare se aud la usa, iar din acel moment viata ei si a familiei ei se schimba pentru totdeauna. Politia secreta sovietica, NKVD, ii aresteaza pe Lina, pe mama ei si pe fratele ei mai mic. Cei trei sunt evacuati din caminul lor si tarati in vagoane de transportat vite, descoperind curand ce destinatie au: Siberia. Despartita de tata, Lina incearca sa strecoare indicii in desenele ei, pe care le trimite in secret, din mana in mana, sperand sa ajunga in lagarul unde este el incarcerat. 

In aceasta miscatoare si tragica poveste, Lina se lupta cu disperare pentru viata ei si a celor apropiati, cu singura arma de care dispune: iubirea. Dar oare iubirea este de ajuns ca s-o tina in viata?

3. Pianistul. Amintiri din Varsovia, 1939-1945 - WLADYSLAW SZPILMAN

Cartea “Pianistul. Amintiri din Varsovia” a fost inclusa pe listele celor mai bune carti ale anului 1999 din publicatiile Los Angeles Times, Boston Globe, The Sunday Times, The Guardian, The Economist, Library Journal si a gastigat numeroase premii pentru cea mai buna carte in 2000, ulterior fiind tradusa in 38 de limbi.

Cartea care a stat la baza filmului omonim regizat de Roman Polanski, distins cu Palme d’Or si cu premiul BAFTA pentru cel mai bun film in 2002 si cu trei premii Oscar in 2003 (cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun actor - Adrien Brody, cel mai bun regizor).

Publicata in Polonia in 1946 si apoi interzisa de autoritatile comuniste, povestea pianistului si compozitorului evreu Władysław Szpilman despre lupta pentru supravietuire in ghetou si, mai apoi, intr-o Varsovie distrusa, sta, prin valoarea sa documentara si umana, alaturi de cele mai cunoscute evocari ale Holocaustului. In septembrie 1939, al Doilea Razboi Mondial incepea cu invadarea Poloniei. Tanarul pianist sustinea pe 23 septembrie, la radio, un recital cu lucrari de Chopin, in zgomotul bombelor germane. Inca nu stia ca aceea era ultima transmisiune in direct inainte de distrugerea statiei de emisie de la Radio Polonia. Avea sa se intoarca in studio in ianuarie 1945, imediat dupa eliberarea Varsoviei, si sa reia recitalul Chopin din 1939. In acest rastimp, Władysław Szpilman pierdea tot ce poate pierde un om in vremuri de ura, frica si razboi.

WLADYSLAW SZPILMAN s-a nascut pe 5 decembrie 1911 la Sosnowiec, in sudul Poloniei. Membru al unei familii cu o bogata traditie muzicala, a studiat pianul si compozitia intai la Varsovia, iar apoi, din 1931, la Academia de Arte din Berlin.

4. A doua sansa - KRISTIN HANNAH

„Sunt indragostit de alta femeie.” Prin aceste cuvinte simple, Blake Colwater a pus capat unei casnicii de doua decenii. De pe o zi pe alta, si-a parasit domiciliul conjugal si s-a mutat la noua lui iubita, deschizand procedura de divort. Annie, sotia lui, este distrusa; a fost tradata tocmai ea, care a sacrificat totul pentru fericirea familiei. In lipsa lui Natalie, fiica lor de saptesprezece ani plecata la studii in strainatate, se simte cu totul abandonata, fara nici uh reper stabil in noua viata. In pragul depresiei, Annie se refugiaza la tatal ei, in Mystic, oraselul in care a copilarit, unde spera sa poata gasi un nou inceput. Acolo il intalneste pe Nick Delacroix, prima ei dragoste, care, la randul lui, se afla la o rascruce a sortii - ramas vaduv de curand, se simte incapabil sa se apropie de fiica lui profund marcata emotional. Impreuna, Annie si Nick incearca sa dea un nou sens propriilor vieti. Timpul insa nu iarta; la implinirea a patruzeci de ani, Annie ezita: oare mai are dreptul la fericire?

5. Sa nu spui niciodata pentru totdeauna - JENNIFER L. ARMENTROUT

Ea a invatat ca tacerea era cea mai buna arma a sa. El a jurat ca o va proteja intotdeauna. Amandoi impartasesc un trecut ingrozitor, in urma caruia au creat o legatura indestructibila. Sau, cel putin, asa credeau ei. Pana cand drumurile lor s-au despartit brusc, in urma cu patru ani. Mallory si Rider incearca de ceva vreme sa-si depaseasca experientele infioratoare traite intr-un centru de plasament, sa-si cladeasca un viitor, sa uite. Dar chiar cand credeau ca au lasat trecutul in urma, Mallory si Rider se reintalnesc la liceu si descopera ca legatura puternica din copilarie n-a disparut... continua sa existe, la fel ca si ranile. In aceasta incercare de a se vindeca de trecut si de a-si depasi temerile si nesiguranta, amandoi descopera ca exista ceva ce-i poate ajuta: iubirea si prietenia. O poveste fermecatoare despre o tanara curajoasa care lupta pentru a-si exprima adevarul dintr-un refugiu al tacerii. Asculta vocea lui Mallory, o vei pastra in suflet PENTRU TOTDEAUNA!

Sursa foto principala: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea