Vacante

#gura humorului #paste #bucovina #muzeul obiceiurilor populare #targul de paste de la gura humorului #manastiri bucovina #humor #voronet #vacanta de paste 2009 #paste romania 2009

Vacante de Paste 2009 in Bucovina

Sarbatoarea de Paste suna apetisant daca ne uitam la ofertele din tara, in principalele zone turistice ale Romaniei. O vacanta intr-un loc cu traditie cum este Bucovina promite bucate alese, de la vin fiert la costite de porc, cozonaci, pasca si oua rosii.

Hotelurile si pensiunile au pachete speciale, in care sejurul este combinat cu diverse servicii si facilitati, potrivite pentru sarbatoarea crestina. Dupa cum sunt si vacantele in Grecia sau Bulgaria, si in Romania turistilor li se propune sa asiste la Slujba de Inviere la biserica sau manastirea din localitate.

Masa festiva de Paste nu lipseste nici ea din pachetele de vacanta. Patronii de hoteluri si pensiuni nu scapa ocazia sa le ofere oaspetilor o cina festiva, cu preparatele traditionale ale zonei. O astfel de masa, rezervata optional, costa in jur de 50 lei de persoana.

In timpul liber, programul propus include excursii la obiectivele turistice din apropiere, plimbare cu caruta trasa de cai, spectacole folclorice, cina campeneasca si altele. De obicei, o astfel de cina campeneasca implica foc de tabara cu taraf, berbecut la protap si servirea unor preparate traditionale la gratar (cozonaci moldovenesti, tuica, vin fiert, mici, ceafa, carnaciori, costita de porc, balmos la ceaun).

Manastirea HumorManastiri celebre: Humor si Voronet

Si pentru ca sarbatoarea de Paste inseamna in primul rand reculegere si traire spirituala, o vacanta in Bucovina, in perioada sarbatorii crestine, implica de regula o vizita la manastiri si o mai mare apropiere de credinta populara.

Bucovina este recomandata de catre operatorii de turism celor care isi doresc o vacanta aproape de traditiile autentice romanesti. In putine locuri din tara se mai pastreaza ca aici obiceiurile si mestesugurile populare, care sunt promovate in special in perioada sarbatorilor religioase, Craciunul si Pastele.

Voronet frescaIn vacanta de Paste, turistii au ocazia sa viziteze doua dintre manastirile intrate in patrimoniul mondial UNESCO, Humor si Voronet. Potrivit traditiei, manastirea voronet a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea, intr-un timp record pentru acea vreme, aproximativ 4 luni. O parte dintre picturile interioare sunt originale, de pe timpul domniei lui Stefan cel Mare.

La 6 km de orasul Gura Humorului se afla Manastirea Humor, ridicata in 1530. Se crede ca lacasul de cult detine cele mai vechi fresce externe din Bucovina, inovand arta picturala murala a bisericilor din acea vreme.

Un muzeu si un targ al obiceiurilor populare

• Muzeul Obiceiurilor Populare. Una dintre principalele atractii turistice de la Gura Humorului o reprezinta Muzeul Obiceiurilor Populare. Acesta detine un patrimoniu de peste 3000 de obiecte care invita vizitatorii sa patrunda in universul satului bucovinean.

Muzeul Obiceiurilor PopulareDin colectie fac parte ustensile casnice de secol XIX, mobilier sculptat, biciume, bate ciobanesti, capcane de fier, costume populare, vase de lut, instrumente muzicale, troite si altele. Cladirea actuala in care este gazduit muzeul este un fost restaurant renovat. Gasesti muzeul la adresa: Piata Republicii nr. 2, cod postal 725300, Gura Gumorului (telefon: 0230 231.108). Pentru un tur virtual al muzeului, mergi aici.

• Targul de Paste de la Gura Humorului. Pe parcursul anului, muzeul obiceiurilor populare gazduieste diferite evenimente cu specific traditional si artistic, de la expozitii la targuri. Daca mergi in aprilie in Bucovina, viziteaza si Targul de Paste care este gazduit aici an de an.

In fiecare an, targul se deschide in martea de dinaintea Floriilor si dureaza o zi. In 2009, targul de paste de la gura humorului se va afla la cea de-a XI-a editie si va avea loc pe 7 aprilie. Potrivit reprezentantilor muzeului, se doreste ca toata lumea sa aiba acces la arta populara si motivele autentice aduse aici de mesterii populari, astfel incat, intrarea este libera.

oua de PastePrincipala atractie o reprezinta ouale incondeiate, realizate de artisti populari care stapanesc aceasta tehnica veche. Exista si un Trofeu al Targului de Paste de la Gura Humorului, acordat celui mai priceput artist, caruia i se recunoaste astfel calitatea de mester autentic. Pe langa oua, vizitatorii gasesc alte produse de factura populara, de la sculpturi din lemn la icoane.

Cazare de Paste in Bucovina

Un pachet de 5 zile la Gura Humorului costa 160 euro de persoana. Oferta este valabila pentru o pensiune de 3 margarete care include cazare, o masa traditionala, o cina campeneasca, 4 mic dejunuri si 2 cine normale.

La cerere, se poate solicita o plimbare in caleasca, contra unei sume de 50 lei. Pensiunea mai propune ca program vizite la Manastirile Moldovita si Sucevita, iar in seara de Inviere, se poate merge la slujba la Voronet sau Humor.

Daca optezi pentru un hotel, pretul unui sejur de 4 zile ajunge la 700 lei de persoana. Oferta este valabila pentru categoria 3 stele, cazare in camera dubla cu mic dejun, potrivit agentiei Infinity Travel.

Participa la concursul de turism si castiga genti de calatorie Lamonza pentru vacanta ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea