Vacante

#germania #trier #oras medieval

Vacanta in Trier, orasul unde vinul se imbina cu istoria

Daca iti plac orasele istorice, in care intri prin porti vechi, innegrite de vreme, daca te tenteaza o cupa din cel mai bun vin german si vrei sa te relaxezi cateva zile intr-un loc civilizat, mergi sa vizitezi Trierul. Fondat in anul 16 i.Hr de catre Imparatul Augustus, Trierul este cel mai vechi oras al Germaniei.

Orasul se afla in partea de vest a Germaniei, pe malul raului Moselle, aproape de granita cu Luxembourg.
 

Ce vizitezi in Trier
 

Trierul este un oras pitoresc, plin de muzee, biserici vechi, parcuri, statui si monumente istorice. Exista tururi organizate, cu tematica (“Trierul nocturn”, “barzii din Trier” etc), insa sunt destul de scumpe. Un tur de doua ore poate costa 70 euro.

porta Nigra. Cea mai frumoasa parte a orasului este Trierul vechi, in care se intra prin Porta Nigra, simbolul cel mai cunoscut al Trierului. Poarta a fost construita in 180 d. Hr si este singura poarta a cetatii care a ramas in picioare. Facand parte din zidurile de aparare ale orasului, Porta Nigra este alcatuita dintr-un set de porti duble si o curte centrala, menite sa  impresoare dusmanii din toate partile.

Monumentul a fost construit din gresie calcaroasa, fara a se folosi mortar. Astazi mai pot fi vazute carlige de fier prinse in piatra. Monumentul, intrat in patrimoniul mondial UNESCO, poate fi vizitat contra cost. De obicei, tururile de oras incep din acest punct. Un bilet inseamna cam 2 euro de persoana.

Stadtisches Museum Simeonstift. Daca ajungi la Porta Nigra, poti merge si la muzeul municipal, aflat in imediata apropiere. Stadtisches Museum Simeonstift se afla  intr-o cladire care inca are parti vechi, datand din secolul al XII-lea. Muzeul gazduieste o colectie de textile facute de copti, din secolele III-IX si expozitii cu piese din Evul Mediu pana in zilele noastre. Pretul unui bilet este de 5 euro.

Catedrala. Un obiectiv turistic gratuit si printre cele mai cunoscute atractii ale orasului este Domul Sf. Petru. Acesta a fost ridicat in 326 d. Hr si este considerat cea mai veche catedrala a Germaniei. Cladirea detine elemente de arhitectura romanica, gotica si baroca si are o colectie impresionanta de arta si piese religioase. Cele mai pretioase relicve ale catedralei sunt Camasa lui Hristos si Cuiul Sfant (Holy Robe si Holy Nail). Detalii gasesti pe site-ul oficial.

Rhineland Museum (Rheinisches Landesmuseum). Rhineland Museum detine cea mai mare colectie de artefacte din Imperiul Roman, aflate pe teritoriul Germaniei. De la haine si bijuterii la mozaicuri si statuete, piesele povestesc viata de zi cu zi a romanilor care au locuit pe aceste meleaguri. Pretul unui bilet este de 5 euro.

Toy Museum (Spielzeugmuseum). Daca vizitezi orasul impreuna cu cei mici, du-i sa vada Muzeul Jucariilor. Colectia poate fi impresionanta, mai ales ca Spielzeugmuseum este cel mai vechi muzeu de acest tip din Germania. Exista aici jucarii mecanice, soldatei, papusi, trenuri  etc. Muzeul detine si o librarie de unde se pot cumpara carti, jucarii, vederi si altele.

Palace Garden (Palastgarten). In centrul orasului se afla  unele dintre cele mai frumoase zone verzi, gradinile in stil baroc din Palace Garden. Aleile intime, presarate cu banci, fantanile si magnoliile invita la relaxare. Locuitorii orasului si turistii vin aici sa petreaca cateva ore in aer liber.
 

Vinul si gastronomia locala: meniuri dupa vechi retete romane
 

Se spune despre Trier ca ar fi centrul culturii vinului german. Cei mai cunoscuti producatori vin din zona Mosel-Saar-Ruwer, iar in centrul orasului se afla multe crame importante. In Trier sunt organizate tururi cu degustare la crame. Poti incerca vinul Bitburger, un vin alb celebru, din zona Mosel-Saar-Ruwer sau vinul Viez. In restaurante, insa, licoarea lui licoarea lui Bachus este destul de scump, in jur de 7 euro.

In Trier exista destule localuri unde poti savura o masa gustoasa. Cele selecte se afla in Dorint Hotel si Pfeffermuhle. Exista insa si localuri studentesti, pizzerii, restaurante chinezesti si restaurante traditionale germane.

Pe langa vin si carne, numeroase preparate au la baza cartofii, gatiti in fel si chip. Poti incerca painea de casa, facuta din cartofi, cu usturoi, branza cu ierburi si slanina. Costa 1.5 euro. Daca alegi salata Caesar, te costa 6 euro. O portie de cartofi gratinati , cu sos de branza sau spanac, costa 7-8 euro. Pentru o portie de snitel cu garnitura de cartofi frantuzesti si sos paprika platesti 10 euro. Un alt fel de mancare, la fel de apetisant, il reprezinta taiteii cu ciuperci, sunca si sos de branza, la cuptor. O portie nu depaseste 9 euro.

In oras, un restaurant deosebit este Domstein, care serveste meniuri dupa vechi retete romane. Poti manca aici supa de orz, anghinare in sos de otet, sunca cu smochine si mirt, peste prajit in sos de peste cu ierburi , vin si miere etc. Pretul unui meniu este de aproximativ 21 euro.
 

Cat te costa o vacanta in trier
 

In Trier poti ajunge usor cu avionul sau cu trenul, venind din Luxembourg sau din principalele orase ale Germaniei, precum Berlin sau Frankfurt. Cel mai apropiat aeroport este Luxemburg Airport, de unde poti inchiria o masina sau poti lua un autobuz sau un taxi. Trierul se afla la doar 30 de minute de aeroport.

Hotelurile din Trier au preturi medii si chiar mari. O camera la un hotel de 3 stele costa cel putin 50 euro pe noapte, iar la categoria 4 stele, pretul ajunge la 70 euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea