Vacante

#marmura #shah jahan #purushottam nagesh oak #mumtaz mahal #agra #india #taj mahal #cele 7 noi minuni ale lumii

Viziteaza Minunile Lumii (IV): Taj Mahalul

taj Mahalul a fost votat in 2007 una dintre Cele 7 Noi Minuni ale Lumii. Povestea de dragoste dintre un imparat si o imparateasa si arhitectura somptuoasa a monumentului i-au adus Taj Mahalului renumele de “Poezie in marmura”. Astazi, mausoleul este unul dintre cele mai romantice obiective turistice ale lumii.

TajMTaj Mahalul, “o lacrima pe chipul eternitatii”

Taj Mahalul a fost ridicat in Agra, India, intre anii 1631 si 1648, de catre imparatul Shah Jahan, pentru sotia lui, Mumtaz Mahal (Cea Aleasa din Palat), conform site-ului oficial al monumentului.

Dupa numele sau initial, Arjumand Banu, aceasta s-a casatorit cu Shah Jahan la varsta de 14 ani si a adus pe lume tot atatia copii. Desi nu era prima lui sotie, Mumtaz Mahal a castigat inima imparatului si i-a devenit un real suport, i-a oferit sprijinul si dragostea ei si l-a insotit in toate luptele. In iunie 1631, in timpul unei astfel de calatorii, imparateasa, insarcinata in 9 luni cu cel de-al 14-lea copil, a decedat, in urma unor complicatii la nastere. Legenda povesteste ca, pe patul de moarte, sotia i-ar fi cerut imparatului sa-i promita ca va ridica cel mai frumos si mai mare mausoleu din lume. Shah Jahan a poruncit sa se construiasca un astfel de palat, in memoria iubitei sale sotii.

Moartea acesteia a venit ca o lovitura pentru imparatul Shah Jahan. Se spune ca din cauza supararii, suveranul nu a mai mancat o saptamana, inchizandu-se in palat. Potrivit legendei, cand a iesit din apartamentele sale, barba sa neagra albise complet.

Exista insa si pareri opuse povestii de dragoste care a facut inconjurul lumii. Cartea lui purushottam nagesh oak, “Adevarata poveste a Taj Mahalului”, prezinta o noua teorie, potrivit careia monumentul nu este un mausoleu, ci un vechi templu al zeului Shiva. P. N. Oak isi sustine ideile prin cateva argumente, printre care mentionam:

- terminatia “mahal” nu poate fi musulmana, deoarece nu apare la nicio cladire dintr-o tara musulmana, din Afganistan pana in Algeria;
- numele de Taj Mahal nu poate sa fi survenit de la numele imparatesei decedate, Mumtaz Mahal, deoarece numele sau real ar fi fost Mumtaz-ul-Zamani
- cand se intra in Taj Mahal, vizitatorii sunt obligati sa se descalte, inainte de a patrunde in monument. Insa, conform traditiei, incaltamintea este chiar necesara intr-un cimitir.
- Un test facut cu carbon a datat usa Taj Mahalului cu 300 de ani inainte de domnia lui Shah Jahan. Edificiul Taj Mahalului dateaza din 1155 i.Ch, cu 500 de ani anterior imparatului, se arata in carte.

Taj Mahal IndiaCand sa-l vizitezi. Programul cu publicul si pretul intrarii

Daca vrei sa vizitezi Taj Mahalul, este recomandat sa alegi o perioada intre martie si aprilie, sau intre octombrie si decembrie. Din iulie pana la jumatatea lunii septembrie este anotimpul musonic, iar intre aprilie si iunie temperaturile foarte ridicate sunt greu de suportat. Taj Mahalul se deschide de la orele 6:00 pana la 19:00, zilnic, cu exceptia zilei de vineri. Pretul unui bilet este de 970 rupii pentru straini, in timp ce localnicii platesc numai 20 rupii. In timpul noptilor cu luna plina, Taj Mahalul poate sa aiba program prelungit pana la miezul noptii. Insa tot aceste momente sunt si cele mai cautate de turisti, iar zona devine foarte aglomerata.

Pictura impresionista vie

Pe langa istoria trista a povestii de iubire, din care s-a nascut mausoleul, Taj Mahalul isi trage faima dintr-un element arhitectural seducator pentru ochiul turistului: culoarea marmurii isi schimba nuanta de mai multe ori pe zi, in functie de momentul in care privesti. O astfel de calitate face ca Taj Mahalul sa fie o pictura impresionista vie, transformandu-se dramatic, in special in momentele cele mai influentate de lumina solara: rasaritul, amiaza si apusul. Lumina reflectata in marmura trezeste nuante variate, de la gri si mov la auriu sau alb stralucitor. Turistii care vin sa vada Taj Mahalul la prima ora il pot admira in linistea relativa a diminetii, scaldat in lumina roz.

Jocul acesta ar luminii simbolizeaza prezenta permanenta a lui Allah, reprezentat nu intr-o o forma amorfa si palpabila, ci intr-un mod subtil.

TajMahal2“Poezie in marmura”

Construirea monumentului a durat 22 de ani, iar la el au lucrat in jur de 20 de mii de muncitori. Obsesia imparatului pentru perfectiune transpare din cele mai mici aspecte. S-a implicat indeaproape in proiect, a stat de vorba zilnic cu oamenii si si-a adus contributia in detalii arhitecturale.

Marmura alba a fost carata din Rajastha, cu elefantii. S-au folosit 28 de tipuri de pietre pretioase si semipretioase, pentru decorarea Taj Mahalului, purtate prin caravane, de prin toate colturile lumii. Au fost aduse roca desertica rosie din Fatehpur Sikri, carbune si cornalina din Arabia, peruzea din Tibet, jad si cristal din China, Lapis Lazuli si safir din Sri Lanka. La proiect au lucrat arhitecti si artizani din Agra, caligrafi din Sheraz, sculptori in piatra, designeri si piertari din Bukhara, Constantinople si Samarkand.

Complexul arhitectonic al Taj Mahalului este creat in stil islamic, avand o puternica amprenta spirituala. Domul principal, inconjurat de cele 4 minarete, sugereaza imaginea tronului lui Allah, descris ca o mare perla, sustinuta de pilastri.

Stilurile artistice ale monumentului impletesc influente Hindi cu elemente persane, maure, mongole sau islamice, de un mare rafinament. Elementul unificator al tuturor detaliilor cladirii il reprezinta stilul simetric, prezent in aproape orice element.

Mormant Taj-Mahal-AgrCamera octogonala are un duplicat, aflat sub ea. Exista, astfel, doua sali, asezate una sub alta, care contin sarcofage pentru imparat si imparateasa. Sarcofagele din marmura alba, aflate in sala superioara, sunt doar de decor, iar cele de jos sunt adevaratele morminte ale celor doi soti. Singurul element asimetric din interiorul domului il reprezinta sicriul imparatului, care a fost construit alaturi de cel al sotiei sale, la cativa ani mai tarziu dupa primul. Ambele sali au o acustica foarte buna, astfel incat si o simpla soapta se aude pana in coltul celalalt al incaperii.

Pe mijlocul celor patru laturi sunt intrari de acces identice, insa, de obicei, se foloseste o anumita intrare pentru turisti. Majoritatea peretilor sunt decorati cu desene florale delicate, pietre semipretioase si versete din Coran. Dantelaria de marmura este infrumusetata de motivele florale, incrustate cu diverse pietre: lapis lazuli,coral, agata, jad, malachit, onix, hematit, jasp, cornalina si altele.

Patru minarete rasar din cele patru unghiuri ale mausoleului, echilibrand ansamblul arhitectonic. Pe fiecare turn se afla cate o litera, care impreuna inseamna “ar-rahman”, unul dintre numele lui Allah. Minaretele cu o inaltime de de 41.6 metri sunt dispuse in asa fel incat, in cazul unui cutremur, acestea nu se pot prabusi peste edificiu.

TMahalGradinile Taj Mahalului

Potrivit Coranului, gradina este imaginea paradisului. Chiparosii (simbolul mortii), iar copacii fructiferi (simbolul vietii) sunt si ei dispusi in mod simetric, ca toate celelalte elemente ale decorului. Zona verde este formata din bazine cu apa, gradini pline de flori, parapete traforate, banci de marmura, scari de acces, alei pietruite si fantani arteziene. Elementele sunt dispuse in mod ordonat, pentru a pastra acelasi echilibru intalnit peste tot. Gradina ocupa 300 de metri, din totalul de 580 de metri, detinut de catre suprafata intregului complex. Designerii gradinilor palatului au fost chemati din Kashmir, important centru hindus, si, mai tarziu, centru buddhist.

Este bine sa stii

Cum ajungi la Taj Mahal. Monumentul se afla in orasul Agra, la aproximativ 204 km sud de Delhi. Poti ajunge cu avionul, direct la aeroportul din Agra. A doua modalitate o reprezinta calea ferata. Principalele statii din oras sunt Agra Cantonment, Raja-ki-Mundi si Agra Fort. Exista deasemenea si autobuze din Delhi, Jaipur si alte orase, care ajung in Agra.

mahal05Costuri. De obicei, ofertele agentiilor de turism care propun vizite la Taj Mahal sunt circuite prin India si Nepal. O vacanta de 13 zile costa in jur de 1700 euro de persoana. Taj Mahalul face parte din programul stabilit de catre agentie sau este propus ca excursie optionala, in cursul vizitei la Agra. Vizita dureaza maxim o jumatate de zi.

Tur virtual. Gasesti un tur virtual al Taj Mahalului aici.

Moneda locala. Rupia indiana. 1 Rupie indiana = 0.0636 lei / = 0.01512 euro.

 

Taj Mahal

Informatii despre celelalte 7 Noi Minuni ale Lumii gasesti in articolele despre Chichen Itza, Machu PicchuTaj Mahal, Marele Zid ChinezescPetra, Colosseum si Christo Redentor.

Participa la concursul de turism si castiga premiile noastre, utile pentruvacanta. Trebuie doar sa fii abonat acasa.ro si sa raspunzi la o intrebare.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea