Vacante

#bremen #germania #oras medieval

Un oras al libertatii, pazit de Roland si patru muzicanti: Bremen

Istoria orasului Bremen coboara in timp, cu o mie doua sute de ani in urma. Astazi, metropola portuara si centru cultural , comercial si de afaceri isi conserva si isi evidentiaza trecutul prin centrul istoric.

Bremen Piata Centrala1

Ce poti face in Bremen
 

Situat in nord-vestul Germaniei, de-a lungul Raului Weser, orasul-port este ofertant din mai multe puncte de vedere. Turistii au de vazut numeroase obiective: teatre, muzee, statui, monumente, etc.  Cei interesati de shopping gasesc o gama larga de produse in centrele comerciale, de la cele mai ieftine produse, pana la magazine de lux. Viata de noapte este intretinuta de cluburile si pub-urile din oras, unde clientii pot gusta berea locala.

Pass-ul turistic al orasului se numeste Bremen ErlebnisCARD si ofera acces la transportul in comun si reduceri de 50% la atractiile turistice importante (exemple: gradini botanice, colectii de arta Bottcherstrasse, planetarium, tururi cu ghid insotitor, muzee, etc). Cu acest card poti folosi autobuzele, trenurile regionale si tramvaiul din Bremen, precum si feribotul din Osterdeich. Un Bremen ErlebnisCARD pentru o zi costa 7.90 euro si include accesul pentru un adult si 2 copii (sub 14 ani), iar pentru doua zile, pretul este de 9.90 euro.

Bremen Piata Centrala2Turistii se descurca usor in Bremen, gratie indicatoarelor prezente pe strazi, cu informatii despre atractiile turistice si traseele spre ele. Istoria lunga a orasului, de aproximativ 1200 de ani, este vizibila si prin arhitectura veche a caselor, care insa sunt bine intretinute. Orasul este mentionat – sub denumirea veche, “Fabiranum”, inca din anul 150 i. Hr, de catre geograful Claudius Ptolemaeus.

Una dintre zonele cele mai frecventate este Promenada Schlachte. Localnicii si turistii se pot bucura de restaurantele si terasele unde se bea in special bere. Tot aici se organizeaza targuri cu diverse produse, de la antichitati la maruntisuri. In Bottcherstrasse intalnesti artizanii care isi expun marfurile, in special piese artistice si culturale.

Unde facem cumparaturi. Pentru shopping, zonele preferate sunt Sogestrasse, Knochenhauerstrasse, Obernstrasse si Hutfilterstrasse, unde se gasesc magazine exclusiviste si boutique-uri. Daca vrei ceva sofisticat, mergi in Centrul Vechi , pe strada Am Wall. Gasesti centre comerciale si in The Schonoor, un cartier foarte vechi al orasului, care timp de cateva secole a fost locuit de pescari. Este important sa stii ca in weekend, magazinele au aici program redus , pana in orele 16:00.

Specialitati gastronomice de Bremen. Daca esti un impatimit al gastronomiei, atunci ai un motiv in plus sa vizitezi orasul. Bremenul se inscrie in topul destinatiilor europene specialiste in materie de mancare si bautura. In zona pietonala din centrul orasului se gasesc numeroase magazine si cafenele. Te poti plimba prin stradutele laturalnice, cu magazine cochete si terase.  Daca vrei sa mananci ceva rapid, gasesti pe strada fastfood-uri arabesti cu shaorma si kebab. Incearca un hotdog, niste carnatii fierti sau prajiti, cu mustar si ketchup, de la tarabele ambulante. Baruri, bistro-uri, pub-uri si restaurante sunt peste tot si au preturi atractive. Bremenul este recunoscut pentru bere si cafea, pentru produsele din ciocolata, specialitatile din peste si pentru varietatea de cereale, servite la micul dejun. Bremen Vechiul Port


Ce obiective turistice ai de vazut


Daca vrei sa alegi un tur organizat prin Centrul Vechi, gasesti bilete de vanzare la centrele de informare turistica. Un tur dureaza aproximativ 2 ore si te costa 6.50 euro, conform site-ului oficial de turism al orasului. Turistii pasionati de masini au posibilitatea de a alege un tur in fabrica de autoturisme DaimlerChrysler. Compania a fost fondata in 1998 si astazi este una dintre cele mai mari din Germania. Experienta din fabrica, cu asistare la productia de masini, dureaza in jur de 3 ore si costa 12 euro de persoana. 

Un caine, o pisica, un magar si un cocos: Muzicantii din Bremen. „Magarul se aseza cu picioarele din fata pe fereastra, cainele sari pe spatele magarului, pisica se catara pe caine si, la sfarsit, cocosul zbura peste ei si se aseza pe capul pisicii. Cand terminara, incepura la un semn sa cante muzica lor.“ : cam asa suna istorioara Fratilor Grimm, cunoscuta in copilarie din cartile de povesti. Parasiti de stapanii lor, magarul, pisica, cainele si cocosul se decid sa mearga in Bremen, unde ar fi trait in libertate, fara sa mai suporte toanele oamenilor. In ciuda titlului, animalele nu ajung niciodata in Bremen, insa isi gasesc fericirea in alta parte. Daca ajungi in acest oras, profita de ocazie pentru a vedea statuia dedicata Muzicantilor din Bremen.O gasesti in partea de vest a Primariei orasului, langa Church or our Lady. Statuia de bronz a fost creata in 1951 de artistul Gerhard Marcks. Daca vii cu tramvaiul, coboara la statia Obernstrasse.

Muzicantii din Bremen statuieDantelarie de piatra: Primaria din Bremen. Primaria reprezinta una dintre atractiilemajore ale orasului, gratie arhitecturii sale gotice. Cladirea a fost construita intre 1405 si 1408 si este considerata singura primarie din Evul Mediu, aflata in Germania, care a ramas intacta. Etajul superior era folosit cu secole in urma pentru receptii si evenimente oficiale, iar etajul inferior gazduia comerciantii din Bremen, in timpul Evului Mediu si in Renastere. Fatada cladirii a fost adaugata in secolul al XVI-lea si are o artitectura in stil renascentist. Un tur cu ghid prin Primaria orasului costa 5 euro. Copiii cu varste sub 13 ani, insotiti de un adult, au intrarea libera.

Cantec de nibelung: Statuia lui Roland. In fata Primariei se afla statuia lui Roland, inalta de 5.5 metri. Roland (Roeland, in germana) personajul din literatura medievala si renascentista, era capatenia cavalerilor lui Carol cel Mare (Charlemagne). In Germania, Roland a devenit treptat simbolul independentei locuitorilor oraselor, eliberati de sub suveranitatea nobilimii locale.

Statuia a fost asezata in centrul Bremenului la inceputul secolului al XV-lea. Astazi, Primaria si statuia reprezinta statutul autonom al Bremenului, iar din 2004, cele doua sunt declarate patrimoniu mondial UNESCO.

Catedrala St. Peter si necasatoritii. Catedrala St. Peter este cunoscuta si sub numele de Domul din Bremen si apartine Bisericii Evanghelice din Germania. Ansamblul construit in piatra dateaza din secolul al XI-lea si este cunoscut mai ales pentru turnurile sale gemene, cu o inaltime de 99 metri. Catedrala, aflata in piata centrala a orasului, ofera posibilitatea de a face un tur un turnuri si in subteran. Biletul de intrare costa 1 euro pentru adulti si 0.70 euro pentru copii, daca urci in turn, sau 1.40 si 1.00 euro daca vrei sa vezi catacombele.

roland

O credinta populara vorbeste despre harul acestei catedrale, in privinta celor necasatoriti: daca un barbat ajunge la 30 de ani si nu este inca insurat, se spune ca trebuie sa mature scarile catedralei, pana cand o fata va veni sa-l sarute si, astfel, sa-l “elibereze”. Femeile necasatorite, vin aici cand implinesc 30 de ani si lustruiesc manarele usilor catedralei, insotite de familie sau de prieteni.

Si pentru ele ritualul se incheie cu un sarut, din partea unui tanar.
 

Cat costa biletul de avion si cazarea
 

Preturile la cazare incep de la 40 euro pe noapte, pentru un confort de 2 stele si ajung la 90 euro, pentru categoria de 4 stele. Ofertele include cazarea cu mic dejun. Un bilet de avion Bucuresti – Bremen, cursa indirecta, costa 199 euro + taxe de aeroport, la o companie low cost . Biletul include zborul dus-intors, cu escala in Munchen sau Frankfurt.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea