Vacante

#budapesta #piata de craciun #bai termale

Vacanta in Budapesta de sarbatori

Budapesta a intrat in sezonul sarbatorilor de iarna. Cei mici se pot distra pe patinoare, in muzeele cu expozitii pentru copii si la piata de craciun deschisa in oras. Adultii pot experimenta o seara medievala, se relaxeaza in celebrele bai termale si au ocazia sa priveasca panorama asupra celor doua parti ale orasului facand o croaziera cu vaporasul pe Dunare.

Iti prezentam in continuare cateva posibilitati de petrecere a timpului liber, daca mergi de sarbatori in Budapesta.

Distractie la Piata de Craciun din Budapesta

Piata de Craciun din Budapesta se deschide in fiecare an in Vorosmarty Square, plasata ideal in inima orasului. Piata de Craciun de aici este considerata cel mai important eveniment al iernii, in Budapesta. Vizitatorii pot cumpara produse traditionale autentice, realizate manual. Gasesti lumanari, piese lucrate in lemn, genti de piele, preparate traditionale unguresti (carnati pe gratar, celebrii cozonaci impletiti, numiti kurtos kalacs, strudel etc). Anul acesta, piata de Craciun din oras functioneaza pana pe 29 decembrie.

Muzee si palate

In Budapesta ai aproape 100 de muzee, din domenii variate, inclusiv muzee pentru familii si copii. Pana in februarie 2010, in Museum of Fine Arts exista una dintre cele mai importante expozitii temporare, pe care o poti vizita daca iti petreceri sarbatorile in Budapesta. Este vorba despre expozitia “From Botticelli to Titian : the masterpieces of two centuries of Italian painting”. Colectia prezinta publicului peste 130 de capodopere ale artei italiene, de la Renastere la Manierism. Biletul de intrare costa 3200 HUF. Detalii gasesti pe site-ul oficial.

La Castelul Szaraz-Rudnyanszky are loc un eveniment dedicat Craciunului, pana pe 3 ianuarie 2010: “Christmas in the Castle”. Vizitatorii pot vedea expozitia permanenta, cu brazi de Craciun, decorati de artisti cu piese de artizanat. De asemenea, se vand produse din miere, vin, esente din ulei, ceaiuri etc. Detalii gasesti pe site-ul oficial.

Plimbare cu vaporasul pe Dunare

Nicio vizita in Budapesta nu este completa fara o croaziera pe Dunare. Panoramele asupra celor doua jumatati ale metropolei, Pest si Buda, sunt renumite in lumea intreaga. Vaporasele ofera plimbari simple, minicroaziere cu bautura inclusa, precum si plimbari cu pranz sau cina, insotite de muzica live. In perioada sarbatorilor de iarna, poti sta inauntru, pentru a te feri de aerul rece si de briza, vaporasele fiind dotate cu aer conditionat . Iarna meniurile includ preparate si bauturi calde.

O croaziera pe Dunare costa 18 euro si include ghidul in limba romana si bauturile care sunt servite pe vapor. Pentru o croaziera cu cina (bufet) si ghid in limba romana platesti cam 25 euro. Oferta include ca bauturi un pahar de sampanie si un pahar de vin.

De Craciun si revelion, vaporasele de pe Dunare pregatesc programe speciale, cu dans, muzica, cina si spectacol live. Pentru Craciun, biletele costa in jur de 50 euro de persoana, in timp ce de Anul Nou, pretul este de aproximativ 150 euro.

Delicii culinare maghiare

In Budapesta, turistii au la dispozitie o gama larga de restaurante in care pot petrece o seara frumoasa. O varianta o reprezinta restaurantele medievale, unde decorul, costumatia, modul de prezentare vorbesc toate despre Evul Mediu. Se pot incerca portiile de goulash, aripioare de pui in stil unguresc si se servesc aperitive pe platouri mari, de lemn, dupa metoda medievala.

Astfel de oferte includ de obicei transportul turistilor de la hotel la restaurant si inapoi, program artistic si masa. Preturile variaza intre 35-40 euro de persoana.

O alta varianta de masa o reprezinta vizita la crame, cu degustare de vinuri si cina festiva. Vizitele la cramele precum Borkatakomba includ si un program folcloric traditional. Ofertele au preturi de aproximativ 25-35 euro de persoana.
Baile termale, un rasfat calduros in iarna

Cultura baii termale are o lunga istorie in Budapesta si atrage turisti de pretutindeni, pe toata durata anului. Budapesta si-a castigat renumele de “Spa City”, fiind orasul cu cele mai multe izvoare termale din lume. Gratile miilor de izvoare termale pe care le detine, orasul s-a dezvoltat si are acum o gama variata de centre spa si wellness. Printre cele mai cunoscute astfel de centre sunt baile Szechenyi, termele Gellert, Baile Regale (Kiraly Gyogyfurdo).

Prin 1881 se deschidea in zona Pest Szechenyi Bath and Spa. Astazi, centrul termal reprezinta una dintre cele mai mari si mai importante atractii ale metropolei. Szechenyi Bath este, de asemenea, unul dintre primele complexe termale din Europa, ca marime. Intrarea costa in jur de 10 euro. Detalii gasesti pe site-ul oficial.

Cat costa sarbatorile de iarna in Budapesta

Multe dintre ofertele de sarbatori in Budapesta sunt destinate turistilor care poseda masina personala, oferind, astfel, pachete fara transport. Un minisejur de 3-4 nopti intr-un hotel de 5 stele costa in jur de 380-400 euro de persoana. In aceasta suma sunt incluse cazarea cu mic dejun si cina, intrarea gratuita la spa, cina festiva de revelion.

Pentru cei care dispun de un buget redus, exista oferte cu autocar, cu preturi care nu depasesc 200 euro de persoane. Astfel, pentru un minisejur de 4 nopti la un hotel de 3 stele poti plati aproximativ 190 euro pe noapte.

Este bine sa stii

Budapesta in iarna. Calendarul evenimentelor si propuneri de petrecere a timpului liber in sezonul rece gasesti aici.

Moneda locala. Moneda locala este Forintul maghiar (HUF). 100 Forinti maghiari inseamna 1.55 Ron.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea