Vacante

#bodrum #turcia

Vacanta in Bodrum, albastru etern

Homer spunea despre drum ca este "The land of eternal blue", o intindere de albastru pe care-o intelegi cel mai bine daca ai vizitat aceasta statiune. Intreaga riviera turceasca este presarata cu locuri spectaculoase, in care apele verzui scalda plajele in timp ce pete intunecat-albastre se zaresc in larg, pigmentate de insulite. Cu toate acestea, drum pare sa le surclaseze.

Apele albastre, o reverie din care se fac bani
 

Unul dintre lucrurile frapante pentru oricine ajunge in Bodrum il reprezinta albastrul profund al marii. Hotelurile, restaurantele si casele au terase construite in asa fel incat sa ofere cea mai buna panorama asupra marii. Si, intr-adevar, privelistea este suficient de zapacitoare incat sa te relaxeze si sa te imbibe cu aer de vacanta. In special apusurile sunt spectaculoase, desi cu greu poti gasi un loc unde sa poti spune acest lucru. In plus, orasul este renumit pentru oferta sa bogata privind viata de noapte, statiunea fiind foarte bine dezvoltata pentru distractie.

Turcii cunosc foarte bine atuurile lstatiunii si fac profit de pe urma acestora. Exista croaziere a caror concept este mai mult decat graitor. Daca te nimeresti prin Bodrum si iti doresti o experienta aparte, poti inchiria un vas pentru Blue Voyage, o vacanta pe mare, de-a lungul rivierei sud-vestice a Turciei. Un astfel de vaporas este o metoda cu totul aparte de a vedea coasta Marii Egee si Mediterane. Multe dintre siturile arheologice sunt usor accesibile venind de pe apa. O ruta Blue Voyage include vizitatea unor regiuni precum Bodrum, Knidos, Datca sau Dalyan, cu opriri in golfulete unde padurile de pini intalnesc marea.

O alta posibilitate este sa faci o croaziera de o zi cu unul dintre vasele pentru turisti. Acestea se gasesc in mai toate statiunile de pe litoralul turcesc, iar in sezonul cald sunt deosebit de zgomotoase si aglomerate. Pentru vreo 10 euro ai parte de o plimbare de cateva ore sau o zi, cu muzica si entertainment pe vas, cu un pranz inclus, precum si opriri in insule, plaje, golfuri etc.


Atractii turistice incarcate de istorie


Ca orice destinatie turistica cu un puternic aer mediteranean, Bodrum este frumos pentru ca pur si simplu imbina albul cladirilor cu albastrul marii si multitudinea de flori. Arhitectura din Bodrum este inconfundabila. Casele sunt construite in acelasi stil, tipic mediteranean, cu exterior alb, pigmentate de flori multicolore care atarna pe la ferestre sau se inalta din gradini.

Dar acestea nu sunt singurele atractii ale statiunii. De fapt, Bodrum se poate lauda cu mai multe superlative. Orasul gazduieste Mausoleul lui Halicarnassus, considerat una dintre Cele 7 Minuni ale Lumii Antice. Astazi, vizitatorii care vin sa vada acest Mausoleul mai gasesc in situl arheologic numai fundatiile monumentului. Mausoleul a fost construit intre 353-350 i.Hr pentru regele Mausolus. Regele nu a apucat sa-si vada intregita opera dar, sotia si totodata sora acestuia, Artemisia II, a continuat lucrarile la monument.

Accesul la obiectiv este greoi, fiind vorba despre o strada serpuita, foarte circulata si fara trotuar. De la gara, ajungi pe jos la Mausoleu in aproximativ 10-15 minute.

Castelul din Bodrum este un alt simbol important al orasului. Mai este cunoscut si sub numele de Castle of St. Peter. Asezat pe un promontoriu, castelul este unul dintre edificiile reprezentative pentru lunga istorie a regiunii actualului Bodrum. Castelul gazduieste Muzeul de Arheologie. Intreg complexul merita cu siguranta o vizita, deoarece ai foarte multe de vazut aici. Rezerva-ti vreo 2-3 ore pentru a vedea totul pe indelete. De pe metereze, ai o panorama care te va provoca sa faci cat mai multe fotografii . Iar intre pauze, poti contempla porumbeii si paunii care locuiesc in curtea castelului.


Unde stai in Bodrum


Statiunea are oferte de cazare pentru toate buzunarele, de la apartamente modeste la hoteluri de lux precum Rixos Premium. Casele de vacanta aflate de-a lungul coastei pot fi inchiriate pentru perioade chiar mai lungi. O chirie pentru o luna intr-o vila costa in jur de 1000 euro pe luna.

Un hotel potrvit pentru familii poate fi Kefaluka Resort. Kefaluka se afla in localitatea Turgutreis, inconjurat de un lant muntos si de golful Akyarlar, unul dintre cele mai frumoase din Turcia. Gradinile verzi sunt pigmentate de sezlonguri protejate de cosuri din paie impletite, ca niste jumatati de ou. Kefaluka este un hotel nou, deschis in 2009. O camera costa aici intre 55 si 150 euro pe noapte, de persoana, in functie de sezon. Serviciile de calitate si pozitionarea sunt doua dintre atuurile resortului hotelier. Albastrul Marii Egee se intinde pana departe, in zare, unde se poate vedea insula Kos. Exista transport zilnic cu feribotul, astfel incat, in mai putin de o ora, ajungi din Bodrum in Grecia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea