Vacante

#manastiri #kalambaka #grecia #meteora

Vizita la Meteora, intre crestinatate si comert

Pentru turistul aflat in Grecia care are cel putin o zi libera la dispozitie, merita sa o petreaca in Kalambaka , la Meteora. Orasul si asezamantul monahal sunt seducatoare nu doar pentru pelerinii veniti sa se roage in biserici, dar si pentru frumusetea naturala deosebita a locurilor si pentru bogatia odoarelor de cult de aici.


Kalambaka, un orasel intim, la poalele cerului


Meteora se afla in regiunea Thessalia, din centrul Greciei. Pentru a urca la manastiri, trebuie sa ajungem intai la poalele stancilor Meteorei, unde gasim un orasel format din cateva hoteluri, cu restaurante si magazine pentru turisti : Kalambaka (Kalampaka).

Centrul orasului este usor de recunoscut dupa o fantana arteziana unde se aduna multa lume. De fapt, intreaga zona centrala, cu putinele sale stradute, este presarata cu terase, magazine si hoteluri, unde turistii ies in special seara, pentru o plimbare sau pentru masa. Desi este doar un orasel, Kalambaka are cateva atractii turistice, pe langa manastirile Meteorei. Cea mai cunoscuta atractie a sa o reprezinta Biserica Adormirii Maicii Domnului, care dateaza din secolul al XIV-lea.

Ghidul ne spune de un restaurant unde obisnuieste sa ia masa cu turistii adusi la Meteora. Pentru ca localul ne este prezentat ca singurul din oras unde se mananca bine si ieftin, alegem sa ne aventuram totusi pe strazi, pentru a gasi o alternativa. Si intr-adevar, a fost suficient sa facem cativa pasi pentru a da peste o sumedenie de terase, fastfood-uri si restaurante unde preparatele grecesti sunt proaspete si la preturi modeste.

Kalambaka, Grecia, acasa.roSe poate manca souvlaki (carne de pui sau porc pe frigarui, cu legume si garnitura de cartofi), friptura de miel sau porc, servita cu vinul casei, pui in sos de lamaie , fructe de mare, mousaka si altele. Cei care doresc sa aiba cat mai mult timp pentru vizitarea orasului, pot lua la pachet un gyros. Costa 2 euro si este asemanator unei shaorme, cu carne de pui sau porc, la alegere.

Grecii sunt ospitalieri si, chiar daca multi dintre cei in varsta nu stiu deloc engleza, reusesc sa se faca intelesi prin semne. Sunt insa teribil de lenti, asa ca ne domolim si noi graba. Asteptam cuminti minute lungi la un magazin de dulciuri, pentru doua inghetate. Inghetata greceasca este suficient de gustoasa incat sa merite statul la coada, chiar daca inainte se afla doar o singura persoana. Constatam ca si aici, ca si in Salonic sau alte parti ale Greciei, cupele sunt mari. Doua cupe costa 2.5 euro si sunt suficiente chiar si pentru gurmanzi.

In magazine se vand tot feluri de maruntisuri, de la magneti de frigider la baterii. Gasim insa si covorase, carpete si imbracaminte cu motive grecesti, precum si sandale din piele , cu modele simple. In general, pretul pentru o pereche porneste de la 25-30 euro. Cartile turistice despre Meteora, in limba romana, sunt nelipsite de pe rafturi.

Marele Meteor acasa.roPentru ca zona reprezinta o atractie turistica pe toata perioada anului, in Kalambaka s-au ridicat hoteluri de toate felurile. Ofertele de cazare insa nu se reduc doar la hoteluri. Exista camere de inchiriat in case de oaspeti si pensiuni, iar cei care doresc ceva mai rustic au posibilitatea sa mearga in camping. O camera la un hotel de 3 stele din oras costa in jur de 100 euro pe noapte.


Manastirile de la Meteora, de la comert la credinta


Meteora este o afacere. Nu spun ca este doar o afacere, insa, fara indoiala, comertul infloreste in aceasta zona. Forma sa, specializata pe domenii ale suferintei, imi aminteste cumva de asa-zisele relicve vandute in Evul Mediu pe strada, spre rezolvarea uneia sau alteia dintre chinurile trupesti: degetul sfantului cutare pentru boli de inima, braul sfantului cutare pentru guta samd. Cam tot asa se intampla cu un magazin pentru turisti, aflat la poalele Meteorei, unde gasesti icoane in functie de nevoi. Gratie interesului sporit al romanilor pentru diversele intruchipari ale credintei si totodata multumita numarului mare de turisti din zona, in acest magazin ti se vorbeste in limba ta, ti se ofera bucatele de rahat si un paharel cu suc. Totul pentru ca buzunarul tau sa se simta in largul sau.

Meteora, Sfantul Sfetan acasa.roAutocarele cu turisti se opresc neincetat in fata magazinului unde lumea asista la o prezentare a unui preot roman , care explica tipurile de icoane si felul in care sunt confectionate. Omul este sincer. Ne spune de la bun inceput ca nu se poate face comert cu lucrurile sfinte, prin urmare, icoanele din magazin, odata cumparate, trebuie duse spre sfintire la biserica. Multe dintre ele sunt reproduceri dupa icoane facatoare de minuni, aflate in manastirile din Meteora sau in alte parti.
Din pacate, frumoasa prezentare a artei plastice aluneca usor spre comertul pur. Aflam ca in magazin gasim cate o icoana pentru fiecare problema trupeasca sau sufleteasca: icoane pentru cei singuri care isi cauta perechea, pentru cei suferinzi, cu boli grave si lista continua pana ce, de obicei, oamenii incep sa se plictiseasca si pleaca de la prezentare, pentru a se plimba printre rafturi.

Ni se mai spune ca aici gasim si suveniruri (multe dintre ele exemplare ale kitsch-ului in stare pura), calendare (atragatoare scene de sex intre grecii antici, pisicute grecesti in fata usilor albastre insulare, panorame din Grecia continentala si insulara), bijuterii si alte obiecte din aceeasi gama. Si mai aflam ca orice produs cumparat ne inscrie automat la tombola. Castigatorii sunt anuntati in autocar, la plecare, in aplauzele amatorilor de shopping.

Marele Meteor, banciDaca insa treci de tot acest comert, care demonstreaza doar faptul ca in Grecia se scot bani in turism din orice, daca privesti in sus spre stanci, peisajul natural te fura in cateva clipe. Atractivitatea Meteorei vine, probabil, si din misterul care inconjoara istoria acestor roci. Desi exista cateva teorii stiintifice, nu se stie cu exactitate cum au luat nastere peretii abrupti de stanca, pe care stau cocotate manastile, ca suspendate in aer, de unde si numele de "Meteora".

Zona a fost locuita de calugari inca din secolul al XI-lea, care isi gasisera adapost in pesteri. Desi pe vremuri existau 24 de manastiri ridicate in Meteora, astazi mai sunt numai 6 in stare de functionare: Manastirea Varlaam, Sfanta Treime, Sfantul Nikolaos (Nicolae) Anapafsas, Roussanou, Sfantul Stefanos (Stefan) si Metamorphisis (Megalo Meteoro). Manastirile detin podoabe sfinte unicat, altare sculptate in lemn dupa tipare bizantine, picturi murale si icoane vechi. Unele dintre cele mai frumoase exponate pe care le poti vedea la Meteora sunt icoanele pe lemn, de secol XIV si broderiile bisericesti, cam din aceeasi perioada.

Meteora, panorama asupra orasului acasa.roDupa vizitele din interior, terasele cu bancute de lemn sunt binevenite, in special multumita panoramei asupra orasului Kalambaka si a intregii zone, pana departe, in munti. Florile cultivate cu grija de calugari sau calugarite, pisiculete care isi fac siesta pe metereze, aerul racoros si privelistea absolut impresionanta picura clipe de liniste in sufletul turistului obosit.


Este bine sa stii
 

• O excursie obisnuita cu grupul include vizitarea a cel putin doua manastiri: Marele Meteor si Sfantul Stefan. Este indicat sa angajezi un ghid local, pentru ca vizita sa fie cat mai atractiva. Grupurile de turisti straini au intotdeauna ghid, iar prezentarea interioarelor bisericesti poate deveni cu mult mai atractiva decat daca te plimbi de unul singur.

• Autocarele pot merge pana la un anumit nivel, pe drumul in serpentine, dupa care se urca scarile manastirii Megalo Meteoro. In locul de parcare exista cateva tarabe cu suveniruri, sandwich-uri si bauturi. Un hotdog costa 2.5 euro, un suc, 1.5 euro.

• Intrarile la manastiri au o taxa de 2 euro de persoana. Nimeni insa nu verifica daca ai platit si nici nu se impart bilete. In incinta manastirii se pot vizita muzeele, expozitiile de icoane, osuarul, sala de mese, colectiile de broderii bisericesti, bucatariile vechi si toate celelalte zone deschise vizitatorului, fara a mai plati nimic in plus.

• De obicei, in biserici si in muzee filmatul si fotografiatul sunt interzise. Femeile trebuie sa-si puna fuste lungi, care le acopera genunchii si care sunt impartite la intrarea in manastiri. Pot fi folosite si piese vestimentare personale, precum esarfele lungi, prinse in chip de fusta, insa nu sunt acceptate femeile cu fuste scurte sau pantaloni (inclusiv geansi). Barbatii trebuie sa-si acopere bratele si sa poarte pantaloni lungi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea