Vacante

#vacanta #croatia #marea adriatica #unesco #dubrovnik #split #trogir #plitvice #stari grad #porec

Vacante de exceptie marca UNESCO (IV): Croatia

Pe listele UNESCO, trei orase din Croatia au statut de locuri unice. Dintre acestea, Dubrovnikul este recunoscut international ca unul dintre cele mai frumoase orase din Europa, Splitul se remarca prin atmosfera tipic medievala, iar orasul Trogir aminteste de minunatele orase grecesti.

Unul dintre cele mai interesante orase ale Croatiei se gaseste in sudul acestei tari, pe o peninsula a Marii Adriatice. UNESCO protejeaza acest oras datorita monumentelor, bisericilor, palatelor si fantanilor in stil gotic si baroc. De asemenea, nu lipsesc constructiile care imbina stilurile arhitecturale renascentiste. In plus, Dubrovnikul are o istorie zbuciumata si aproape a disparut de pe fata pamantului de mai multe ori. Un articol detaliat despre acest oras incantator gasesti aici.

Iti poti continua calatoria prin Croatia spre orasul Split. Il gasesti la nord de Dubrovnik la departare de cateva ore. Orasul Split este asezat pe ruinele unui vechi palat roman care a fost construit la finalul secolului III si inceputul secolului VI. Acest palat a apartinut imparatului Diocletian si ai ocazia sa vezi cum erau concepute asezarile stramosilor nostri.

Catedrala din Split
este un alt monument remarcat de UNESCO. A fost ridicata in Evul Mediu si conservata impecabil, astfel ca astazi isi primeste linistita vizitatorii curiosi. Si celelalte biserici romane din Split, fortificatiile medievale, palatele gotice din secolul al XV-lea sau palatele renascentiste si baroce sunt alte locuri pe care le poti vizita in timpul vacantei tale in orasul Split.

Gasesti localitatea Trogir chiar in apropierea Splitului. Acest oras a fost selectat de UNESCO datorita faptului ca, de-a lungul timpului, s-a conservat impecabil. Orasul care isi datoreaza existenta grecilor se constituie ca o adevarata opera de arta pe care timpul pare ca a ocolit-o fara sa o distruga in niciun fel.

Peisaje si monumente grecesti pastrate intacte

Dintre numeroasele parcuri naturale ale Croatiei, UNESCO a ales zona denumita Plitvice . Barierele calcaroase care s-au format de-a lungul vremii in acest parc croat au creat numeroase lacuri , pesteri sau cascade. Reprezentantii UNESCO sustin ca Plitvice este remarcabil pentru peisajul salbatic in care se adapostesc pasari rare, precum si ursi sau lupi.

Campia Stari Grad asezata pe o insula a Marii Adriatice a fost cultivata inca de pe vremea grecilor. Desi grecii au venit pe acesta insula acum mai bine de 2000 de ani, locul a ramas absolut intact.  Astfel ca ai posibilitatea sa observi modul in se practica agricultura in acele vremuri. Grecii cultivau, in special, vita de vie si maslini, iar legatura dintre diferitele parcele de pamant se facea cu ajutorul unor drumuri delimitate cu pietre. Aceste drumuri mai exista si astazi si iti dau ocazia sa te plimbi pe urmele vechilor eleni.  

Monumentele religioase de la Porec au fost declarate de UNESCO cele mai bine conservate lacasuri de cult din secolul al IV-lea. Elementele bizantine sunt extraordinare si le poti observa in tot complexul de la Porec.  De asemenea, nu trebuie sa ratezi Catedrala Sfantul Ion din orasul Sibenik.

Trei arhitecti au construit aceasta catedrala. Fiecare venea din cate o cultura diferita si fiecare si-a lasat amprenta pe acest monument realizat in totalitate din piatra. Acest lacas de cult este remarcanbil datorita solutiilor ingenioase prin care au fost rezolvate diferite probleme de arhitectura.

Informatii despre alte locatii UNESCO din Europa, gasesti aici.  

Participa la concursul de turism si castiga genti de calatorie Lamonza pentru vacanta ta. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea