Vacante

#turisti #agentii de turism # faliment agentie de turism # recuperare bani

Turistii pagubiti de agentii si-ar putea recupera banii in 15 zile

Turistii afectati de falimentul agentiilor si-ar putea recupera banii platiti pe calatorie in termen de 15 zile.

Propunerea a fost initiata de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism ( ANAT ), cu scopul de a-i proteja de turistii ale caror vacante sunt afectate de falimentul agentiei la care au apelat.

Proiectul legislativ a fost inaintat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Daca va fi adoptat, turistii isi vor putea recupera banii in 15 zile si nu in maxim doi ani, cum se intampla in prezent.
 

Turoperatorii, garantii mai mari
 

O alta propunere a ANAT-ului prevede ca garantiile cerute turoperatorilor sa creasca chiar si de sase ori, la peste 250.000 de euro.

Membru in Consiliul Director al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Alin Burcea , a declarat ca peste 200 de agentii revazatoare s-au confruntat cu probleme financiare din cauza intrarii in faliment a unor turoperatori ce vindeau pachete turistice in afara tarii.

In acest an, peste 1.500 de turisti care au achizitionat vacante de la acesti turoperatori, prin intermediul agentiilor revazatoare, au ramas blocati in diverse tari sau au fost nevoiti sa-si anuleze plecarea in vacanta.

Conform legislatiei actuale, turoperatorii trebuie sa depuna o garantie de 50.000 de dolari, in timp ce pentru agentiile revazatoare suma este de cinci ori mai mica.
 

Propunerea ANAT ajuta agentiile revazatoare
 

ANAT propune ca agentiile revazatoare sa nu mai fie nevoite sa suporte plati suplimentare in cazul in care turoperatorul intra in faliment.

In prezent, agentia revazatoare, cea care a vandut pachetul turistic, trebuie sa inapoieze banii turistilor in cazul in care turoperatorii dau faliment.

Falimentele turoperatorilor au implicat pierderi ale agentiilor revanzatoare de peste 300.000 de euro, sustine oficialul ANAT.

Prin noul proiect legislativ , nicio agentie revazatoare nu va mai avea probleme, in cazul in care este nevinovata. Turoperatorul va trebui sa fie obligat sa se asigure la o suma mult mai mare, undeva intre 250.000 de euro si 500.000 de euro.

Potrivit reprezentantilor agentiilor de turism, numarul romanilor care isi vor petrece in acest an vacanta in strainatate este estimat la circa doua milioane de persoane, cele mai cautate destinatii fiind Bulgaria, Grecia, Turcia si Austria.
 

Sursa foto: bgu.ac.il
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea