Vacante

#vacanta #nicosia #lefkosia #cipru

Vacanta in Cipru: Nicosia

Aflata in centrul tarii, in Campia Mesaoria, pe raul Pedieos, capitala de azi, Nicosia ( Lefkosia ), are in spate o istorie de 5000 de ani, care ajunge pana in epoca bronzului. Nicosia si-a mentinut statutul de capitala inca din secolul al XI-lea si este, totodata, singura capitala divizata din lume, partea sa nordica apartinand turcilor si cea sudica, grecilor. Cele doua zone sunt delimitate de o “ Linie Verde ”, o zona demilitarizata, mentinuta de ONU.

Ce vezi in Nicosia

Cu toate ca este mica de marime, Nicosia atrage turistii de toate varstele gratie monumentelor istorice, plajelor si vietii de noapte de aici. Familiile cu copii aleg sa-si petreaca vacanta in resorturile aflate de-a lungul coastei, in timp ce tinerii prefera ofertele de nightlife de care orasul nu duce lipsa. Barurile, cluburile si discotecile au muzica diversificata, iar pub-urile din partea de vest a capitalei atrag in special turistii tineri, amatori de distractie.

In centrul orasului se mai vad inca vechi ziduri venetiene, de secol XVI, biserici si cladiri medievale, alaturi de muzee si alte locuri care vorbesc despre trecut.

Zidurile vechii cetati inchid au fost ridicate de venetieni pentru a se proteja de invaziile otomane. Intre aceste ziduri se afla cladiri si monumente istorice, alaturi de taverne, magazine, cafenele si restaurante. Pe cele doua strazi principale din vechea cetate (pietonale), Ledra si Onasagorou, gasesti aliniate magazine de toate felurile. Tot in vechiul oras se afla una dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura gotica din Cipru, Moscheea Selimiye, datand din secolul al XIV-lea.

In orasul vechi se aflaCatedrala Ortodoxa (St John's Cathedral) sau Agios Ioannis, construita in 1662 de Arhiepiscopul Nikiforos si dedicata Sfantului Ioan Teologul. Aici poti vedea peretii pictati cu scene din biblie, fresce de secol XVIIIsi o catapeteasma din lemn sculpta, cu frunze din aur. 

In afara zidurilor gasesti orasul modern, care a devenit in timp un adevarat centru cultural si de afaceri. Este o destinatie foarte buna pentru shopping, Nicosia, Cipruregiunea moderna a capitalei fiind considerata cel mai bun loc de cumparaturi in Cipru. Una dintre zonele predilecte pentru cumparaturi este in Arch. Makarios Avenue. Alt loc este strada Ledra. Gasesti magazine care vand produse de artizanat, obiecte produse local, piese de olarie, lichioruri, parfumuri, haine si accesorii etc. Viata de noapte este bine reprezentata de cluburi, discoteci si restaurante.

Unul dintre muzeele de top ale insulei este Cyprus Museum, acesta gazduind o colectie de antichitati si piese de arta din neolitic pana in perioada bizantina. Este primul si deci cel mai vechi muzeu de arheologie din Nicosia. Cei care vor sa afle mai multe detalii despre istoria capitalei, din cele mai vechi timpuri pana astazi, trebuie sa faca o vizita in Leventis Municipal Museum of Nicosia.

O colectie impresionanta de icoane, din secolul al IX-lea pana in secolul al XVIII-lea se afla in Byzantine Museum. O expozitie mai aparte se afla in Cyprus Jewelers' Museum. Muzeul gazduieste colectii de bijuterii si ornamente, unelte vechi, piese de argint si alte produse de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

restaurant in NicosiaUnde te cazezi

Preturile in hotelurile din Nicosia sunt medii si mari. La un hotel de 3 stele, o camera costa in jur de 45 – 50 euro pe noapte. Sejururile cu transport asigurat sunt insa scumpe, o saptamana de cazare cu bilet de avion putand ajunge la 800 – 1000 euro de persoana.

Este bine sa stii

• Clima. Nicosia are un climat mediteranean, cu multe zile insorite pe an. Verile sunt lungi si uscate, iar iernile blande. Sezonul calduros tine din mai pana in octombrie. Media maxima de temperatura urca vara pana la 36°C.

Reglementari. Daca intri in Cipru prin punctele de intrare din RTCN (Republica Turca a Ciprului de Nord), este interzis sa treci in partea de sud a insulei, conform MAE. Ministerul atrage atentia asupra masurilor de siguranta care trebuie luate in mod special in nordul Ciprului. 

Alte articole pe aceeasi tema:

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea