Vacante

#vacanta #sighisoara #turism #destinatii

Vacanta la Sighisoara, romantism cu note medievale

O vacanta la Sighisoara iti va oferi plimbari pe strazi medievale, lupte intre cavaleri si concerte de muzica veche. Si asta nu este tot: daca esti un romantic, viziteaza locurile de unde poti sa admiri peisajul din turnurile castelelor medievale. 

Orasul-cetate Sighisoara se afla in Transilvania, in judetul Mures, pe traseul raului Tarnava Mare . Istoria lui dateaza din secolul al XII-lea, atunci cand negustorii germani s-au asezat aici pentru a apara frontierele Transilvaniei. Insa de-a lungul secolelor, orasul a gazduit vizite ale regilor si cavalerilor care au fost incantati de acest loc.
 

Ce sa vezi cand mergi in vacanta la Sighisoara
 

Cetatea sighisoreana este considerata una dintre cele mai bine pastrate cetati locuite din Europa. Arhitectura medievala autentica a primit recunoasterea internationala, fiind inclusa pe lista de obiective UNESCO.

Orasul este alcatuit din doua parti: Cetatea (citadela) – o parte fortificata asezata in varful dealului si o parte mai joasa, asezata langa apa Tarnavei, numita si Orasul de Jos.

Daca ajungi aici, nu rata Casa Venetiana, Casa cu Cerb si alte case apartinand bogatasilor orasului, precum si casele din zona Cetatii, care pastreaza caracteristicile orasului de mesteri si negustori din trecut.

Cauta si turnurile care au fost construite in jurul zidurilor cetatii intre secolele al XIV-lea si al XVI-lea. Astazi, dintre cele 14 construite initial mai sunt in picioare numai noua: Turnul Franghierilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Tabacarilor, Turnul Fierarilor si Turnul cu Ceas .

Acest din urma turn, supranumit Turnul Consiliului este principalul punct de atractie din oras. A fost construit in secolul al XIV-lea si largit in secolul al XVI-lea, in stil baroc, simbolizand autonomia judiciara a Consiliului Orasului, care se intalnea in aceasta locatie.

Dupa ce a fost refacut, ca urmare a unui incendiu, in secolul al XVII-lea, in varf i-a fost montat un ceas cu doua fete si ornat cu figurine din lemn, care reprezinta diferite personaje – valori (Dreptatea, Legea, Pacea etc.). Una dintre fete este indreptata catre citadela iar cealalta, catre Orasul de Jos. Varful acoperisului Turnului se termina cu o mica sfera aurita si un cocos meteorologic, care arata viteza vantului.

Sursa foto: Todosviajes.com


In Sighisoara vei gasi si locasuri de cult: Biserica Manastirii Dominicane, Biserica din Deal , Biserica Leprosilor, Catedrala Ortodoxa (pictata in alb si negru, in stil bizantin), Biserica Romano-Catolica Sfantul Iosif si biserica ortodoxa din Cornesti. In plus, in apropiere exista si cateva biserici fortificate, la Saschiz, Biertan, Viscri, Harman etc.

In oras vei avea la dispozitie si muzee care merita vizitate: Casa Dracula, Scarile Scolarilor (un pasaj cu scari acoperit construit in stil medieval), Muzeul de Istorie, Camera de Tortura (din interiorul Turnului cu Ceas), Colectia de arme medievale.
 

Ce sa faci in vacanta la Sighisoara
 

Daca vii in concediu in Sighisoara, pregateste-te sa intri intr-o atmosfera de poveste, cu domnite si cavaleri dar si cu incursiuni in istorie.

Ia-o la pas pe strazile inguste ale cetatii, ale caror pietre pastreaza urmele istoriei si sunt calcate in fiecare an de mii de turisti. Viziteaza turnurile si zidurile ce imprejmuiesc citadela care este considerata un monument de valoare mondiala si nu rata si celelalte obiective turistice din oras. Fa mici incursiuni si in Orasul de Jos, dar si spre asezarile din jur, pentru a vedea si alte parti de trecut pastrat aproape intact. In apropiere ai Brasovul si castelele din imprejurimi, Sibiul si Marginimea Sibiului, dar si Clujul si orasul Targu Mures. 

Mergi in luna iulie la Festivalul Artelor Medievale, care recreeaza atmosfera medievala, cu trubaduri, parade de costume, concerte in aer liber, targuri de mesteri, ceremonii medievale si multa animatie pe strada. Astfel, vei putea “gusta” din viata cavalerilor si domnitelor care au trait in aceasta asezare transilvaneana. In acest an, evenimentul se va desfasura in perioada 23-25 iulie. 

Daca vrei sa faci cumparaturi, vei gasi magazine ale mestesugarilor din zona, precum si targuri unde expun si vand comercianti din multe zone ale tarii.
 

Cat te costa o vacanta la Sighisoara
 

Inainte de a pleca in concediu spre vechiul oras, ar fi bine sa stii ca nu vei gasi hoteluri de cinci stele, ci doar pensiuni si hoteluri de trei stele. Preturile pornesc de la 80 de lei pe noapte si ajung pana la 200 de lei pentru o camera dubla, in functie de localizarea pensiunii si serviciile oferite. Pentru perioada Festivalului de Arta Medievala, preturile ajung chiar si la 1200 de lei pentru un pachet de trei zile, pentru doua persoane.

La hoteluri costurile sunt de aproximativ 250 de lei pe noapte, pentru o camera dubla, cu mic dejun inclus. Hotelurile sunt clasificate la 4 stele si ofera acces la crama proprie, frigider in camera, uscator de par, baie cu cada etc.
 

Cum sa ajungi la Sighisoara
 

Orasul este legat de un drum european, E60, care face legatura cu orase cunoscute precum Brasov, Sinaia, Ploiesti, Bucuresti, Oradea, Cluj Napoca si Targu Mures. Accesul se face cu masina, dar si cu trenul, insa in interiorul orasului vechi, deplasarea se face pe jos.


Sursa foto : Flickr.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea