Vacante

#fethiye #turcia

Turcia exclusivista: Fethiye, panorama acvatica cu pini si vaporase (I)

Cand intri in Fethiye simti aerul odihnitor al micului oras, vechi de mii de ani. Magazine simple in care turcii isi duc traiul obisnuit se perinda prin fata ochilor, terase scaldate de soare si acoperisuri cu panouri solare. Apoi vine surpriza: printre ramurile copacilor se deschide brusc privelistea imensa a golfului din Fethiye, in care albastrul apei se combina intr-un mod fericit cu nuante calde in rosu si galben, apartinand ambarcatiunilor de agrement si cu verdele pinilor de pe dealuri.

Fethiye este situat intr-un golf inchis, inconjurat de padure si strajuit de ruinele unei cetati medievale. Portul este ideal pentru plimbarile cu ambarcatiunile de agrement si pentru sporturile acvatice. Vegetatia abunda in pini, dafini, mirt, platani, acacia si maslini. Din cauza arcului inchis al reliefului, orasul este la adapost de vanturi si se bucura de 300 de zile insorite pe an. Golful din Fethiye ascunde comorile statiunii, adevarate surprize vizuale pentru calatorul care paseste pentru prima data in aceste locuri.

Centru comercial si oras portuar din vestul Liciei, Fethiye se afla la numai 135 km de Marmaris . Cunoscut ca Telmessos, dupa numele sau vechi, orasul a fost intemeiat in secolul V i Hr. Astazi, Fethiye este un oras-statiune cunoscut in Turcia pentru frumusetea sa naturala deosebita si pentru vestigiile romane, persane si liciene. Gratie preturilor relativ mici din domeniul imobiliar, multi straini cumpara aici case. Aproximativ 50% din locuitorii orasului sunt englezi, restul fiind reprezentat de turci.

 

Amfiteatrul Telmessos, lacas al broastelor testoase

Chiar in mijlocul orasului se afla ruinele Amfiteatrului Telmessos. Asezat pe deal, amfiteatrul priveste catre superbul port si golf din Fethiye. Constructia dateaza din perioada elenistica tarzie si avea initial o capacitate de 6.000 de spectatori. Cu toata vechimea lui, prin fata amfiteatrului aflat in inima orasului trec zilnic locuitorii din Fethiye.

Ne intalnim cu un vanzator de covrigi, care poarta pe cap o tava imensa, varfuita. Se opreste la un semn al unui cuplu pe motocicleta, isi vinde marfa si porneste mai departe. Nu stia cine suntem sau de ce ne aflam acolo, dar a observat interesul nostru pentru aceasta forma de comert stradal si s-a oprit cateva clipe, dandu-ne posibilitatea sa-l fotografiem. Locuitorii din Fethiye isi duc traiul netulburati si sunt intotdeauna prietenosi cu strainii, semn ca turismul este o importanta latura a existentei lor.  

Si pentru ca imaginea amfiteatrului sa invie cumva, din incremenirea pietrelor se iveste pe nepusa masa o broasca testoasa. Ea nu este la fel de intelegatoare precum vanzatorul de covrigi. Se grabeste sa se ascunda printre pietrele batranului edificiu, dar reusim totusi sa o fotografiem. In Turcia, dupa cum ne explica ghidul, broastele testoase sunt intalnite adesea. Soferii care aduc turisti se opresc din drumul lor cand un astfel de animal le iese in cale pe sosea, pentru a-l ajuta sa treaca mai repede pe partea cealalta si a-l feri astfel de accidente. Pentru turisti, un astfel de spectacol nu poate sa nu fie absolut captivant.

Locutorii din Fethiye au locuinte cu „tomb view”: mormintele liciene

Morminte liciene in FethiyeDaca faci o vizita la localnici, ai ocazia sa patrunzi in intimitatea unei curti turcesti, apartinand caselor modeste din zona. Am facut fotografii, impreuna cu grupul, dintr-o astfel de curte cu scari simple de ciment si balcoane de fier, cascate deasupra campiilor cu semanaturi. Casele de tara turcesti sunt modeste, cu maxim un etaj, varuite in culori deschise. Au mai tot timpul un balcon sau o terasa mereu insorita dar, mai mult decat atat, unele dintre camere au „tomb view”, deoarece privelistea da chiar peste mormintele liciene sapate in stanca abrupta a muntelui. Desi suna sinistru, in realitate imaginea este absolut seducatoare, prin maiestria arhitecturala la inaltime, care aduce mai mult a templu decat a lacas funerar.

Mormintele liciene sunt printre cele mai cunoscute simboluri ale orasului. Civilizatia antica a licienilor a ocupat teritoriile muntoase dintre Antalya si Fethiye si a jucat un rol important in lumea greaca gratie influentelor ei politice si culturale. Sapate in stanca, mormintele suspendate din Fethiye sunt exemple ale traditiei funerare din zona anatoliana.

Cel mai renumit din ele aminteste de uriasa constructie din Petra si este cunoscut sub numele de „Mormantul lui Amyntou”. Fatada mormantului se aseamana unui templu, detinand doua coloane ionice, candva pictate, unite de un fronton. Este cel mai somptuos mormant, urmat de alte intrari, mai putin impodobite, pana la simple orificii sapate in stanca, acestea din urma apartinand licienilor de rand. "Cu cat era mai inalta pozitia sociala a celui decedat, cu atat mormantul trebuia construit mai sus, pentru a fi cat mai aproape de Dumnezeu", ne povesteste Dumitru, ghidul nostru de hotel.

Dumitru nu este direct insarcinat sa ne povesteasca istoria locului, aceasta datorie fiind indeplinita de ghida noastra locala, din Fethiye. Dar a umblat destul la viata lui si cunoaste acum locurile prin care trecem si ne ajuta sa le intelegem mai bine. El este ghid de hotel, omul care ne asista pe toata durata sejurului si care raspunde in general de bunastarea turistilor. Mai multe informatii despre ghizii de hotel gasesti aici.

Shopping in Fethiye: talismanul albastru

Fethiye, port2Fethiye are cateva strazi cu magazine foarte bune pentru a face cumparaturi. Poti gasi produse de calitate la preturi mai mici decat in centrele comerciale sau in alte zone turistice. Se vand o multime de produse, de la mirodenii, ceai si rahat turcesc la covoare, haine si celebrul talisman nazar boncugu (sau nazarlık). Talismanul, sub forma unui ochi albastru, este atat de faimos in Turcia incat il intalnesti pe toate drumurile, pe absolut orice obiect, de la cani la perdelele de dus ale hotelurilor.

Daca vrei sa-ti iei ca suvenir doua statuete mici, in forma unor pisici sau broscute testoase, vei plati cam 6 lire turcesti. Taranii din Fethiye vand inclusiv produse traditionale facute de mana, precum mileurile care ajung la aproximativ 15 euro pentru unul de marime mare.

Mancare si bautura in Fethyie

Daca iti doresti sa gusti din preparatele locale in afara resorturilor hoteliere, mergi intr-una dintre terasele presarate printre locuintele din Fethyie. La micul dejun, incearca o omleta. Te va costa intre 6 si 9 TL. Daca vrei varianta cu specific local, poti alege omleta turceasca. Se numeste menemen si contine rosii, piper verde, ceapa si ierburi, iar pretul este de 7.5 TL.

Daca iti ajunge un simplu sandwich cald, un tost cu branza, ceapa si rosii in sos de carne te costa intre 5 si 7 TL. Si pentru ca la turci kebabul este o mancare predilecta, mai ales cel din carne de oaie, poti incerca un preparat kuzu sis (17.50 TL). In meniu vei gasi si preparate simple internationale, precum pieptul de pui (15 TL) sau diversele sortimente de salata: cu ton (11.5 TL), salata asortata 7.5 TL, salata cu branza 8.5 TL; precum si paste (spaghete bolognese  - 12 TL, spaghete cu branza -10 TL).

vedere spre portul din FethiyePentru desert, rasfata-te cu un ceai turcesc, insotit de doua felii de tort (7.5 TL). La clatite ai o sumedenie de variante: cu cartofi, spanac, branza, ceapa, carne tocata, ciocolata sau in ulei de masline. O portie ajunge la 4 – 5 TL. Daca preferatele tale sunt clatitele cu inghetata, atunci cere dondurma (5 TL).

In ceea ce priveste bauturile, preturile sunt accesibile: Cola, Franta, Sprite – 3 TL, apa minerala  - 1.5 TL, suc de portocale - 4 TL, o bere mica - 3.5 TL, o sticla de vin - 22.5 TL wisky - 10 TL, gin, votca, tequila, martini - 10 TL.

Este bine sa stii

• Cazare. In Fethiye gasesti unele dintre hoteluri -club de pe riviera turceasca. Serviciile sunt axate in principal pe turismul pentru familii, insa sunt ideale si pentru vacantele romantice in doi sau pentru iubitorii de sporturi acvatice.

Un sejur de o saptamana intr-un resort de 5 stele costa intre 1667 si 2283 euro. Pretul asigura camera dubla (pentru doua persoane), transport cu avionul , transfer de la aeroport si asistenta turistica, potrivit tour operatorului Tez Tour.

panorama riviera turceasca• Aeroport. Cel mai apropiat aeroport este Dalaman Airport (ATM), aflat la aproximativ 50 km distanta. Pana in Fethiye se face in jur de o ora cu masina. Viza de Turcia o poti obtine direct pe aeroport, contra unei sume de 15 euro. Viza este eliberata cetatenilor romani pentru o durata de 30 de zile.

Moneda. Moneda locala este lira turceasca. In mai toate locurile poti plati in lire, in dolari sau euro. Paritatea este: 1 dolar = 1.55 lire sau 1 euro = 2.50 lire. Toate tarabele si magazinele care nu au pretul afisat practica negocierea, astfel incat este bine sa tii cont de acest lucru inainte de a scoate un ban din buzunar. Trebuie sa ai grija deoarece in unele locuri turcii dau rest in moneda locala, atunci cand platesti in valuta si calculeaza in avantajul lor. Astfel, daca vei plati un produs in dolari, ti se va da inapoi restul dar dolarul va fi calculat la 1.3 lire, in loc de 1.5.

• Clima. Clima blanda mediteraneana aduce in Fethiye veri fierbinti si insorite si ierni calde si ploioase. In timpul verii, temperatura ajunge la 26 – 27 °C in apa si la 42 °C pe uscat. Iarna, media de temperatura minima este de 10 °C in aer si de 16 °C in apa. Un atuu major pe care-l detine Fethiye il reprezinta gradul mai mic de umiditate, in comparatie cu Antalya. In august, nivelul de umiditate din Fethiye este de 55-55%, respectiv 80% in Antalya. Pentru alte fotografii din Fethiye, vizualizeaza galeria foto de pe vecini.acasa.ro .

Citeste si articolele:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea