Vacante

#normele metodologice pentru acordarea tichetelor de vacanta #tichete de vacanta

Tichetele de vacanta sunt aprobate de Guvern si vor fi folosite de Paste

Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Turismului, in ceea ce priveste normele metodologice pentru acordarea tichetelor de vacanta . Potrivit ministerului, in prezent sunt intrunite toate conditiile pentru ca noile tichete adoptate sa fie folosite in vacanta de Paste.

Relatia angajati-angajator-furnizor de servicii

• Angajat-beneficiar. Guvernul Romaniei a publicat normele metodologice pentru acordarea tichetelor de vacanta. Conform acestora, tichetele de vacanta vor fi acordate, printr-un regulament de ordine interioara , de catre angajatorii care au obtinut in anul anterior profit sau venit, impreuna cu reprezentantii angajatilor. "Emitentii vor incheia contracte cu agentiile de turism dar si direct cu hotelierii. Toate unitatile licentiate de Ministerul Turismului vor putea fi afiliate pentru tichetele de vacanta", a declarat Anastasiu, citat de Ziarul Financiar.

Partile sunt obligate sa stabileasca de comun acord categoriile de beneficiari si numarul salariatilor care primesc in fiecare an tichete de vacanta, precum si suma la care se ridica valoarea acestora. Sumele alocate acestor bilete depind de posibilitatile financiare ale angajatorilor. Tichete pot fi folosite numai pentru achitarea pachetului de servicii turistice specificat prin contract.

• Serviciile din pachet. Pachetul de servicii include obligatoriu cel putin cazarea pentru o noapte. Alte servicii posibile se refera la alimentatie publica, transport, tratament balnear sau agrement. Beneficiarii pot primi prin aceste pachete numai serviciile specificate prin contract. Tichetele de vacanta sunt disponibile in limita a 6 salarii minime brute pe economie si vor fi folosite numai pe teritoriul Romaniei. Tichetele au valabilitate de un an de zile si vor fi suportate integral de catre angajator.

Beneficiar. Beneficiarii tichetelor de vacanta pot fi: societatile comerciale, unitatile cooperatiste, regiile autonome, persoane fizice sau juridice detinatoare ale unui contract de munca de minim 6 luni, coordonatorii de credite, functionarii publici. Potrivit normelor publicate de Guvern, angajatii nu vor primi rest in cazul in care suma corespunzatoare solicitata este mai mica decat valoarea nominala a tichetului de vacanta. Tichetele sunt uninominale, astfel incat beneficiarii nu pot sa le dea sau vanda altor persoane.

Ce cuprinde un contract pentru tichete de vacanta

Conform actului normativ, contractele pentru achizitionarea tichetelor de vacanta, care se vor incheia intre angajator si unitatile emitente, vor cuprinde:

- Necesarul estimat anual de tichete de vacanta;
- Pretul imprimatului reprezentand tichetul de vacanta al livrarii acestuia;
- Informatii despre unitatile unde se vor folosi tichetele de catre beneficiari
- Conditiile privind responsabilitatea partilor si rezilierea contractului.

Motivele lansarii tichetelor de vacanta

Alaturi de programul Inscrieri Timpurii, tichete de vacanta au rolul de a incuraja turismul romanesc in perioada de criza financiara. "ANAT considera ca aplicarea acestei legi este un pas necesar si benefic pentru turismul romanesc, cu precadere in această perioada de criza, in care oamenii isi permit cu greu alocarea unei parti din bugetul familiei concediilor de odihna”, a precizat intr-o declaratie de presa Dragos Atanasiu, presedintele ANAT (Asociata Nationala a Agentiilor de Turism din Romania).

Acordarea acestor  tichete salariatilor va avea ca efect fiscalizarea unei parti din turism care se desfasoara in prezent la negru, este de parere Ministrul Turismului, Elena Udrea. Prin folosirea tichetelor, romanii vor fi incurajati sa-si faca vacanta in Romania, dezvoltand turismul national, iar serviciile oferite acestora inseamna crearea mai multe locuri de munca. "De asemenea, unul dintre efectele pe care noi le urmarim este cresterea consumului, si in acelasi timp cresterea numarului locurilor de munca in activitatile de turism”, a declarat ministrul.

Date utile

  • - Ordonanta de urgenta privind acordarea tichetelor de vacanta a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 110 din 24 februarie 2009, pag. 10-11. O poti gasi aici.  
  • - Gasesti aici normele metodologice, emise in 4 martie 2009, pentru tichetele de vacanta, pe site-ul Guvernului.
  • - Lista unitatilor de turism care vor furniza serviciile cuprinse in tichete va fi postata pe site-ul Ministerului Turismului.

Update 26 martie 2009

Ordonanta privind acordarea tichetelor de vacanta a trecut de Senat, in urma sedintei din 25 martie 2009 . Detalii gasesti aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea