Vacante

#turisti #ghid turistic #mae #sarbatori de iarna

Sarbatorile de iarna in strainatate cu ghidul MAE

Ministerul de Externe atentioneaza romanii plecati de sarbatori in strainatate prin noul ghid,” Indrumar de calatorie pentru sarbatorile de iarna ”.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda turistilor romani care vor sa petreaca vacanta de sarbatori in strainatate sa se informeze inainte de plecare asupra conditiilor de calatorie si asupra problemelor si situatiilor cu care se confrunta cel mai frecvent calatorii in destinatiile respective", se arata pe site-ul ministerului.

Ghidul contin sfaturi si informatii utile pentru cei care calatoresc pe cont propriu in strainatate. Informatiile se impart in doua sectiuni mari: verificarile si detaliile de care trebuie sa tina cont turistii inainte de plecare si cele de pe durata calatoriei, pe teritoriul tarii in cauza.

Ce trebuie sa stim despre viza

Turistii romani nu au nevoie de viza pentru tarile din UE si cele care sunt membre Schengen. Pe langa acestea, sunt tari precum Serbia, Croatia, Macedonia sau Serbia unde se poate calatori fara viza. Exista tari care desi nu necesita viza, solicita detinerea unui pasaport, cartea de identitate nefiind suficienta din cauza ca aceste tari nu sunt membre UE. Un astfel de caz il reprezinta Bosnia. Tarile din spatiul Schengen, care nu sunt membre UE, necesita pasaport: Norvegia, Islanda sau Elvetia.

Pentru a verifica lista detaliata a regimului vizelor pentru toate tarile, acceseaza pagina MAE, dedicata acestui subiect. Tot pe site-ul oficial MAE gasesti datele de contact ale ambasadei tarii care te intereseaza.

De ce este nevoie de asigurare medicala

Ghidul MAE incurajeaza turistii romani sa-si faca o asigurare completa de calatorie inainte de plecarea in vacanta peste hotare. Este important ca beneficiarul sa verifice ca partenerul asiguratorului din tara de destinatie recunoaste polita de asigurare incheiata.

Profilul vacantei alese joaca un rol esential cand se alege tipul de asigurare. O atentie deosebita se acorda vacantelor care implica sporturi extreme, unde riscul accidentarilor este mai mare decat cel al unei vacante obisnuite. Conform firmelor de asigurari, in limita sumei asigurate, o astfel de polita acopera cheluielile medicale, farmaceutice, chirurgicale, de spitalizare sau de transport medical.

Turistul poate ridica de la casele judetene de asigurari de sanatate Cardul european de sanatate, pe care-l va prezenta la unitatea medicala din strainatate. Cu acest card, turistul poate beneficia de ingrijire gratuita sau cu plata partiala.

Pentru calatorii care urmeaza un tratament si iau in bagaj medicamentele necesare se recomanda sa aiba asupra lor si reteta prescrisa de medic. De asemenea, este bine sa se evite cantitatile mari de medicamente si sa fie puse in bagaj numai cantitatile necesare uzului personal.

Informatii despre asigurarea de sanatate sunt disponibile si pe site-urile oficiale ale firmelor de profil din Romania.

America Latina si Caraibe, destinatii unde traficul de droguri este frecvent

MAE atrage atentia asupra acestor doua destinatii, unde turistii pot sa fie atrasi in traficul ilicit de droguri. Calatorii trebuie sa refuze ferm eventualele propuneri  venite din partea strainilor de a transporta diverse bagaje straine. Traficul de droguri, chiar si cel involuntar, se pedepseste cu inchisoarea.

In tari precum Brazilia, Mexic sau Republica Dominicana este recomandat sa se opteze numai pentru oferte turistice organizate cu firme specializate, in care turistii beneficiaza de un ghid, un insotitor de grup sau o alta persoana autorizata.

Gasesti Ghidul de Sarbatori publicat de MAE aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea