Vacante

#taba egipt #taba #taba heights #petra #iordania #nabateeni #aquaba #perfect tour #sit arheologic #feribot

Vacanta in trei tari: Aquaba si Petra iordaniana (III)

De pe plaja din Taba Heights se zareste Iordania, pe partea cealalta a Golfului Aqaba. Este o tentatie pe care nu ai cum sa o ignori.

Si iata ca vine ziua de plecare spre orasul nabateenilor, Petra. Din Taba Heights faci cam jumatate de ceas cu masina pana in port, de unde iei un feribot pentru a ajunge in Iordania. Pe cat de rudimentara este cladirea mica a vamii, pe atat de prietenosi sunt oamenii si tot pe atat de usor se obtine viza.

Odata pornit motorul, vezi cum steagul egiptean este coborat, pentru a fi inlocuit cu cel iordanian. Este bine sa ai pregatit aparatul, pentru ca lumina este diferita pe mare si, mai tarziu, in Petra, iar imaginile captivate vor fi suveniruri frumoase. Daca nu vrei sa stai afara, din cauza vantului, poti sa te refugiezi inauntru, unde se vizioneaza filme documentare despre Petra si desene animate. O calatorie din Taba in Aquaba dureaza 45 minute.

Portul din Aquaba seamana mult cu peisajul cu care te-ai obisnuit in Egipt, insa are si ceva propriu. Arhitectura, la fel de colorata in nuante calde, merge mai mult pe inaltime, fata de cea din Taba. Casele au si doua niveluri, iar yahturile din port, verdeata ingrijita si magazinele sunt dovezi destul de clare ca este o zona a celor instariti.

Petra2Oras de coasta in partea de sud a Iordaniei, Aquaba este astazi o statiune cunoscuta si o destinatie iubita pentru amatorii de scufundari. Aquaba are o lunga istorie in spate, ajungand pana in 4000 i. Hr. Pe langa plaje si sporturile acvatice, orasul se mandreste cu siturile arheologice. Se crede ca in Aquaba exista cea mai veche biserica din lume, din secolul 3 i. Hr. Aqaba Archaeological Museum, Mamluk Castle, Ayla sau Aqaba Marine Park sunt alte atractii majore ale regiunii.

Cladirile orasului sunt destul de modeste, insa in magazine descoperi multe produse cunoscute, precum sampoanele sau cremele pe care le folosesti si in Romania. Orasul este partial inverzit, in special in regiunea centrala, insa in rest cladirile se intind in desertul fierbinte.

Daca vrei sa faci cumparaturi, poti merge in centrul din Aquaba, unde exista numeroase shop-uri, de la cele de suveniruri la mall-uri. Gasesti fistic de foarte buna calitate, alune, ciocolata, bomboane, paturi, lampi orientale, haine moderne, incaltaminte sport si multe altele. Poti folosi moneda locala (dinarul iordanian), dolari sau euro. Este important sa cumperi din zonele cu magazine numeroase, pentru a putea negocia si pentru a avea mai multe sanse sa gasesti produse de calitate. Exista si multe kitsch-uri, cum sunt bijuteriile in forme orientale, care se vand pe post de argint sau aur, candelabre arabe din metal si sticla de proasta calitate etc.

Nu exista insa probleme de siguranta, daca te plimbi singur prin oras. Comerciantii si oamenii din jur sunt deosebit de activi, prinsi in treburile lor si, astfel, poti savura netulburat atmosfera locala. Este recomandat sa fii imbracat decent, fara haine prea scurte sau mulate, pentru a nu atrage atentia inutil.

Petra, o minune a lumii impanzita de comercianti

De la Aquaba pana in Petra faci cam 2 ore cu masina, mergand prin desert. In unele zone peisajele sunt spectaculoase si exista locuri special amenajate pentru popasurile turistice, de unde poti face poze si unde gasesti intotdeauna cel putin un negustor care-si vinde marfurile.

Petra3Petra se afla la 262 km sud de Amman si la 133 de Aquaba. Situl arheologic a fost declarat monument UNESCO si astazi atrage turisti de pretutindeni. Pentru detalii despre cele mai importante puncte turistice de aici, citeste articolul Viziteaza minunile lumii, Petra, Iordania.

• Informatii turistice. De la intrare poti lua gratuit un pliant, din centrul de informare turistica. Pliantele sunt disponibile in mai multe limbi de circulatie. Este important sa mergi la toaleta acum, inainte de a intra in sit, pentru ca nu vei mai avea unde in alta parte, pana te intorci.

Cand sa vizitezi. O vizita dureaza cel putin 3 ore, insa daca vrei sa vezi cea mai mare parte a Petrei, este recomandat sa stai cel putin jumatate de zi. Biletul de intrare costa 21 dinari. Este recomandat sa parasesti situl inainte de caderea intunericului, din ratiuni de siguranta. Te poti accidenta in zona nisipoasa si pietroasa, mai ales daca urci pe numeroasele trepte ale cladirilor. Cand parasesti Petra, lumina diferita a apusului coloreaza altfel roca trandafirie. Cele mai frumoase momente sa vezi orasul pierdut al nabateenilor sunt dimineata devreme si seara, la apus.

• Shopping. Daca ai nevoie de apa sau suc, gasesti atat la poarta Petrei, cat si in interiorul orasului nabateenilor. In interiorul sitului ti se propun tot felul de servicii si produse. Monedele antice, de pe vremea nabateenilor, care iti sunt oferite de unii comercianti drept suvenir, sunt simple imitatii. Unele dintre cele mai mari preturi sunt la magazinul din fata Tezaurului ( bijuterii handmade din samburi, piese de alabastru, camile in miniatura, magneti de frigider cu imaginea Petrei, vederi etc). Exista insa si suveniruri frumoase si ieftine la beduinii care isi vand marfa pe nisip.

Petra4• Transport in Petra. Exista terase unde se serveste cafea, ceai, suc si apa si unde poti cumpara suveniruri. Daca vrei sa mergi cu un mijloc de transport, poti inchiria un cal, un magarus sau o trasurica. Trebuie sa stii, insa, ca o astfel de deplasare iti rapeste placerea de a vedea pe indelete minunatiile Petrei, mai ales daca vrei sa faci poze multe si sa mergi in ritmul tau. Un alt inconvenient poate fi mirosul greu, lasat de trasurici, din cauza animalelor, paturilor si ornamentelor, care nu sunt dintre cele mai curate.

In cazul in care vei dori o plimbare pe camila, negociaza fiecare detaliu, de la inceput. Se percepe taxa pentru orice flecustet: pentru ca esti ajutat sa urci, pentru ca esti plimbat, pentru ca vrei poze cu tine pe camila si, eventual, cu stapanul acesteia si, nu in ultimul rand, vei plati in plus, ca sa fii dat jos de pe animal. Pretul de urcare nu-l include niciodata pe cel de coborare, iar comerciantii speculeaza orice amanunt. Ca pret orientativ, o plimbare de 2-3 pasi pe camila (fara poze) te costa 4 dolari.

Este bine sa stii

  • Moneda locala. Un dinar iordanian inseamna cam 4 RON.
  • Accesorii. Cand vizitezi Petra, asigura-te ca ai la tine apa, ochelari de soare, palarie, incaltaminte comoda si lotiune antisolara . Este bine sa ai haine subtiri dar si ceva cu maneca lunga, pentru ca temperatura este schimbatoare, in special in locurile umbroase, fata de cele in plin soare. In plus, trebuie sa te protejezi de rafalele de vant care ridica nisipul.
  • Cat te costa.Daca te cazezi in Taba si alegi o excursie optionala in Petra, platesti 190 euro (toate taxele incluse), conform agentiei Perfect Tour.

Vino si maine cu noi si descopera cele mai frumoase hoteluri si resorturi din Taba Heights, la malul Marii Rosii.

Citeste si articolele:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea