Vacante

#ecoturism #slovenia #bled

Vacanta intr-o tara verde, Slovenia

Odata ce vezi Slovenia, zburand deasupra ei incepi sa simti ca intri intr-o alta lume. Este genul de experienta puternica pe care o ai atunci cand vizitezi locuri extrem de diferite de cele care-ti sunt familiare. In cazul tarii din fosta Iugoslavie insa, miezul ti se descopera strat cu strat. Pana simti cu adevarat Slovenia.


Primul strat: aerul din Slovenia
 

Primul impact are loc chiar in momentul in care zaresti acest pamant de sus, privind din hubloul avionului. Intinderea de verde este absolut impresionanta. Aproape ca nu exista zone de alte culori. Marea verde iti ofera o traire aparent contradictorie, insa cat se poate de reala. Este un soi de entuziasm combinat cu liniste si relaxare, care nu poate fi inteles decat daca ai vizitat aceste locuri.

Slovenia, vedere aeriana. Sursa foto: acasa.roSlovenia este a doua tara ca suprafata impadurita din Europa. Padurile ocupa 58% din teritoriu, iar in fiecare an se planteaza noi copaci. Aerul are o calitate deosebita gratie acestor paduri. Zonele protejate ocupa 36% din Slovenia, fiind incununate de Parcul National Triglav (Triglav National Park). 

 

Al doilea strat: Slovenia, o natura ca in povesti


Aflata la intalnirea dintre Alpi, Marea Mediterana si Campia Panonica, desi este o tara mica, Slovenia se bucura de o mare diversitate a reliefului.

Triglav National Park. O valoare inestimabila a tarii o reprezinta Parcul National Trigrav (Triglav National Park). Acesta se intinde in regiunea alpina a Sloveniei si include mai multe monumente ale naturii. Intins pe 3% din teritoriul tarii, parcul a fost declarat zona protejata din 1924. Regiunea merita in mod cert sa fie vizitata. Este unul dintre cele mai vechi parcul din Europa, iar peisajele naturale, precum si localitatile aflate aici nu pot lasa indiferent nici cel mai dificil turist.

Localitate in Triglav National Park, Slovenia. Sursa foto: acasa.roGrupul nostru a vizitat cateva dintre municipalitatile existente in parcul national din Slovenia. Aici se afla Bovec, Bohinj, Kranjska Gora, Bled , Tolmin, Kobarid, Gorje si Jesenice.

Bled. Bled este unul dintre cele mai romantice locuri la care ai putea visa pentru o vacanta in doi. Lacul glaciar Bled si insula cu biserica St. Mary of the Assumption, castelul din Bled si muntii scufundati in nori, gondolele colorate, lebedele si ratele relaxate sunt doar cateva dintre ingredientele acestui taram de basm .

Bohinj. La doar 25 km de Bled se afla statiunea montana Bohinj. Pentru a ajunge aici, grupul nostru a mers cu bicicleta de la hotel pana in gara din Bled, apoi cu trenul. Sunt metode de transport mai ecologice si se potrivesc pentru drumurile facute de placere, cand nimic nu te grabeste si nu ai cine stie ce bagaj la tine.


In Bohinj gasesti cel mai mare lac permanent din Slovenia. Principala oferta turistica o reprezinta activitatile in natura. Iar oferta este generoasa: ruta producatorilor de branza (Cheese-maker's route), ruta fierului (iron route), turul botanic (Guided botanical tour) etc. Pentru sloveni este ceva atat de obisnuit sa mearga pe munte, incat cererile pentru ghizii montani sunt aproape nule. Existand insa aceste tururi tematice, experimentarea lor devine mai interesanta cand ai pe cineva sa-ti povesteasca, mai ales daca esti turist strain. „Vrem sa-i incurajam pe turisti sa ia un ghid”, ne-a spus Klemen Langus, director al Oficiului Local de Turism din Bohinj.

Statiunea montana Bohinj, Slovenia. Sursa foto: acasa.roLa aceste tururi se adauga numeroase evenimente de peste an, precum Musical Summer in Bohinj, Hiking Festival, Wild Flower Festival etc.

In Bohinj se afla si primul eco hotel din Slovenia, euro pe noapte, insa exista pachete speciale pentru diverse perioade. Astfel, un minisejur de 2 nopti poate fi disponibil la 162 euro de persoana.

O experienta absolut deosebita pe care o ofera statiunea este o plimbare pe Lacul Bohinj (Bohinjsko jezero). Pentru a-si proteja natura, in Slovenia se circula pe astfel de lacuri fie cu ambarcatiuni cu vasle (barci, goldole etc), fie cu vaporase dotate cu motor electric. Dupa plimbarea pe lac, am luat telecabina pentru a urca pe muntele Vogel. Turistilor le este recomandata aceasta excursie, deoarece de sus au parte de o panorama spectaculoasa asupra Alpilor Iulieni. Temperatura este foarte scazuta sus, iar petice de zapada se mai pot intalni in luna mai. Drumul insa merita, multumita lacului si intregii privelisti pe care o poti admira de la inaltime. 

Kranjska Gora. Cei care schiaza gasesc in Slovenia zone atractive atat pentru persoanele tinere si active, cat si pentru cei care merg cu familia si copiii. Am vizitat Kranjska Gora, cea mai importanta statiune de schi din Slovenia. Sezonul de schi tine de la jumatatea lunii decembrie pana la jumatatea lui martie. Este o destinatie buna si pentru familii, statiunea fiind dotata cu piste mici pentru copii, astfel incat acestia se afla permanent sub supraveghere.

Statiunea de schi Kranjska Gora, Slovenia. Sursa foto: acasa.roPe langa evenimentele sportive internationale care au loc aici, un alt atuu il reprezinta pozitionarea. Kranjska Gora se afla in nord-vestul tarii, foarte aproape de granita cu Austria si cu Italia. Astfel, poti vizita 3 tari intr-o singura vacanta.

In statiunea Kranjska Gora vei gasi hoteluri de 3 si 4 stele, precum si apartamente. Hotelurile ofera de obicei cazare cu mic dejun si cina. Vin aici turisti din Scandinavia, Italia, Germania, Austria, Slovenia etc. Majoritatea celor care aleg sa-si petreaca o vacanta in Kranjska Gora sunt persoane active, interesate de turismul de aventura, turismul sportiv si de serviciile de spa&wellness.


Al treilea strat: comorile calde subterane


Cei care prefera sa mearga in vacanta intr-o statiune de tip wellness gasesc in Slovenia o oferta diversificata. Cele 87 de izvoare termale au dezvoltat numeroase centre spa, sate de vacanta si resorturi hoteliere cu propriile aqua park-uri cu apa calda naturala. Proprietatile izvoarelor termale din Slovenia erau cunoscute inca de pe timpul Imperiului Roman. Astazi, turistii beneficiaza in aceasta tara de programe de prevenire, intretinere si tratament.

Noi am vizitat termele Snovik, aflate la doar o ora de mers cu masina din Ljubljana. Terme Snovik este primul eco-spa deschis in Slovenia si reprezinta o destinatie potrivita pentru cei care isi doresc o vacanta linistita, cu familia, in mijlocul naturii. Termele folosesc apa termala bogata in magneziu, calciu si minerale pentru piscinele propriului aquapark. Apa are 27 grade Celsius in piscinele exterioare si 31 grade Celsius in cele interioare. Pentru a satisface insa nevoia turistilor varstnici, aceasta se mai incalzeste cu cateva grade, pentru a ajunge la 29 si, respectiv, 32 grade Celsius. Incalzirea apei, cat si cea a camerelor, este realizata cu energie obtinuta din rumegus.

Complexul Snovik ofera cazare in 74 de apartamente de 4 stele, aflate in vilele care formeaza satul de vacanta. Fiecare vila are in fata un petic de pamant unde gasesti plante aromatice si ierburi de leac , fiecare dintre ele avand cate o placuta explicativa. Plantele se folosesc uneori in bucatarie, dar personalul complexului ofera, de asemenea, detalii celor interesati de proprietatile si intrebuintarea acestora.

Terme Snovik, Slovenia. Sursa foto: acasa.roIn extrasezon, o camera dubla costa 45 euro pe noapte, de persoana. In pret sunt incluse cazarea cu mic dejun si intrarea la centrul spa (de doua ori pe zi). In sezonul de varf, camera costa 52 euro pe noapte. Se poate opta si pentru cazare cu demipensiune, iar in acest caz, preturile sunt de 54 si, respectiv, 61 euro pe noapte.

Aspectul ecologic si, implicit, potentialul apei din Slovenia este strans legat si de slogal turistic al tarii, „I feel Slovenia”. Nu sunt simple cuvinte. Chiar poti simti Slovenia, odata ce ajungi aici. Multi turisti afla cu surprindere ca pot sa bea apa de la robinet. Slovenia detine 27.000 km de cursuri de apa si numeroase izvoare termale. Multumita acestui fapt, Slovenia este una dintre cele mai bogate tari in ceea ce priveste cantitatea de apa fluviala per locuitor.

Apa curenta este printre cele mai pure din Europa. La hotelul Astoria din Bled am avut zilnic carafe de sticla cu apa curenta, parfumate de bucatele de lamaie sau un fir de menta proaspata. Sticla se foloseste din motive ecologice, unii hotelieri incercand sa reduca cat mai mult posibil utilizarea recipientelor din plastic.

Pe langa apele curgatoare si cele termale, o alta bogatie a Sloveniei o constituie pesterile. Cea mai celebra dintre acestea este pestera Postojna. Intinsa pe o suprafata de 20 km, pestera ocupa locul 1 in topul celor mai vizitate obiective turistice de acest tip din Europa. Pasajele, galeriile si camerele sale ascund o dantelarie de formatiuni. Nu am ajuns acolo, dar va putem spune ca intrarea este 25 euro, iar cei care au vazut-o spun ca merita efortul. Pestera se viziteaza partial pe jos, partial cu un trenulet turistic. Fotografiatul si filmatul sunt interzise.

Slovenia este o tara verde, la propriu. Exista in unele locuri unele actiuni pentru ca acest verde sa cuprinda si sfera ecologica. Insa indiferent de interesele comerciale, politice sau turistice, ceea ce ramane stabil este dorinta slovenilor de a-si proteja bogatia naturala.

Sursa foto : acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea