Vacante

#brasov #paste #infinity travel #romania

Vacanta de Paste intr-o cetate medievala: Brasov

Brasovul este unul dintre cele mai bune exemple pentru o vacanta de Paste traditionala, deoarece aici sarbatoarea pascala este de doua ori importanta: odata pentru catolici, odata pentru ortodocsi. Si in ambele cazuri pregatirile sunt cat se poate de serioase, iar preparatele fac deliciul turistilor si nu numai.

Hotelierii si pensiunile din cetate pregatesc un meniu variat, in care preparatele traditionale pentru Paste sunt combinate cu cele specifice zonei. In Brasov poti gusta din pasca si drobul de Paste, precum si diferitele retete cu miel (drob de miel, friptura de miel la cuptor, angemacht de miel, ciorba de miel etc). In plus, o gustare savuroasa consta dintr-un amestec de sortimente de branzeturi, oua rosii, legume si verdeturi de primavara. Mai multe detalii despre preparatele pascale gasesti in paste.acasa.ro .

Un serviciu in plus, oferit de operatorii de turism, il reprezinta meniul de post, pentru doritori, precum si preparatele din pui, ca alternativa la cele de miel. Aceste optiuni trebuie anuntate din timp, conform ofertelor expuse in cataloage.

Pentru vacanta de Paste catolic, o camera la un hotel de 4 stele din Brasov costa 56 euro pe noapte. Pentru sarbatoarea ordotoxa, un minisejur de 3 nopti ajunge la 159 euro, potrivit agentiei Infinity Travel . Turistii sunt intampinati cu oua rosii, branzeturi, legume de primavara, cozonac, drob si vin rosu.

Biserici vechi care merita sa fie vazute

Pentru ca populatia este bine reprezentata atat de catolici, cat si de ortodocsi, in zona sarbatoarea de Paste este una dintre cele mai importante din an. Chiar si ofertele agentiilor de turism sunt concepute atat pentru turistii care sarbatoresc Pastele catolic (12 aprilie 2009), cat si pentru cei care sarbatoresc Pastele ortodox ( 19 aprilie 2009 ). Ambele sarbatori sunt frumoase deoarece traditiile sunt bine conservate si atmosfera nu se poate sa nu te prinda si pe tine.

Daca vrei sa traiesti experienta unui Paste autentic in Ardeal, este bine sa te cazezi undeva la tara sau intr-o pensiune cu gospodarie proprie. Localnicii coc paine pe vatra si o duc la biserica, pentru a fi sfintita. Pentru ouale de Paste, colorarea si impodobirea acestora tine mai putin de incondeiere, tehnica folosita in principal de catre mestesugari si la manastiri.

Insa oamenii de rand si gospodinele folosesc frunze de la plantele din propria gradina, pentru a-si decora ouale de Paste. Frunza de prinde de oul in coaja cu ajutorul unui ciorap subtire, dupa care se scufunda in oala cu vopsea. Cand oul prinde culoarea dorita, este scos si i se inlatura frunza si ciorapul, iar locul respectiv ramane mai deschis la culoare, de forma frunzei folosite. Pentru a-i da luciu, taranii folosesc o bucata de slanina de porc, cu care ung coaja colorata, conferindu-i astfel un miros patrunzator de afumatura. Ouale sunt asezate cu grija intr-un cosulet impletit, de obicei in camera cea mai frumoasa a casei, unde asteapta sa fie consumate dupa slujba de Inviere.

Fie ca alegi un sat, o comuna de langa Brasov sau un hotel din oras, ai posibilitatea sa participi la aceasta slujba, intr-unele dintre cele mai frumoase si mai valoroase lacase de cult ale cetatii medievale.

Pe strada Muresenilor se afla o biserica romano-catolica avand acelasi nume. Cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, Biserica Muresenilor a fost construita in secolul al XVIII-lea in stil baroc. Este unul dintre cele mai centrale lacase de cult, foarte aproape de Piata Sfatului. Biserica este considerata unul dintre cele mai importante monumente in stil baroc din Cetatea Brasovului.

Tot in Piata Sfatului gasesti una dintre cele mai frumoase constructii religioase si artistice din cetate: Biserica Adormirii Maicii Domnului. In secolul al XVIII-lea, romanii nu aveau dreptul sa-si ridice edificii religioase in cetate, astfel incat aceasta biserica a fost construita intr-o curte, fara a avea o fatada la strada. Se intra in biserica de rit ortodox printr-un coridor impresionant impodobit cu arcade aurii si picturi, iar curtea bisericii este inveselita cu muscate in anotimpul calduros. Daca vei dori sa aprinzi o lumanare, vei vedea ca micile casute pline cu lumanari sunt altfel decat cele cu care te-ai obisnuit. Din metal incrustat cu figuri religioase si simboluri, peretii exteriori sunt impodobiti cu ghivece de flori, iar in spatele acestor asezaminte se afla o pictura murala care atrage privirile vizitatorului.

Daca iti place sa te pierzi pe stradutele unui oras vechi, pentru a admira arhitectura si a gusta din atmosfera plina de arome, nu trebuie sa ratezi Scheii Brasovului. Aici se afla una dintre cele mai vestite biserici ale BrasovuluiSfantul Nicolae. Potrivit documentelor istorice, constructia a fost datata ca monument in 1292. Lacasul cu elemente gotice si baroce detine icoane vechi si fresce de Misu Pop, un pictor faimos al zonei, al carui nume il intalnim peste tot prin Brasov.

Daca nu te-am convins sa vizitezi biserica, iti spunem ca un drum aici inseamna sa “impusti 2 iepuri dintr-un foc”. In curtea bisericii poate fi vizitata Prima Scoala Romaneasca. Contra unui pret de nimic, poti patrunde in odaile in care au invatat elevii inca de la sfarsitul secolului al XV-lea si unde Coresi a tiparit primele carti in limba romana. Muzeul scolii detine carti vechi, de o inestimabila valoare.

Cum te deplasezi in Brasov

Transportul in comun din oras este destul de bine pus la punct si nu se pune problema unor blocaje dese in trafic. Astfel, vei ajunge dintr-o parte in alta a orasului fara sa pierzi ore intregi pe drum. La majoritatea obiectivelor turistice se poate ajunge pe jos sau cu autobuzele si troleibuzele care au un punct central: statia Livada Postei . Aflata in centrul Brasovului, de aici pornesc o multime de curse, in toate directiile, iar sistemul de marcare a fiecarei statii de pornire este foarte vizibil. De fapt, cam tot centrul este modernizat. Insa cel mai placut este sa te plimbi la pas, de pe strada Muresenilor in sus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea