Vacante

#ankara #turcia

Vacanta in inima Turciei, Ankara

Cu 3000 de ani in urma, in inima Turciei exista o asezare numita Akuwash, locuita de civilizatia hitita. Dupa stapanirea romana si bizantina, odata cu prabusinea Imperiului Otoman lua nastere Republica Turcia. Astazi, pe aceste locuri  se afla capitala acestei tari.

Ankara este asezata in campia Anatolia, in centrul Turciei. Al doilea oras ca marime, dupa Istanbul, Ankara este un important centru comercial, industrial si cultural. Inainte de anii ’30, orasul era cunoscut sub numele de Angora. Pe vremuri, vechea Angora era faimoasa pentru hainele moi din lana de capra, care au facut cunoscuta la nivel international acest produs: lana de Angora.

Hammamuri, moschei si urme ale unei vechi culturi

Orasul vechi a pastrat cateva vestigii ale trecutului, precum o fortareata bizantina si ruinele civilizatiilor romane, bizantine sau otomane. Un punct de pornire pentru traseele turistice in reprezinta Hisar-ul, citadela bizantina din partea estica a Ankarei. Urmeaza Muzeul Civilizatiilor Anatoliene si, spre sud, Mausoleul lui Ataturk.

• Museum of Anatolian Civilizations. Museum of Anatolian Civilizations reprezinta, alaturi de acest mausoleu, una dintre principalele atractii turistice ale capitalei. Aflata langa Ankara Castle, cladirea gazduieste colectii de artefacte din paleolitic, neolitic, perioada cuprului, bronzului etc. Colectiile de monede vechi reprezinta unele dintre cele mai mari comori ale edificiului cultural.

Ethnographic Museum. Pentru a vedea exponate rare ale culturii si artei traditionale turcesti, fa o vizita in Ethnographic Museum. Cladirea gazduieste numeroase piese din mai multe regiuni ale Anatoliei, precum bijuterii, imbracaminte, incaltaminte, asternuturi de pat, rochii de mireasa , arta veche turceasca, arme etc.

Ankara, orasMausoleul Anitkabir. Mausoleul lui Ataturk (Anitkabir), fondatorul Republicii Turciei, reprezinta unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale capitalei. Mausoleul, a carei constructie s-a terminat in 1953, contine scrieri de Ataturk si o expozitie de fotografie care ilustreaza cele mai importante momente din istoria republicii. Orice tur de oras include o vizita aici. Mausoleul este inchis publicului in zilele de luni.

• Ankara Castle. Aparator al orasului timp de cateva secole, Ankara Castle reprezinta astazi unul dintre simbolurile orasului. Nu se cunoaste cu exactitate data constructiei, insa se crede ca are o vechime asemanatoare cu cea a orasului in sine.

• Roman Bath. Baile Romane reprezinta unele dintre cele mai importante vestigii istorice ale orasului. Au fost construite la porunca Imparatului Caracalla, in secolul III d.Hr, in onoarea zeului medicinei, Asclepios. Ruinele ilustreaza conceptul tipic de baie romana, cu cele trei sectiuni: zona rece (frigidarium), zona de temperatura moderata (tepidarium) si zona fierbinte (caldarium).

citadela din Ankara• Moschei. In Ankara exista cateva moschei incluse in lista atractiilor turistice importante ale orasului: Haci Bayra, datand din secolul al XV-lea, Aladdin (secol XII), Aslanhane (secol XIII) etc. Cea mai mare moschee otomana din Ankara se numeste Yeni Mosque (Cenab Ahmed) si a fost ridicata de arhitectul Sinan, in secolul al XVI-lea, avand elemente din marmura alba si porfir.

• Hammamuri. Turismul din Turcia se bazeaza in mare parte pe serviciile oferite de baile turcesti, renumitele hammamuri. Daca pe litoralul Marii Egee si Mediterane marile resorturi hoteliere dispun de propriul lor hammam, in orasele principale ale Turciei aceste bai sunt intalnite nu doar in hoteluri, dar si ca spatii publice. Experienta merita o vizita, avand in vedere ca traditia bailor are o foarte lunga istorie in spate, pe aceste meleaguri.

Si in Ankara gasesti hammamuri, deschise fie numai pentru barbati, fie numai pentru femei, fie adoptand un program astfel incat unii sa aiba acces in prima jumatate a zilei, iar ceilalti din a doua parte a acesteia.

Gastronomia Ankarei: carnuri, legume si sosuri

iskenderPreparatele traditionale turcesti sunt facute in cuptoare si vase speciale, dupa obiceiuri pastrate de sute de ani. Poti incerca un keskek, facut din carne, grau si orz, servit in mod traditional ca mic dejun pentru insuratei, in zona anatoliana. Pentru un fel principal, incearca un iskender, facut din bucatele de miel cu sos de rosii, iaurt si unt. Pentru vegetarieni si pentru cei care vor sa manance ceva pe fuga, restaurantele ofera aperitivele traditionale numite mezze, care acopera o paleta foarte larga de alimente. 

In Ankara numarul restaurantelor nu reprezinta o problema. Poti gasi mancare buna in cele mai modeste locuri, cum sunt Asti, autogara principala a orasului sau Ankara Gar (Lokantasi), gara cea veche a capitalei. Mancarurile sunt gustoase, ieftine si nepretentioase. Pentru un peisaj mai deosebit, plin de amprente istorice, poti manca la unul dintre restaurantele din interiorul cetatii vechi.

Cafenelele din Ankara (kahveler) sunt localuri unde lumea socializeaza, discuta politica sau joaca sah si unde se pot incerca diverse preparate traditionale din cafea. In zone precum Arjantin Caddesi gasesti restaurante si cafenele traditionale. Reteta pentru cafeaua turceasca o gasesti aici.

Shopping in capitala Turciei

Ankara are destule centre comerciale pentru a gasi si lucruri frumoase, la preturi bune. Cele mai importante zone sunt Kavaklidere, Kizilay si Ulus.

Bazarele au de obicei preturi mai mici la produse, in comparatie cu marile centre comerciale. Pentru asemenea locuri, incearca Bakicilar Carsisi. Una dintre cele mai aglomerate zone, foarte apreciata de aKizilay, Ankaramatorii de cumparaturi, este Kizilay, aici aflandu-se un numar impresionant de magazine, cafenele, restaurante si patiserii. 

Ulus este considerat cartierul vechi de cumparaturi. Pe stradutele inguste gasesti magazine cu haine, electronice, obiecte de manufactura, textile, bijuterii, antichitati, suveniruri si altele. Zonele comerciale moderne se afla in Atakule, Kizilay si Tunali Hilmi Street.

Este bine sa stii

• Clima. Clima in Ankara este continentala uscata, cu veri calduroase si secetoase si cu ierni friguroase, cu ninsori. Sezonul ploios acopera perioada de primavara, iar cele mai multe ploi cad de obicei in luna mai. Media maxima de temperatura urca in luna iulie pana la 29°C.

Oferte de vacanta. Preturile la cazare sunt medii. La un hotel de 5 stele, o camera poate costa numai 60 euro pe noapte. Hotelurile de 3 stele au camere ceva mai spatioase decat cele de la categoria 2 stele, iar preturile sunt medii, aproximativ 45 - 50 euro pe noapte.

Daca alegi un sejur de o saptamana, te costa cam 430 – 450 euro, pret in care sunt incluse avionul, cazarea la un hotel de 4 stele cu all inclusive, transferul de la aeroport si asistenta turistica. Un bilet de avion pentru Ankara, la o companie de linie, costa 150 euro.

Aeroport. In nordul orasului se afla aeroportul international Ankara Esenboga Airport. De la aeroport in oras drumul cu autobuzul dureaza in jur de 50 de minute. Taxiurile au preturi mari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea