Vacante

#tipuri de turism #turism experimental #turism negru #turism pop-culture #locatii din filme #inchisoare #turisti #dark tourism

Tipuri de turism pe care nu te-ai fi gandit sa le incerci

Turismul clasic, repetat an de an, poate deveni plictisitor. Si daca ai merge in aceeasi destinatie, insa ai aborda-o dintr-un unghi diferit? In mod traditional, o excursie in New York inseamna sa vizitezi Statuia Libertatii si Empire State Building. Insa tot aici poti experimenta turismul negru, mergand la Ground Zero sau, dimpotriva, poti alege turismul “pop culture”, alegand Manhattanul, pe urmele personajelor din “Sex and the City”.

Iata in continuare 3 turism pe care poate nu te-ai fi gandit sa le incerci: experimental tourism, dark tourism si pop-culture tourism.


Turismul experimental, pentru calatori extravaganti


Daca ti-a placut filmul “Before the sunrise” , atunci ai putea fi tocmai potrivit pentru nyctalotourism. Este o forma de turism experimental care spune ca trebuie sa vizitezi un oras nou, de la apus si pana la rasarit. Programeaza-ti drumul in asa fel incat sa ajungi la destinatie cand apune soarele si gusta orasul noaptea, descoperindu-i atractiile nocturne.

Potrivit revistei Forbes, unele dintre orasele cele mai petrecarete din lume sunt Tel Aviv, New York, Bangkok, Marrakech, Ibiza, Berlin, Saint Tropez, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Las Vegas.

Turismul experimental doreste sa provoace modul in care un turism percepe locul pe care-l viziteaza. Aceasta provocare poate duce la cresterea nivelului de receptivitate a lucrurilor pe care le intalneste in drumul sau. Afla mai multe despre turismul experimental aici.


Turismul negru, umbrele unei istorii intunecate


Dark tourism (grief tourism sau thanatourism) este un tip de turism care implica calatorii in locuri asociate cu moartea si suferinta. Astfel de destinatii sunt Hiroshima, Nagasaki, Cernobal, Auschwitz, Ground Zero etc.

Sursa foto: nutmegteen2009.sblc.wikispaces.netUnele dintre cele mai reprezentative locatii pentru turismul negru sunt inchisorile. Coiba Island din Panama, San Pedro din Bolivia etc sunt cateva astfel de inchisori, cunoscute pentru suferintele indurate de prizonieri inca din perioada coloniala. O alta inchisoare faimoasa, cu o istorie care include crime condamnate de umanitate, este Alcatraz. Detalii despre vizitarea acestei inchisori gasesti aici.

In Romania, inchisoarea de la Sighet este o astfel de destinatie. Inchisoarea din Sighetul Marmatiei este un simbol al represiunii puterii comuniste impotriva celor care se opuneau sistemului. Turistii pot vizita incaperile fostei inchisori, unde vor intalni instrumente de tortura, haine ale detinutilor si informatii despre acea perioada din istoria Romaniei. Pretul unui bilet intreg este de 6 lei.

Insa probabil cea mai cunoscuta inchisoare, pe plan international, ramane lagarul de exterminare de la Auschwitz. Despre el gasesti detalii aici.

Alte destinatii de turism negru sunt cele in care au avut loc evenimente tragice majore, precum Hiroshima, primul oras distrus de o bomba atomica. Principalele obiective turistice de aici sunt Atomic Bomb Dome, parcul Peace Memorial, Muzeul Hiroshima Peace Memorial, Castelul Hiroshima si izvoarele Yuki. In urma atentatelor teroriste din Statele Unite, de pe 11 septembrie 2001, astazi cei care doresc sa vada locul turnurilor gemene trebuie sa ajunga la Ground Zero.

Pe langa destinatiile in sine, turismul negru mai poate include locatii punctuale, precum muzeele. Despre ce poti vedea in muzee ale torturii gasesti amanunte aici.


Turismul pop-cultural, pe urmele personajelor favorite


Turismul pop-cultural (Pop-culture tourism) este o forma de a calatori care iti permite sa vizitezi locatii cunoscute prin intermediul literaturii, filmului, muzicii etc. Acest tip de turism este recomandat in special fanilor unui film sau unei carti, deoarece acestia pot sa vada locurile in care s-a filmat, destinatiile care apar in cartea lor preferata etc.

Sursa foto: stmarys-ca.eduAstfel de destinatii uneori sunt absolut necunoscute, pana cand o productie muzicala sau de alta natura le face faimoase, iar operatorii de turism din zona creeaza tururi speciale, pentru doritori. Fanii serialului “Sex and the city” au posibilitatea sa viziteze in Manhattan localurile preferate ale personajelor principale si sa incerce cocktailul preferat al lui Carrie. Afla amanunte din articolul Oferta turistica Totul despre sex la 24.000 de dolari.

Turistii care merg sa-si petreaca un sejur pe litoralul Tunisian au posibilitatea sa faca o excursie optionala in Matmata, unde s-au filmat scene din Razboiul Stelelor. Iubitorii trilogiei The Lord of the Rings trebuie sa ajunga in Noua Zeelanda pentru a vedea locul filmarilor.

Orasul Salzburg si-a creat o adevarata marca din succesul filmului Sunetul Muzicii, imaginea orasului fiind strans legata de atractiile turistice ale zonei, din locatiile in care s-a filmat. Turistii pot face un circuit al acestor locuri aparute in film, contra unei sume de aproximativ 40 euro.

Descopera cum poti sa-ti petreci vacanta in locatii in care au fost realizate filmele:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea