Vacante

#litoral #turcia #antalya

Turcia exclusivista: paradisul a coborat in Antalya (IV)

Fondatorul Antalyei, regele Attalos al Pergamului, spunea despre regiune ca este “paradisul pe pamant”. Chiar si in zilele noastre conceptul ramane valabil, gratie plajelor superbe, comorilor arhitectonice si serviciilor de calitate cu care sunt imbiati turistii.

Antalya nu degeaba a devenit cea mai mare statiune de vacanta din Turcia. Cand intri in oras, nu poti sa nu fii impresionat de aerul profund de vacanta, frematul nesfarsit al tarabelor si mai ales de frumusetea centrului istoric. In Antalya se gasesc unele dintre cele mai noi si mai luxoase hoteluri din tara, care ofera servicii de vip.
 

Un centru istoric cu inghetata elastica si multe minarete
 

Odata ajungi in Antalya, am intrat pe stradutele din partea istorica a orasului, Kaleici. In curtile vechilor case otomane gasesti terase umbroase, absolut fermecatoare, unde poti sa bei si sa mananci ceva din bucataria traditionala sau internationala. Zidurile inalte de piatra si felul in care intrezaresc curtile acestor restaurante prin usa mare de lemn, imi trezeste in minte imaginea unor terase asemanatoare, din casele istorice sibiene.

Am colindat strazile vechiului oras, ademeniti de marfurile pe care comerciantii stiu sa si le etaleze atat de frumos. Piatra cubica de pe aleile stramte si umbroase este ocupata cu tarabe de unde atarna saluri, covoare, coliere, pliculete cu mirodenii si multe altele. Comerciantii turci sunt zambitori si prietenosi, fara sa devina vreodata exagerat de insistenti.

Grupul nostru, risipit care-incotro dupa cine stie ce podoaba sau vas pictat, a asistat la un spectacol de inghetata dondurma, gratie bunavointei unui astfel de comerciant. Celebra inghetata elastica este ridicata deasupra capetelor noastre cu dibacie si prabusita inapoi in recipient. Vanzatorul a fost suficient de amabil incat sa se lase fotografiat, fara sa astepte apoi sa cumparam. Nici nu era nevoie, spectacolul inghetatei fiind oricum tentant suficient pentru a plati pentru o portie. Toata distractia te costa 2 lire.

O atractie turistica impresionanta si usor de gasit este Poarta lui Hadrian. Constructia face parte din zidurile de aparare ale cetatii si este unica poarta si cea mai mare dintre acestea care au ramas in picioare. Avand nu mai putin de trei arcade si coloane decorate in marmura, poarta fost construita in anul 130 d. Hr pentru a comemora vizita Imparatului Hadrian in cetate.

Cand am intrat prin ea, sub arcul central am gasit o punte de sticla sub care se vad inca urmele carutelor care au trecut pe aici. In trecut era destul de dificil pentru trecatori sa traverseze aceasta zona neregulata si, pentru a evita accidentele si a conserva vechiul pavaj a fost inaltata aceasta punte. Monumentul are detalii arhitecturale romane, turcesti si arabe.

In apropierea portii exista langa bulevardul central un parculet unde lumea se odihneste la umbra. Un vanzator de ceai (cayci) a  traversat bulevardul, aducand de la una dintre terase o tava cu maner, pentru a servicii oamenii cu ceai. In Turcia ceaiul este bautura ideala pentru a te reimprospata si a te relaxa cateva minute.

Sursa foto: acasa.roDaca vei vizita zidurile vechii cetati ale Antalyei, vei da peste un turn antic, ridicat din piatra: Kalekapisi. Se afla in imediata apropiere a Minaretului Canelat (Yivli Minare), Kalekapisi (sau Turnul cu Ceas ) a fost construit in 1244 si a facut parte din zidurile de aparare.

In centrul orasului am gasit cel mai cunoscut simbol al Antalyei,  Minaretul Canelat sau Yivli Minare. Constructia dateaza din secolul al XIII-lea si este faimoasa pentru placile de culoare albastra si turcoaz. Un alt monument inalt, usor de recunoscut de oriunde din oras, este Kesik Minare (Minaretul Retezat). Initial, a fost construit ca templu roman prin secolul II e.n. Apoi a jucat rol de biserica bizantina, dupa care a fost reconvertit in moschee.
 

Mancare&bautura in Antalya turistica
 

In oras gasesti o multime de restaurante si terase unde poti lua masa. Meniul cu preturi este afisat la intrare. Cam peste tot vezi chiftelute, kebap, peste si miel. Localnicii isi atrag clientii oferind intotdeauna ceva in plus fata de concurenta. Asa se intampla si cu Hasan, care ma “pescuieste” de pe o straduta cu terase si-mi povesteste despre localul sau “kebap Salonu”: “Avem 3 tipuri de mezze pe care le oferim gratuit, la orice meniu” imi spune el. Meniul contine preparate pe baza de carne cu multe verdeturi si mirodenii, la care se adauga aceste 3 tipuri de aperitive, fara extra cost.

Iata in continuare cateva preturi pentru mancare si bautura, daca vrei sa iei masa in oras: apa plata – 1 lira; nescafe – 2 lire, suc – 2 lire, ceai – 1 lira, capuccino – 5 lire, cafea turceasca – 4 lire, pizza – 6-13 lire; ficat de miel – 7.5 lire, branzeturi 7 lire; supa 7.5 lire, chiftelute (kofte)– 9 lire, snitel – 10 lire, kebab de pui– 10 lire, kebab otoman (osmanli kebab) – 15 lire.
 

Sursa foto: acasa.roShopping in Antalya
 

Orasul este intesat de magazine, de la cele mai moderne pana la tarabele pline cu pliculete colorate, unde gasesti mirodenii de toate felurile. Preturile variaza foarte mult si trebuie neaparat sa negociezi.

Un alt lucru de care este bine sa tii cont este faptul ca unul si acelasi lucru il gasesti in mai multe parti si chiar intr-o varianta imbunatatita. Seturile de ceai, de exemplu, se vand intr-o tava de lemn, cu doua cescute, doua farfurioare si o cutie cu cafea turceasca. In alte parti le poti gasi la jumatate de pret, fiind insotite si de un ibric de alama si de omniprezentul ochi al lui Fatima, talismanul cu ochi albastru al turcilor.

Daca ramai fara baterii, cauta bine pana sa cumperi, pentru ca multi cer si 5 euro pe doua baterii simple. Si tigarile sunt foarte scumpe in Antalya si in general in Turcia. Mai gasesti bijuterii in forme orientale, vase pictate in albastru intens, cani, covoare, sapunuri naturale, covoare si carpete, mobila, salvari, farfurii, narghilele, tablouri si multe, multe altele. Mai multe fotografii din Antalya gasesti in galeria foto de pe vecini.acasa.ro .

Citeste si articolele:

Vino cu noi si maine pentru a descoperi undele dintre cele mai frumoase hoteluri ale rivierei turcesti. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea