Vacante

#vacanta #unesco #ungaria #budapesta #vin tokaj #dunare #holloko #lacul neusiedl-ferto #pannonhalma #parcul national hortobagy #pecs

Vacante de exceptie marca UNESCO (V): Ungaria

Pusta maghiara pare de departe a fi cel mai interesant obiectiv turistic remarcat de UNESCO in Ungaria. Aceasta campie mlastinoasa prin care au misunat tatarii a fost conservata in mod absolut uluitor. Ca si mormintele-capela de la Pecs sau manastirile de la Pannonhalma .

Oficialii UNESCO consiera ca Budapesta este unul dintre cele mai frumoase peisaje urbane din lume. Exista foarte multe monumente si constructii impresionante in acest oras. Dintre acestea, cetatea romana Aquincum sau palatul gotic din cartierul Buda par a fi preferatele turistilor care isi petrec vacanta in capitala Ungariei. In plus, Dunarea care curge prin mijlocul orasului devine absolut sarmanta in Budapesta. Mai multe detalii despre capitala Ungariei gasesti aici.

In cazul in care iti place viata la tara, UNESCO iti recomanda satul Holloko . Aceasta localitate s-a dezvoltat intre secolele XVII si XVIII si a ramas pana in zilele noaste un exemplu fermecator al vietii la tara tipic unguresti. Gasesti acest sat destul de aproape de Budapesta, in partea de N-E a Ungariei.

Iti recomandam sa iti continui calatoria spre est pana in regiunea Tokaj. Aici te asteapta mult vin nobil. Aceasta zona figureaza pe listele UNESCO datorita faptului ca practicile de obtinere a vinului, precum si peisajul specific acestei regiuni a Ungariei s-au pastrat intacte. Nici nu vei observa ca de aproximativ 1 000 de ani se intervine in mod constant asupra naturii din jur. In plus, ai ocazia sa admiri vechi asezaminte omenesti sau utilaje pentru obtinerea vinului care vorbesc despre istoria celebrului vin de Tokaj.

In jurul lacului Neusiedl-Ferto s-a conservat, de asemenea, o arhitectura tipic traditionala satelor Ungariei. Toate micile localitati din jurul lacului au fost considerate exceptionale de catre UNESCO si incluse in patrimoniul mondial al lumii. Tot aici gasesti si impresionante castele din secolul al XVIII-lea si al XIX-lea.

Rezervatii, manastiri si cimitire marca UNESCO

Tot in estul Ungariei, la Pannonhalma gasesti locul in care primii calugari benedictini care au ajuns pe aceste meleaguri au fondat prima scoala maghiara. Aceasta mai functioneaza chiar si in zilele noastre. Cea mai veche constructie manastireasca de la Pannonhalma dateaza din 1224.

Pusta maghiara este o enorma campie mlastinoasa. Timp de mai mult de 2 000 de ani, aici s-a pastrat o societate pastorala care are ca principala ocupatie cresterea animalelor. Comuniunea perfecta dintre om si natura si unicitatea peisajului este principalul lucru care i-a impresionat pe oficialii UNESCO. Este nevoie sa mergi in parcul national hortobagy ca sa ai acces in pusta maghiara.

Ultimul obiectiv turistic din Ungaria remarcat de UNESCO se afla in sud, la Pecs. Aceasta localitate este importanta deoarece adaposteste numeroase vechi cimitire care dateaza din epoca in care Imperiul Roman isi pierdea influenta asupra Europei. Aceste morminte sunt total diferite de alte locuri mortuare. Sunt alcatuite dintr-o camera spatioasa sapata in pamant care se continua la suprafata cu o capela comemorativa ornata foarte impresionant.

Informatii despre alte locatii UNESCO din Europa, gasesti aici

Participa la concursul de turism si castiga genti de calatorie Lamonza pentru vacanta ta.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea