Vacante

#bulgaria #patrimoniul mondial #vacanta #unesco

Vacante de exceptie marca UNESCO (I): Bulgaria

Majoritatea tarilor din lume detin cel putin un obiectiv turistic inscris pe listele UNESCO. Aceasta organizatie este, insa, foarte stricta in alegerea locurilor pe care le protejeaza. De aceea, obiectivele turistice din patrimoniul mondial al lumii au atribute ca:  genialitate, arta monumentala, marturie unica, traditie culturala unica, frumusete naturala exceptionala etc. Si sunt, de obicei, cele mai frumoase obiective turistice dintr-o tara.

Pentru a fi sigur ca nu le ratezi in timpul vacantelor tale prin Europa, va  propunem un serial despre toate locurile turistice declarate patrimoniu modial de catre UNESCO.

Ce este UNESCO

Organizatia Natiunilor Unite pentru educatie, stiinta si cultura (UNESCO) a fost infiintata in 1945. Unul dintre obiectivele acestei organizatii este de a prezerva diversitatea naturala si culturala a planetei. Astfel, numeroase obiective turistice considerate unicat in lume au intrat intr-un amplu program de restaurare sau de prezervare prin care se incearca recuperarea unor frumuseti naturale, arhitecturale sau culturale.

Conform site-ului UNESCO, toate atractiile turistice marcate UNESCO au o valoare universala exceptionala care au intrat in patrimoniul mondial al lumii.

Bisericile bizantine marcate UNESCO

Bulgaria detine 9 locuri impresionante pe care UNESCO iti recomanda sa le vizitezi. Unul dintre acestea este Cavalerul din Madara. Acesta este, de fapt, o sculptura in stanca ce reprezinta un cavaler in timp ce invinge un leu. O vei observa pe o faleza la o altitudine de 100 de metri. De asemenea, langa aceasta sculptura vei vedea si cateva inscriptii care dateaza din ani 705- 831.

Gasesti sculptura in nord-estul Bulgariei in apropierea de orasul Madara (regiunea denumita Sumen). De asemenea, acest sat este atestat de istoricii drept primul loc sacru al primului imperiu bulgar.

Biserica Boyana a intrat si ea in patrimoniul mondial inca din 1979. O gasesti chiar in capitala Sofia, mai exact in cartierul bulgar Boyana. Icoanele pictate din aceasta biserica constituie una dintre cele mai importante colectii de picturi medievale din lume si sunt datate in secolul al XIII-lea. Conform UNESCO, aici vei avea ocazia sa admiri cele mai frumoase si cele mai bine conservate monumente de arta medievala din Europa de Est. In plus, Biserica Boyana este formata din trei cladiri, iar cea mai veche dintre acestea este atestata in secolul al X-lea.  

Mai exista si alte biserici in Bulgaria pe care nu trebuie sa le ratezi. De exemplu, Bisercile rupestre de la Ivanovo pe care le gasesti in satul cu acelasi nume din zona Ruse precum si Manastirea Rila care dateaza din secolul al X-lea. Aceste doua locasuri de cult sunt unice in lume fie prin arhitectura, fie prin istorie.

De asemenea, pe una dintre peninsulele Marii Negre se afla Mitropolia Stara construita intr-un stil arhitectural specific Evului Mediu. Aceasta a fost una dintre cele mai importante locatii bizantine din partea vestica a Marii Negre. Tot aici se intinde si fortareata Nessebar care a fost atestata drept un sat al tracilor si care in secolul al VI- lea devenit un centru grecesc.

Morminte tracice si rezervatii naturale

In periplul tau prin Bulgaria, va recomandam sa nu ratati nici cele doua locasuri UNESCO care adapostesc morminte tracice ce dateaza din secolul III, respectiv IV inainte de Hristos. Le gasesti in apropiere de satele Svechtari si Kazanlak (regiunea Stara Zagora ).

Dintre rezervatiile naturale, Parcul national Pirin a fost ales sa intre in patrimoniul mondial inca din 1983. Il gasesti in sud-estul Bulgariei in masivul muntos Pirin (altitudini intre 1 008 pana la 2 914). Formatiunile calcaroase tipice Balcanilor, cele peste 70 de lacuri glaciare, cascadele, pesterile si padurile de pin adapostesc sute de specii rare de plante reprezentative pentru flora din Balcanii epocii pleistocen.

Bulgarii au si ei pelicani . In caz ca te-ai saturat de Delta noastra, poti sa dai o fuga pana la Rezervatia naturala Srebarna. Aceasta este un lac care comunica cu Dunarea si care adaposteste peste 100 de specii de pasari. Multe dintre acestea sunt foarte rare sau pe cale de disparitie.

Informatii despre alte locatii UNESCO din Europa, gasesti aici.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea