Vacante

#vacanta #pelicani #egreta #padure #peste #pasari #delta_dunarii

Tipsuri pentru o vacanta in Delta Dunarii (I)

Delta romaneasca insumeaza o puzderie de superlative. Poti pune sintagma “cel/cea mai” in fata fiecarui lucru pe care il stii despre ea si iti garantez ca nu vei gresi. Este cea mai mare delta din Europa, cea mai bine conservata, are cele mai multe specii acvatice si poti continua enumerarea cu cele mai indepartate paduri tropicale de pe continent sau cea mai mare colonie de pelicani .  

Si, totusi, in cazul in care nu iti este foarte clar de ce ar trebui sa calatoresti de la Oradea, de exemplu, sau din Bucuresti pana in sud-estul extrem al Romaniei, acest material iti ofera cateva motive care te pot convinge ca Delta Dunarii merita sa fie vazuta, exploatata si nu in ultimul rand protejata. Intr-un articol viitor iti voi prezenta cateva dintre locurile in care trebuie neaparat sa mergi in cazul in care te-ai hotarat sa iti petreci vacanta in Delta.

Motive pentru o vacanta in Delta Dunarii

Iti plac icrele negre? Sau poate esti pasionat de pescuit? Nu ai vazut niciodata un pelican sau o egreta ? Iti doresti de mult sa calatoresti intr-un loc izolat din Romania unde sa scapi de zgomotul oraselor aglomerate? Alege Delta Dunarii. Este un loc cum nu ai mai vazut niciodata, nici macar in mult trambitatele excursii fara gust din vestul Europei.

La prima vedere vezi multa apa, nici nu s-ar putea altfel caci te afli intr-un loc in care apa marii se intalneste cu apa fluviului. De aceea esti tentat sa concluzionezi: apa 100%, eventual cateva plante iubitoare de umezeala. Gresit! Vei fi uimit sa afli ca locul este presarat cu dune inalte de nisip (aproximativ 7 metri) care “convietuiesc” linistite langa stuful si salciile de pe marginea canalelor  indundate. Accesorizate cu nuferi albi, aceste canale te duc de la desert la paduri tropicale.pelicani

Dar nu te grabi, pana la padurile cu liane va trebui sa calatoresti printre lacuri unde se zbenguiesc pesti (peste 45 de specii), va trebui sa ocolesti plaurii, un fel de insule plutitoare din stuf care, in functie de nivelul apei, se ascund sub ape. Si nu in ultimul rand, te vei minuna de pelicanii unici in Europa datorita carora Delta Dunarii a devenit celebra.

Mai mici sau mai mari, singuratici sau in stoluri enorme, pelicanii creti zboara pe deasupra apelor Dunarii, in special, dimineata devreme. Printre ei, stapanii necontestati ai Deltei, zboara pasarile migratoare. Milioane de pasari care se intalnesc la o mica sporovaila chiar unde Dunarea se varsa in Marea Neagra, adica la jumatatea drumului dintre Ecuator si Polul Nord. Sunt pasari de pe toate continentele, de la specii mongolice, chineze, siberiene, mediteraneene si europene.

Este de prisos, sa iti spun ca o asemenea varietate de pasari este unica pe glob. Daca mai adaug ca 98% dintre speciile acvatice europene se gasesc in Delta Dunarii, cred ca deja incepi sa intelegi de ce Delta poate fi considerata o destinatie de vacanta cel putin interesanta.

Si sa nu uit padurile. Sunt vechi de peste 1000 de ani cu stejari inalti cam cat un bloc cu zece etaje (30 de metri) de care spanzura neglijent liane in delta gasindu-se limita extrema a padurilor tropicale.
Sturionii cred ca ii stii. Sunt principala sursa de icre negre, dar trebuie sa stii ca exista si alte numeroase specii de animale cel putin la fel de ciudate. Unici in lume ar fi fluturii  cu anvergura aripilor de pana la 18 cm !

Tipsuri practice

-    Gasesti centre de informare si documentare in localitatile Crisan si Uzlina.
-    Nu uita de tantari. Este neaparat necesar sa te protejati cu sprayuri sau creme.
-    Nu incerca sa petreci noaptea sub cerul liber mai cu seama in lunile mai - iunie cand tantarii sunt in plina activitate.
-    Vei calatori numai pe apa, de acee este indicat sa te asiguri ca nu suferi de asa numitul “rau de mare”
-    Nu bea apa din Dunare
-    Echipeaza-te cu cizme de cauciuc, palarie si manta impermeabile, haine calduroase, patura (toamna), panza si tifon pentru polog, lanterna, binoclu, briceag, trusa medicala, tacamuri usoare, usturoi, piper, otet, zahar, biscuiti, ceai, lamai, gem, apa minerala.
-    In cazul in care nu agreezi peste in mod special, trebuie sa stii ca in Delta se mananca foarte mult peste acesta fiind principala hrana de aici.

Ti-am prezentat cateva tipsuri practice pentru o vacanta in Delta, urmand ca intr-un articol viitor sa iti ofer si mai multe sfaturi despre cum trebuie sa actionezi pentru ca Delta Dunarii sa ramana o amintire de neuitat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea