Vacante

#vacanta in Transilvania #tren turistic #Turist in tara mea # Transilvania Train

Turist in tara mea. Patru zile de poveste in Transilvania cu primul tren turistic din Romania

Luna trecuta s-a incheiat prima editie a Transilvania Train, primul tren turistic din Romania, despre care acasa.ro v-a anuntat aici. Din curozitatea de a sti daca anul viitor ne vom numara printre pasagerii Transilvania Train, am adunat informatii si marturii de la cei care au trait o minicavanta de vis in Transilvania.

Prima editie Transilvania Train s-a incheiat in data de 3 septembrie, exact acolo unde a inceput - in muzica fanfarei, in gara din Brasov, dupa 4 zile de calatorie prin Transilvania.

Trenul a pornit in data de 31  august din gara Brasov, parcurgand un traseu ce a inclus orase medievale precum Sighisoara, Medias, Alba-Iulia, Sebes, Sibiu si Fagaras  iar, timp de patru zile, turistii s-au bucurat de un program condimentat cu activitati recreative si culturale, pe care au putut sa si-l personalizeze in functie de propriile preferinte.

Proflul calatorilor 

Pentru prima editie, participantii au fost preponderent din Romania. Entuziasmul si curiozitatea de a redescoperi frumusetea Transilvaniei nu tin neaparat de anumite regiuni ale tarii, de preocupari sau profesie si nici de varsta. Profilul turistilor ce au participat la prima editie Transilvania Train a fost foarte divers, unii dintre ei venind cu intreaga familie pentru a lua parte la un proiect ce promite o experienta autentica romaneasca.

Imbarcati la bordul trenului special, echipat cu 3 vagoane de tip bistro, cei 100 pasageri au avut parte, in fiecare dintre zile, de un program tematic, plin si variat. Ajutati de vremea perfecta, dar si de atmosfera generala de buna-dispozitie, turistii au vizitat mai multe localitati sasesti medievale transilvanene, unde au aflat povestile unor obiective turistice ce au facut istorie, cum ar fi bisericile de la Viscri, Saschiz, Bunesti si Crit, au explorat cetati medievale, cum ar fi cea din Sighisoara, Alba Carolina, Sibiu sau Fagaras si au luat parte la activitati si workshop-uri organizate in regiunea Mediasului, menite sa impartaseasca publicului pasiunea pentru mestesuguri traditionale, pastrate neschimbate de secole, cum ar fi cele de fierarie, dulgherie, teracota, sticlarie, tesatorie, ierburi magice, arbori seculari si nu numai.

Evenimentele culturale, menite sa incante auzul, au fost si ele foarte apreciate. In cea de-a 3-a zi, turistii au avut parte, timp de o ora, de un concert de orga asa cum foarte rar se organizeaza,  in Biserica Evanghelica din Sebes  iar, in ultima zi a aventurii, participantii si-au luat cu greu la revedere de la orasul Sibiu dupa participarea la spectacol muzical impresionant pe note clasice, dar si acorduri de jazz, organizat in aer liber, in fata cladirii Filarmonicii Sibiu.

Chiar si in tren, in timpul deplasarilor intre localitatile vizitate, participantii au avut parte de momente si activitati menite sa incante, sa relaxeze si sa educe, cum ar fi degustari de vin Tohani si Samburesti, vizita racoritoare a berarilor Timisoreana, completate de povesti surprinzatoare in partea organizatorilor despre istoria si obiceiurile regiunilor traversate. 

”Transilvania Train reprezinta un nou mod de a face turism in Romania, o experienta complexa si completa, cu 4 zile tematice in care participantii au avut ocazia sa descopere istoria bisericilor fortificate sasesti din Zona Haferland, au aflat despre bresle si mestesuguri stravechi, traditionale ale Transilvaniei, au fost convinsi sa ia parte, cu placere la pregatirea de preparate traditionale asa cum erau ele gatite odinioara, s-au delectat cu degustari de vinuri de calitate, specifice acestei regiuni, dar si cu concerte special organizate pentru acestia ca cel de orga din Biserica din Sebes sau concertul Filarmonicii Sibiu pe strada Cetatii. Nu in ultimul rand, cel 100 participanti au calatorit intre toate aceste destinatii si activitati cu primul tren turistic din Romania, in care s-au spus povesti despre istoria si cultura locurilor si s-au legat prietenii stranse.

A fost o prima editie reusita, asa cum ne-am dorit-o, iar acest lucru s-a vazut si s-a simtit din reactiile participantilor. Au fost 4 zile cu emotii, incununarea unor luni bune de eforturi si pregatiri si cu multe prejudecati de indreptat.

Am avut si foarte multe de invatat din aceasta editie pilot, iar acum am inceput deja pregatirile pentru urmatoarea editie, cu privire la care vom reveni in curand cu noutati. Prima editie a netezit drumul catre urmatoarele, nu mai avem nimic de dovedit, Transilvania Train 2018 va fi un succes si va avea o amploare mult mai mare”, ne-a declarat Cristi Pitulice, co-fondator Transilvania Train si reprezentant al agentiei de turism Globe 356.

”Am tinut foarte mult ca acest proiect drag noua sa aiba loc iar eforturile echipei au dat roade: primul tren turistic din Romania a fost exact asa cum ni l-am imaginat, o experienta traditionala si culturala de poveste, care aduce oamenii impreuna. Feedback-ul extrem de rapid si pozitiv primit din partea participantilor ne-a incuraja sa incepem deja lucrul pentru planul urmatoarei editii Transilvania Train, in 2018.”, a declarat Oana Pricop, Co-fondator Transilvania Train si Managing Partner al agentiei Free Spirit Travel.

"An experience of a lifetime"

“Experienta Transilvania Train a depasit toate asteptarile. Am venit initial pentru fetita mea de opt ani, pentru bucuria ei iar bucuria mea a egalat-o pe a ei. Abia asteptam sa revenim la anul.” – Maria Pop. 

“Mi-a placut, chiar nu ma asteptam sa fie atat de frumos, am fost in unele locuri unde nu am mai fost niciodata si am mai fost si in locuri unde am fost mai demult si nu imi aminteam si ma bucur ca mi-am amintit cum era, a fost foarte fain in Transilvania Train.” – baietel, 10 ani, participant Transilvania Train.

“Astept cu nerabdare traseul de anul viitor, eu imi doresc sa fie altul fata de cel de anul acesta, sa experimentam lucruri noi, obiceiuri noi. Pentru fiica mea a fost super ok, avand in vedere ca a fost cea mai mica din gasca, a dormit peste tot, a dormit in biserica, a dormit in autocar, a dormit in tren, si va reveni. Intr-un singur cuvant, surprinzator de frumos. Doua cuvinte.” – Ana Maria Sterian.

“Experienta Transilvania Train mi-a placut maxim, as mai veni oricand, am gasit intr-un final aventura pe care o cautam.” – Angela Popa.

“M-am simtit bine ca turist in tara mea.” – Genovieva Enuta.

“An experience of a lifetime.” – Eugenia Stoica.

“In Transilvania Train a fost minunat – timpul pentru a descoperi noi prieteni, timpul pentru a descoperi o altfel de Romanie, o Romanie autentica, in care viata capata valoare. E o experienta de neuitat pe care eu personal o recomand tuturor pentru ca e o altfel de viata, departe de ceea ce vedeti la televizor. Romania e o tara minunata, cu oameni frumosi, iar Transilvania Train a fost experienta anului 2017 pentru mine.” – Calin Frate.

“O super experienta, o experienta inedita, foarte potrivita si pentru copii si pentru familii, un proiect inedit, ma bucur ca s-a facut, si a fost un prim pas foarte reusit. Mi-a placut foaret mult cum s-a organizat echipa, a fost un ritm sustinut, nu am avut timp sa ne plictisim, ceea ce, pentru noi, cei cu copii, e foarte important, si m-am bucurat ca am reusit sa ajung in Alba Iulia unde, de pilda, nu reusisem sa ajung. La fel mi-a placut ca am vazut Viscri, Crit, toate bisericile fortificate unde, la fel tot voiam sa vin si tot intervenea altceva. A fost o experienta extraordinara si, pe viitor, m-as bucura sa avem si astfel de vacante in Romania.” – Dan Mihnea..

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea