Carti

#zahar nociv # mancat sanatos #alimentatie #alimente #lectura #carti

10 carti despre alimentatie pe care trebuie sa le ai in biblioteca

Alimentatia este un subiect de inters major. De la alimentele nesanatoase, care ingrasa, pana la mancatul constient, mancatul emotional si pana la intolerantele alimentare, aceste subiecte sunt dezbatute zilnic de intreaga lume.

Daca vrei sa mananci cat mai sanatos, sa recunosti intolerantele alimentare si motivul pentru care glutenul nu este sanatos, sa slabesti, sau de ce nu sa te ingrasi, trebuie sa ai minime cunostinte despre ce implica aceste lucruri. Si ce modalitate mai buna de a te documenta daca nu prin a citi carti bine documentate. Iata zece carti pe care orice persoana trebuie sa le citeasca macar o data in viata.

1. Alimentatia constienta - Gabriel Cousens

Alimentatia constienta de Gabriel Cousens, care cuprinde doua volume, nu este o carte dedicata doar vegetarienilor, desi este considerata "Biblia vegetarienilor". Aceasta carte iti arata cat este de importanta alimentatia, cum sa mananci consitient si sa savurezi pe indelete si cele mai putin aspectuase legume, astfel incat sa simti cu adevarat ce mananci. 

Aceasta carte-etalon din domeniul alimentatiei vii constituie o calatorie plina de inspiratie si un manual de viata bazat pe principiul unitatii minte-corp-spirit.

In primul volum al monumentalei lucrari, faimosul dr. Gabriel Cousens isi conduce cu talent cititorii catre constientizarea modului in care alegerile alimentare le afecteaza trupul, mintea, emotiile si viata spirituala. Autorul subliniaza ca nu exista o abordare unica pentru toti, ci ca solutia consta in efortul fiecaruia dintre noi de a ne cunoaste corpul si de a afla ce functioneaza in cazul nostru.

Dr. Cousens analizeaza in detaliu sistemele de dieta oxidativa, autonoma, ayurvedica, anabolic-catabolica, endocrina, bazata pe grupele de sange si multe altele. El studiaza si dietele unor comunitati din diverse parti ale lumii pentru a evidentia efectele degenerative pe care anumite alimente si practicile agricole le au asupra intregii populatii de pe Glob.

Afla care sunt cele mai recente si mai eficiente reguli ale unei alimentatii sanatoase si cum se combina acestea cu alte comportamente benefice, precum baile de soare, respiratia profunda si contactul cu natura in cat mai multe forme.

Volumul II include informatii de ultima ora privind enzimele, nutritia vegetariana pentru sarcina si un meniu international inovator de 14 zile pentru bucatarie gourmet, cuser, vegetariana, cu hrana vie, plus 150 de retete savuroase, usor de realizat.

DR. GABRIEL COUSENS este medic holist, homeopat, psihiatru, terapeut de familie, specialist in medicina ayurvedica si chineza, cercetator de top al diabetului zaharat, maestru spiritual si lider ecologist, autor de bestselleruri despre nutritie, sanatate fizica si mentala, pace si iluminare. E considerat unul dintre cei mai importanti medici holisti si expert mondial in domeniul nutritiei spirituale. New York Times l-a numit „Guru al postirii si expert in detoxifiere“.

2. Zahar bun, zahar rau. Metoda usoara a lui Allen Carr. Cum sa te eliberezi de dependenta de zahar si carbohidrati - Allen Carr

Dupa ce a ajutat milioane de oameni sa se lase de fumat, de alcool, de droguri, de jocurile de noroc si sa renunte la cheltuielile nechibzuite, metoda usoara a lui Allen Carr abordeaza acum problema dependentei de zaharul rafinat si de carbohidratii procesati.In lumina ultimelor statistici, nu mai exista nici o indoiala ca in zilele noastre lumea este cuprinsa de o epidemie globala de obezitate si diabet de tip 2. Cei mai multi dintre noi cadem in capcana zaharului inainte sa ne dam seama. Inca din copilarie ajungem sa vedem in dulciuri o rasplata si sa credem ca sunt esentiale pentru a obtine energie. Zahar bun, zahar rau ne ajuta sa intelegem adevarul si ne ofera o metoda sigura pentru a elimina complet si definitiv zaharul si carbohidratii din alimentatie, fara sentimentul ca ne privam de ceva si fara sa apelam la vointa.

Urmand metoda usoara, vom avea o conditie fizica mai buna, mai multa energie, un stil de viata mai sanatos si mai fericit.

3. Capcanele mancatului emotional. Slabitul – o provocare fizica sau mentala? - Laura Ene

Adopta o strategie de schimbare consecventa la nivel fizic, emotional si mental!

Dr. Laura Ene iti impartaseste experienta ei personala si profesionala in privinta scaderii in greutate si a schimbarii stilului de viata. Daca iti aliniezi corespunzator planurile mental-emotional-spiritual, acest echilibru se va regasi si in planul fizic.

Cercetatorii in domeniul nutritiei estimeaza ca 95% dintre diete esueaza din cauza mancatului pe fond emotional sau din cauza altor tipare problematice de comportament alimentar. De cele mai multe ori, dietele dau gres din cauza ca ofera sfaturi nutritionale logice care functioneaza numai daca ti-ai constientizat deja obiceiurile alimentare. Insa isi pierd puterea atunci cand in proces intervin emotiile, care cer o recompensa imediata, adica alimente bogate in calorii si sarace in nutrienti. De aceea, merita sa inveti sa aplici alte modalitati pentru a-ti exprima si controla mai bine emotiile si reactiile.

In cei peste 15 ani de activitate ca medic diabetolog si nutritionist, Dr. Laura Ene a inteles importanta aspectelor psihologice pe care le presupune orice proces de schimbare. In aceasta carte vei regasi informatii, tehnici si recomandari imprumutate din psihologie, dezvoltare personala, programare neuro-lingvistica, din surse selectate cu grija si testate in profunzime, adaptate la domeniul nutritiei si stilului de viata sanatos. Temele si exercitiile din sectiunile „Raspunde sincer!“ sau „Incearca si tu!“ iti vor deschide perspectiva de care ai nevoie pentru a-ti planifica succesul, astfel incat niciun detaliu sa nu ramana la voia intamplarii.

Cartea te va ghida pentru a obtine rezultate concrete si pe cantar, nu numai in starea de spirit sau la nivelul de energie cu care intampini fiecare zi. Sfaturile, recomandarile si trucurile oferite iti pot face mai usoara sarcina de organizare a meselor zilnice. Pentru mai multe informatii din acest punct de vedere, poti parcurge in paralel Capcanele dietelor. Dieta pe viata sau stil de viata?, prima carte semnata de Dr. Ene.

Capcanele mancatului emotional nu se adreseaza numai celor interesati in mod direct de schimbarea stilului de viata si de slabit, ci si celor care ii pot consilia si sustine pe acestia – prieteni, familie, antrenori, medici, asistente medicale, medici de familie, specialisti in life coaching.

4. Ghid pentru slabit. Sanatatea are gust - dr. Mihaela Bilic

Sanatatea are gust... e acum mai usor de citit, mai accesibila, mai prietenoasa. Din cartea mare si complexa pe care o stiti, au rezultat trei ghiduri: pentru slabit, pentru familie si pentru oameni activi. Acestea contin, pe langa informatiile deja existente, capitole noi si sfaturi practice care sa va ajute sa faceti din mancare un sprijin, un aliat, o sursa de sanatate.

Ghidul pentru slabit este primul din aceasta serie si va ofera o metoda originala de a scapa de obsesia dietelor si a kilogramelor in plus: psihonutritia. Instrumentul de lucru pe care vi l propun este un jurnal emotionalo alimentar, cu ajutorul caruia sa identificati rolul pe care mancarea il are in viata voastra, astfel incat sa reusiti sa slabiti mancand orice… dar cu masura!

“Intrebarea reala, apropo de kilogramele in plus, nu este "CE sa mananc?", ci "DE CE mananc?". Foamea sufletului, agitatia mintii, mancatul emotional ori nevoile neidentificate si nesatisfacute ingrasa, nu painea sau dulciurile. Kilogramele in plus sunt o boala a sufletului - aveti grija de el si veti slabi definitiv!

Iar pentru mai mult ajutor, va promit in curand un caiet vesel, interactiv, plin cu sugestii de meniuri, curiozitati si echivalente alimentare, pe care voi sa-l completati si sa-l transformati in propriul jurnal de slabit.

Cand e vorba de slabit, toata lumea se intreaba cu disperare: "Ce sa mananc?". Cautam in exterior, in reviste, la prieteni sau pe internet o formula secreta, miraculoasa sau doar noua, pe care n-am incercat-o, care sa ne scape de kilogramele in plus. Suntem dispusi sa renuntam cu totul la obiceiurile noastre, sa mancam produse care nu ne plac, sa disociem, sa interzicem, intr-un cuvant sa renuntam, si sa ne transformam viata intr-un chin pentru ca, nu-i asa, cine nu sufera nu slabeste.

Va invit sa reconsiderati aceasta atitudine extremista in raport cu mancarea si sa va ganditi, macar pentru o clipa, la ce i-ar face bine corpului vostru, de ce anume are el nevoie cu adevarat. Inlocuiti cantitatea cu calitatea si invatati sa mancati cu simturile, nu cu mintea. Va propun o reeducare a comportamentului alimentar care sa tina cont de foame, de pofte si de placerea gustului. Adoptati moderatia ca solutie unica si definitiva pentru silueta si sanatatea voastra.”, spune nutritionistul Mihaela Bilic.

Informatiile incluse in aceasta carte au caracter general si corespund teoriei si practicii medicale actuale recunoscute pe plan national si international. Sfaturile si recomandarile nutritionale sunt adresate atat persoanelor sanatoase, cat si celor care sufera de diverse afectiuni, insa nu pot inlocui un consult medical de specialitate.

5. Inteligenta culinara. Arta de a manca sanatos (si cu adevarat bine) - Peter Kaminsky

Peter Kaminsky, expert in arta culinara, ne destainuie cum a slabit aproape 20 de kilograme si cum si-a mentinut greutatea, iar asta preocupandu-se de mancarea buna chiar mai mult – necum mai putin!

Ideea de a ne hrani sanatos echivaleaza, pentru multi, cu supliciul unei mancari anoste, lipsite de gust, cu stradania de a numara permanent caloriile – in general, cu renuntarea la orice bucurie. Alteori, consideram sarcina de a ne gati preparate deosebite ca fiind un lux, un rasfat ce ne depaseste mijloacele financiare sau abilitatile in bucatarie.

Acum, Peter Kaminsky – care a scris carti de bucate alaturi de maestri bucatari celebri, ca Daniel Boulud, dar si de amatori intr-ale gatitului, precum legenda fotbalului american John Madden – ne demonstreaza ca oricine are putinta de a se delecta cu mancare absolut savuroasa, fara a fi strabatut de fiori reci gandindu-se la dimensiunea taliei.

Cu doar cativa ani in urma, Kaminsky se gasea in fata unei alegeri dificile: sa slabeasca – ori sa accepte consecintele stilului sau de viata? Ca scriitor culinar hedonist si cronicar de restaurant la reviste de prestigiu, si-a petrecut peste doua decenii intr-un nesfarsit festin regesc. In mod previzibil, au urmat obezitatea si iminenta unui diabet. Situatia trebuia sa se schimbe. Dar cum putea el, in ciuda chemarii irepresibile catre placerile mesei, sa manance sanatos, nerenuntand totusi la acele delicii care dau farmecul vietii?

In cartea de fata, Kaminsky ne face partasi la modul in care si-a recapatat silueta zvelta din tinerete. Incontestabil, experienta personala si profesionala ii confera autoritatea de a ne sfatui cum sa procedam in diverse imprejurari, pentru a manca intr-un mod care sa nu ne afecteze sanatatea, dar fara a sacrifica desfatarea cu mese incantatoare si fara a ne supune la penitentele impuse de o dieta alimentara stricta, prestabilita.

Din Inteligenta culinara aflam, in cativa pasi concreti, cum sa procedam in privinta meniurilor de fiecare zi: gandind inainte de a manca, alegand ingrediente de calitate, intelegand rolul jucat de arome si facand efortul de a gati. Pe de alta parte, autorul ne avertizeaza la ce trebuie sa renuntam (mai cu seama la preparatele de tip fast-food) sau la ce putem savura cu moderatie (deserturile si alcoolul). 

Nu in ultimul rand, ne arata cum sa ispitim papilele gustative prin cresterea la maximum a „gustului per calorie“ – un concept ingenios, creat de el – si ne lamureste ca, daca alegem alimente de calitate, cu arome apetisante, ne vom satura cu portii mai reduse. A manca animati de placere inseamna a manca pentru o viata lunga – este crezul sau.

Dincolo de toate acestea, intamplarile inedite din peregrinarile cu tenta gastronomica ale autorului prin America zilelor noastre, scrise intr-o maniera cuceritoare, pline de un umor fin, sunt alte... delicii memorabile pe care ni le ofera Peter Kaminsky.

6. Glutenul. Cum ne intoxica graul cultivat in prezent - Julien Venesson

O ancheta jurnalistica ce sintetizeaza numeroase studii stiintifice serioase referitoare la gluten, realizate de specialisti in imunologie, toxicologie si alergologie si din care aflam cum consumul de grau supus modificarilor genetice a condus la o adevarata explozie de cazuri de intoleranta la gluten sau de boli autoimune!

Autoritatile sanitare publice, nutritionistii si producatorii de alimente incurajeaza in mod curent consumul de cereale, sustinand ca este benefic pentru sanatate. Ancheta realizata in cartea de fata ne arata insa contrariul: daca eliminam graul din alimentatie, am putea fi mult mai sanatosi.

Pentru cresterea randamentului recoltelor, agronomii au modificat foarte mult graul din punct de vedere genetic, dand astfel nastere unor varietati monstruoase ale plantei. Urmarea? Graul cultivat in prezent este mult mai bogat in gluten decat in vremurile stravechi, devenind asadar toxic.
O persoana din trei are fara sa stie o sensibilitate la aceasta proteina. Niciodata medicii nu si-ar fi imaginat ca graul este responsabil pentru oboseala cronica, pentru probleme de digestie, pentru durerile de cap, artroza, vertij, neuropatii sau dureri musculare. Mai mult, in randul persoanelor cu o predispozitie genetica, glutenul poate declansa boli autoimune: boala celiaca, boala Crohn, scleroza in placi, diabet de tip I, poliartrita reumatoida.

Daca medicina nu reuseste sa va vindece problemele de sanatate, atunci poate ca ar fi mai bine sa va intrebati ce anume mancati.

7. Zaharul, mai periculos decat cocaina - Daniele Gerkens

Daniele Gerkens, jurnalista franceza la revista Elle, a renuntat la zahar timp de un an. Consecinta a fost ca a scapat de alergii, sinuzita, riduri, balonare, celulita si sase kilograme. Fara niciun tratament!

Totul a inceput atunci cand autoarea a publicat un articol in editia franceza a revistei Elle despre pericolele consumului de zahar, articol bazat pe descoperirile cercetatorilor de la Universitatea din Bordeaux, care demonstrasera ca zaharul creeaza o dependenta de doua ori mai puternica decat cocaina. Reactiile virulente ale reprezentantilor industriei agroalimentare au determinat-o sa studieze indeaproape problema consumului de zahar, a consecintelor absorbtiei sale de catre organismul uman si a dependentei pe care o creeaza, a folosirii lui in toate produsele alimentare industriale, a dezinformarii masive a publicului si a manipularii studiilor de catre lobby-urile din bransa. Nu sunt lasati deoparte nici inlocuitorii chimici, cu precadere aspartamul.

Luna de luna, cartea descrie reactiile sale la regimul fara zahar, de la dificultatile inceputului pana la beneficiile care se resimt rapid:

  • dupa 3 saptamani: diminuarea oboselii si cresterea energiei;
  • dupa 5-6 saptamani: un ten mai luminos, o piele mai sanatoasa, riduri estompate si o digestie mult mai buna;
  • dupa 3-4 luni: pierdere in greutate fara niciun efort, cu precadere in zona abdominala, unde depozitele de grasime sunt cele mai periculoase pentru sistemul cardiovascular;
  • dupa 6 luni: disparitia aproape totala a afectiunilor inflamatorii acutizate - sinuzita sau alergie la polen.

O carte bogat documentata: studii stiintifice, interviuri cu psihologi si cu cei mai buni medici specialisti din Franta, cursuri de nutritie, decriptarea marketingului industriei agroalimentare, informatii soc despre vasalitatea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, totul presarat cu trairile autoarei si cu sfaturi practice care ne arata ca si noi ne putem vindeca la fel de usor.

8. Biblia intolerantelor alimentare - Antony J. Haynes, Antoinette Savill

Cauza afectiunii de care suferiti sunt alimente pe care le consumati?
Suferiti adesea de baonare... scaderea energiei dupa ce mancati... crampe saustari de greata... afectiuni cutanate precum urticarie sau eczema... stari emotionale alternante?

Daca raspundeti afirmativ la doua sau mai multe intrebarile de mai sus, atunci ajutorul va este la indemana. Anthony J. Haynes, un nutritionist de top din Marea Britanie, a realizatun plan nutritional unic pentru a va ajuta sa identificati si sa evitati intolerantele alimentare cu care va confruntati. Urmand doar cativa pasi simpli, puteti izola si elimina problemele alimentare si modifica complet simptomele.

  • identificati alimentele intolerante
  • aflati cauza intolerantei
  • eliminati alimentele netolerate fara a pofti dupa ele
  • luati la cunostinta despre relevanta si functionarea testelor de laborator care vi se potrivesc
  • luati suplimentele alimentare adecvate nevoilor

Antoinette Savill, autoare premiata pentru cartile dedicate dietelor speciale, prezinta peste 70 de retete culinare delicioase, care exclud alimentele netolerante. Urmand acest plan, veti adora fiecare inghititura din retele culinare.

Antony J. Haynes este unul dintre cei maiexperimentati si bine pregatiti nutritionisti din Marea Britanie, fiind directorul prestigioasei clinici de nutritie din Harley Street, Londra .In ultimii zece ani a sustinut cursuri intensive si workshopuri de nutritie avansata. Este autorul cartii Factorul insulina. Antoinette Savill este castigatoarea premiului Glenfiddich pentru retete culinare si autoarea bestsellerurilor: Retete culinare care nu contin gluten, grau si produse lactate; Elimini graul, scapi de kilogramele in plus si Prepararea mancarurilor care nu provoaca alergii pentru copii.

9. Alimente care iti pot schimba viata in bine - Anthony William

Cartea Alimente care iti pot schimba viata in bine (Medium Medical) descrie puterea vindecatoare a unui numar de peste 50 de fructe, legume, plante aromatice / condimente si plante salbatice, ce pot avea un efect extraordinar asupra sanatatii. Anthony explica proprietatile fiecarei plante, simptomele si afectiunile pe care le poate alina sau vindeca, precum si beneficiile emotionale si spirituale pe care le confera. In plus, el prezinta o serie de retete delicioase care te pot ajuta sa te bucuri la maxim de beneficiile acestora.

Mediumul Medical Anthony William te invata cum sa descatusezi puterile ascunse ale fructelor si legumelor pentru a-ti transforma viata in bine. Iata doar cateva crampeie din ceea ce vei descoperi in interiorul cartii:

- Informatii referitoare la factorii specifici care stau la baza epidemiei actuale de boli cronice, inclusiv cum te poti proteja pe tine si familia ta de ei;

- Alimentele care iti repara ADN-ul, iti dinamizeaza sistemul imunitar, iti imbunatatesc claritatea mentala, iti alcalinizeaza toate sistemele fiziologice, te protejeaza de emotiile negative ale celorlalti oameni si multe altele;

- Tehnici pentru a obtine la maxim beneficiile vindecatoare ale fructelor, legumelor, plantelor aromatice, condimentelor si plantelor salbatice, pentru a-ti satisface astfel toate nevoile individuale.

La toate acestea se adauga o descriere detaliata a anumitor alimente specifice care iti pot alina sute de simptome si afectiuni, printre care:

  • Alergii alimentare
  • Anxietate
  • Boala Lyme
  • Boli autoimune
  • Bolile tiroidei
  • Cancer
  • Crestere in greutate
  • Diabet
  • Infertilitate
  • Inflamatii
  • Insomnie
  • Migrene
  • Oboseala
  • Probleme digestive
  • Tulburari de memorie

10. Cum sa ne ferim de toxinele din alimentatie. Metoda food babe - Vani Hari

Totul incepe cu o intrebare simpla, pe care Vani, Food Babe, ne incita sa ne-o punem si pe care ea insasi a ridicat-o de nenumarate ori: Ce contine mancarea noastra?

Este, intr-adevar, mancare? Ne face bine sau rau? Iar daca nu e mancare, probabil nu ar trebui sa o mancam. Acesta este principiul pe care se bazeaza Metoda Food Babe, care ne va purta spre o era noua in domeniul sanatatii si va schimba lumea treptat, cu fiecare imbucatura, cu fiecare bucatarie, cu fiecare om in parte. Cititi aceasta carte si veti dobandi o cu totul alta perspectiva asupra mancarii, sanatatii si lumii. Si, din acel moment, tuturor ne va fi mai bine. - Dr. Mark Hyman

METODA FOOD BABE va arata cum:

  • Sa va formati 21 de obiceiuri bune, durabile, care sa va ajute sa renuntati la alimentele pline de chimicale.
  • Sa evitati cele 15 chimicale care va afecteaza greutatea si sanatatea.
  • Sa inlocuiti alimentele care va ingrasa, va imbatranesc si va secatuiesc de energie cu altele sanatoase si foarte gustoase.          
  • Sa descifrati etichetele cu ingrediente de pe produse, pentru a evita sa le cumparati pe cele care va pot afecta sanatatea.
  • Sa gatiti feluri de mancare fara aditivi, dupa retete simple si gustoase.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea