Vacante

#baterii #forturi #monument istoric #Cetatea Bucurestiului #Turist in Capitala

Turist in Capitala: Cetatea Bucurestiului

Acasa.ro te invita sa descoperi comorile uitate ale Bucurestiului intr-un periplu care te va face sa vezi Capitala cu alti ochi. Primul episod: Cetatea Bucurestiului, candva glorioasa, compusa din 36 de forturi si baterii impresionante care astazi zac in ruina. Constructiile, care dateaza de la finele secolului al XIX-lea, formeaza un labirint complex, perfect pentru a fi explorat, in asteptarea reconditionarii.

Costuri colosale pentru ridicarea Cetatii Bucurestiului

Cetatea Bucurestiului a fost ridicata in timpul lui Carol I cu scopul de a proteja Capitala de eventualele atacuri inamice. Aceasta este compusa din 18 forturi si 18 baterii intermediare ce alcatuiesc o retea complexa de galerii.

Decizia construirii fortificatiilor a fost luata in 1882, lucrarile urmand sa fie finalizate in 1895. Efortul ridicarii Cetatii Bucurestiului a fost colosal, implicand si costuri pe masura, de nu mai putin de 85 de milioane de lei.

Totusi, in pofida investitiei impresionante, cetatea nu a fost folosita niciodata in scopul pentru care a fost ridicata si a devenit, dupa incheierea Primului Razboi Mondial, spatiu de depozitare pentru munitii, fapt care a si dus la distrugerea unor forturi si baterii din cauza autoaprinderii explozibilului.

Cetatea Bucurestiului, o zona cu potential turistic uimitor

In prezent, Cetatea Bucurestiului, situata la aproximativ 100 m de soseaua de centura, este bine ascunsa dupa o perdea de vegetatie salbatica.

Dintre cele 36 de fortificatii, doar 14 baterii si 17 forturi isi mai pastreaza forma initiala, insa se afla intr-un stadiu avansat de degradare. De altfel, un singur fort a fost restaurant recent, urmand sa fie transformat in muzeu, iar o baterie a fost renovata in totalitate.

Pe viitor, Ministerul Turismului intentioneaza sa transforme Cetatea Bucurestiului intr-un obiectiv turistic, chiar daca, pentru moment, aceasta nu are nici macar statut de monument istoric.



Curiosii care se incumeta sa exploreze Cetatea Bucurestiului in starea sa actuala au la dispozitie un vast teritoriu care insa nu este in totalitate accesibil, aflandu-se in proprietatea Ministerului Apararii.

Printre forturile si bateriile care pot fi vizitate si explorate relativ fara probleme se numara fortul 1 Chitila (o parte din acesta), bateria 3-4 Otopeni si bateria 4-5 Tunari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea