Vacante

# o vacanta pe an # studiu vacanta #beneficii vacanta #vacanta #studiu

STUDIU! O vacanta pe an iti prelungeste viata!

Atunci cand pleci intr-o vacanta, nu ai doar beneficiul de a descoperi locuri si oameni noi, ci te ajuta si sa scapi de stres si oboseala. O vacanta poate fi la fel de importanta pentru sanatatea ta fizica si psihica precum realizarea unor exercitii fizice sau consumarea fructelor si a legumelor.

Daca nu esti inca convins de ce este bine sa iti rezervi acum urmatoarea vacanta, iti prezentam un studiu in urma caruia a reiesit ca o vacanta pe an iti poate prelungi viata.

Detaliile studiului

Un astfel de studiu a fost realizat de catre Universitatea din Helsinki, Finlanda, urmarind pentru un timp considerabil peste 1200 de oameni de afaceri a caror varste erau cuprinse intre 40 si 55 de ani. Fiecare dintre respectivii participanti a fost expus riscului de a dezvolta o boala cardiovasculara. Factorii de risc au inclus fumatul, tensiunea arteriala crescuta, colesterolul ridicat si greutatea excesiva.

Modalitatea de desfasurare a studiului

Cei peste 1200 de participanti au fost plasati intr-unul dintre cele doua grupuri, intr-un mod aleatoriu – un grup de interventie si un grup de control.

In grupul de interventie, barbatii au fost sfatuiti la fiecare patru luni, timp de cinci ani de zile, sa isi mentina o sanatate si o greutate cat mai bune, prin realizarea exercitiilor fizice, mancatul mai sanatos si renuntarea la fumat. Cativa participanti au primit chiar si medicamente recomandate pentru scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de lipide.

Pe de alta parte, barbatii din grupul de control nu au primit astfel de sfaturi de-a lungul timpului. Ceea ce li s-a oferit a fost o simpla asistenta medicala.

Pentru barbatii din grupul de interventie a fost redus riscul de boli cardiovasculare cu 46% in cei cinci ani. Cu toate acestea, in momentul in care cercetatorii au verificat participantii dupa 15 ani, au descoperit ca din grupul de interventie au murit mai multi barbati decat din grupul de control.

Concluzia studiului

In urma acestor rezultate, a fost studiata baza de date a participantilor privind perioadele de munca, de somn si de repaus, adica de vacante. Astfel, acestia au constatat ca barbatii care si-au luat vacante mai scurte pe perioada ultimilor ani, au lucrat la un nivel mai ridicat si s-au odihnit mai putin comparativ cu cei care au optat pentru vacante mai lungi.

Astfel, un stil de viata stresant poate sa anuleze orice beneficiu al oricarei interventii. Un stil de viata sanatos, marcat prin antrenamente fizice si alimente naturale, nu va putea compensa un ritm alert de munca. Insa, atunci cand iti iei o vacanta, beneficiezi de o modalitate foarte buna de a reduce nivelul de stres din viata ta. Iar reducerea stresului, la randul sau, are rolul important de a diminua riscul aparitiei unor boli cardiovasculare.

De aceea, ori de cate ori simti ca stresul si oboseala incep sa fie frecvent caracteristice pentru zilele tale, nu ezita sa iti iei chiar si o scurta vacanta pentru a te relaxa si indeparta de problemele personale sau profesionale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea