Vacante

#patrimoniul mondial #ierusalim #marele zid chinezesc #situri #marea bariera de corlai #orasul vechi

Situri de patrimoniu mondial care risca sa dispara

Situri de patrimoniu mondial, adevarate bijuterii naturale sau arhitectonice, se afla in prezent intr-un real pericol de disparitie, din cauza schimbarilor climatice, a turismului iresponsabil, a dezvoltarii urbane, cat si a furturilor. Intrucat merita vizitate macar o data in viata, te invitam sa descoperi cateva situri incluse in patrimoniul mondial UNESCO, aflate in pericol de disparitie, pe care le-ai putea trece in agenda calatoriilor din aceasta vara!

1. Marele Zid Chinezesc

O constructie impresionanta, cu o lungime de 21.196,18 km, Marele Zid Chinezesc ar putea disparea incet-incet din cauze multiple. Pe de-o parte, date fiind dimensiunile sale, portiuni mai putin accesate cad prada degradarii cauzate de fenomenele meteorologice si a neglijentei, iar pe de alta parte, zonele intens vizitate se deterioreaza din cauza celor catorva milioane de turisti care pasesc anual pe Marele Zid Chinezesc.

Poate insa cea mai periculoasa actiune distructiva ramane furtul de caramizi. Autoritatile sustin ca, in decursul a cateva zeci de ani, portiuni intregi ale Marelui Zid s-au deteriorat din cauza furturilor de acest tip, care nu sunt gestionate in mod eficient.



Sursa foto: filmapia.com


2. Orasul Vechi din Ierusalim

Orasul Vechi din Ierusalim a devenit sit al Patrimoniului Mondial UNESCO in 1981 si, doar un an mai tarziu, a fost trecut pe lista siturilor aflate in pericol de disparitie!

Orasul Vechi, considerat un spatiu sacru in religia iudaica, islamica si crestina, atrage anual milioane de vizitatori din lumea intreaga. Astfel, turismul intens, dar si lipsa unei intretineri corespunzatoare au facut ca Orasul Vechi sa devina o destinatie tot mai fragila, ce s-ar putea transforma in ruine in urmatoarele decenii, in cazul in care nu vor fi luate masurile preventive necesare.



Sursa foto:myworldshots.com


3. Marea Bariera de Corali

Cel mai mare sistem de recif de corali din lume, Marea Bariera de Corali din Australia gazduieste nu mai putin de 400 de tipuri de corali colorati, 1500 de specii de pesti si 4000 de specii de moluste. Din nefericire, schimbarile climatice care au determinat incalzirea Oceanului planetar au facut ca apele sa devina tot mai acide si sa favorizeze un proces necrutator: albirea si, in cele din urma, moartea coralilor.



Sursa foto: great-barrier-reef-holiday.com.au


Sursa foto principala: airwhitsunday.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea