Vacante

#salonic #grecia

Vacanta in Salonic: distractie, istorie si delicii culinare

Aflat in centrul Macedoniei, in nord-estul tarii, Salonic (Thessaloniki) este al doilea oras ca marime al Greciei si unul dintre cele mai bogate in traditie, avand in spate o istorie veche de 3000 de ani. Pe vremuri orasul s-a bucurat de conditii geopolitice excelente pentru a se dezvolta, pe timpul imperiilor roman, macedon, bizantin si otoman. Astazi, Salonic este o metropola moderna si atactiva, atat pentru comert cat si pentru turism.

Gratie istoriei sale indepartate, orasul detine numeroase relicve de factura romana, bizantina si otomana. Bisericile bizantine care au supravietuit timpului au intrat in patrimoniul mondial UNESCO. Unul dintre cele mai importante puncte de interes turistic in reprezinta Turnul Alb. A fost ridicat in secolul al XV-lea, cu rol de aparare. Astazi reprezinta unul dintre simbolurile orasului si este vizitat de turisti gratie colectiilor de arta datand din anii 300 e.n. pana la 1400. Chiar langa Turnul Alb vei gasi Muzeul de Arheologie din Salonic, care se spune ca este unul dintre cele mai frumoase din Europa, detinand o colectie de comori din mormantul lui Filip Macedon, tatal lui Alexandru cel Mare.


Nightlife si distractie in Salonic


Daca esti amator de viata de noapte, in Salonic gasesti destule baruri si cluburi. Orasul este celebru pentru posibilitatile de distractie si nightlife. In Salonic cluburile au muzica pentru toate gusturile, de la cea traditionala la rock, jazz sau soul. In pietele principale ale orasului, Platia Elefterias si Platia Aristotelous, se afla numeroase restaurante, cafenele, locuri de joaca pentru copii si terase.

Cele mai multe resaturante si taverne sunt deschise pana tarziu. Majoritatea cluburilor, restaurantelor, barurilor si tavernelor se afla in zonele Ladadika, Mylos, Nea Krini si Aretsou. Daca vrei sa incerci un local traditional, unde artistii greci canta live, cauta cluburile bouzoukia. Programul incepe aproape de miezul noptii si tine pana tarziu dimineata. Bouzouki clubs gasesti in special in zona aeroportului.

SalonicIn plus, orasul gazduieste diverse evenimente la care poti participa si tu. In functie de perioada in care ai vacanta, intereseaza-te asupra calendarului de evenimente. In luna august are loc aici festivalul vinului (The Wine Festival), iar in noiembrie, Thessaloniki Greek Film Festival. Cel mai cunoscut insa este International Film Festival of Thessaloniki.

Daca-ti petreci vara in Salonic, mergi la un film intr-unul dintre cinematografele aflate in aer liber. Orasul are un numar impresionant de cinematografe, majoritatea aflate intre Turnul Alb si Arcul lui Galeriu, insa vara sunt cautate cele in aer liber.

In Salonic ai multe zone in care poti sa te bucuri de apa marii si de soare. Cele mai bune plaje sunt Nea, Nei Epivates, Aretsou, Agia Triada, Epanomi, Asprovalta si Perea.


Rasfat culinar cu branzaturi si ulei de masline


Gastronomia traditionala greceasca este de tip mediteranean, avand la baza multe legume si verdeturi. Pe langa acestea, datorita numeroaselor porturi, fructele de mare sunt alte produse frecvente in bucataria greceasca.  In privinta carnii, in afara de carnea de peste se consuma carne de pui, vaca si porc. Uleiul de masline, rosiile si lamaile sunt folosite in majoritatea preparatelor.

In Salonic bucataria locala se diferentiaza de restul Greciei prin condimentele si mirodeniile folosite aici. Preparatele pot fi dulci, dar unele sunt foarte picante, in special datorita ardeilor iuti folositi in mancare. Oferta de restaurante este generoasa, de la cele mai luxoase la terase, taverne si ouzeries, localuri unde se serveste celebrul ouzo, impreuna cu mezedes, aperitive diverse.

souvlaki de puiDaca mergi intr-un restaurant traditional grecesc, ai ocazia sa incerci souvlaki . Este un fel de mancare foarte popular in Grecia. Preparat de tip fast food, souvlaki contine bucatele de carne de pui sau porc marinate in ulei de masline si ierburi si facute apoi la gratar sub forma de frigarui. Carnea se serveste apoi impreuna cu orez, o lipie si sos tzatziki. O portie costa 7 euro.

Un alt preparat grecesc foarte cunoscut este reprezentat de sarmalutele in foi de vita, numite dolmadakia. De obicei, sarmalutele se pregatesc dintr-o compozitie de orez, ierburi aromate si carne de vitel, compozitie care este apoi rulata in frunza de vita-de-vie. O portie costa 8 euro.

Pentru o masa usora si gustoasa incearca o salata greceasca traditionala. Reprezinta una dintre cele mai des intalnite componente pentru o masa greceasca si este servita in special in sezonul estival. Salata greceasca se prepara din felii de rosii, castraveti, ceapa rosie, branza feta si masline verzi, peste care se presara piper negru, sare, oregano si busuioc. Ingredientele sunt amestecate cu ulei de masline. Se pot adauga si alte ingrediente precum sardine, ansoa, capere etc. O portie de salata te costa 5 euro.


Cat te costa o vacanta in Salonic


Daca ai la dispozitie doar cateva zile, opteaza pentru un city break. Un astfel de pachet costa 225 – 265 euro In aceasta vara, potrivit agentiei Jukebox Travel . Oferta asigura biletul de avion, taxa de aeroport si 3 nopti de cazare intr-un hotel de 3 stele cu mic dejun. In cazul in care vrei un sejur, gasesti camere la 102 euro pe noapte, conform agentiei Turist Club. Oferta asigura cazarea cu mic dejun intr-un hotel de 3 stele.


Este bine sa stii


Clima. Clima din Salonic este de tip mediteranean. Sezonul de iarna se intinde din noiembrie in martie, perioada cand cad cele mai multe ploi. Media maxima de temperatura este de 36°C.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea